Mandľovo-medový koláč Bienenstich (fotorecept)

Autor receptu: elixir

Bodnutie včielkou. Tento zákusok máme veľmi radi. Milý od detstva, a ja odkedy som začala žiť v Berlíne a skúsila. Neskôr som zhliadla jeho prípravu v TV relácii a odtiaľ mám i tento recept.

6
porcií
60 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Nachystáme suroviny.
  2. Do misky dáme múku, cukor, mlieko, bielok z vajíčka, štipku soli. Droždie rozmrvíme medzi prstami a tiež pridáme k ostatným surovinám.
  3. Hnetacími hákmi vypracujeme cesto. Plochu posypeme múkou, cesto na ňu preložíme, posypeme múkou i z vrchu a dobre ho v nej obalíme. Potom ho rozvaľkáme na veľkosť formy.
  4. Vymastíme a múkou vysypeme formu na pečenie. Cesto preložíme do formy.
  5. Mandľovo-medová obloha: Do hrnca dáme maslo, cukor a med. Spolu ich rozpustíme a privedieme k varu.
  6. Následne do medovej zmesi vsypeme plátky mandlí. Túto zmes potom rozotrieme na povrch cesta, formu prikryjeme fóliou a dáme na 6-8 hodín do chladničky (napr cez noc).
  7. Po vybratí z chladničky dáme cesto na 35 minút piecť do predohriatej rúry na 180°C. V prípade, že mandle začnú rýchlo hnednúť, prikryjeme koláč zvrchu papierom na pečenie či alobalom a dopečieme tak. (Ja som prikryla až okolo 30 minúty.)
  8. Upečený korpus potom rozrežeme na polovicu a vrchnú časť s mandľami nakrájame vopred na porcie.
  9. Spodný plát vrátime do formy na pečenie, natrieme naň plnku a časti prekrojeného korpusu uložíme navrch.
  10. Príprava plnky: Nachystáme suroviny na plnku.
  11. Mlieko (okrem 3 lyžíc) dáme variť s vanilkovou dreňou a cukrom. Kým zovrie, v troch lyžiciach mlieka rozmiešame maizenu.
  12. Uvaríme hustý puding.
  13. Do ešte horúceho pudingu postupne vmiešame žĺtko, preložíme do chladnej misy a miešame, kým zmes nevychladne (preto, aby sa na povrchu nevytvorila "koža").
  14. Maslo vyšľaháme do krémova a postupne pridávame vychladený puding, premiešavame. Dáme do chladničky aby trošku stuhla.
  15. Hotový koláč.