Foto: archaa
Ponúkam vám jeden recept z môjho najobľúbenejšieho filmu o Julii Child "Julie & Julia" . Podľa mňa bezkonkurenčne najlepší koláč, aký som kedy piekla. Osobne Zobraziť celý popisPonúkam vám jeden recept z môjho najobľúbenejšieho filmu o Julii Child "Julie & Julia" . Podľa mňa bezkonkurenčne najlepší koláč, aký som kedy piekla. Osobne mi najviac chutil na 2 a 3 deň, vtedy sa zmenila aj konzistencia cesta, akokeby "sadlo" a celkovo to ovplyvnilo aj chuť celého koláča.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
120 g |
|
2 PL (alebo káva) |
|
110 g |
|
125 g |
|
3 ks |
|
3 ks |
|
1 PL |
|
50 g |
|
6 kvapiek |
|
70 g |
|
Poleva: | |
60 g |
|
2 PL |
|
75-90 g |
|
Posyp: | |
na plátky a nasucho opražené |
|
Postup
-
1
V prvom rade budeme potrebovať okrúhlu tortovú odopínaciu formu s priemerom 20cm. Ak takú nemáte, odporúčam piecť z dvojitej dávky ingrediencií.V opačnom prípade bude koláč veľmi nízky. Používajte úplne normálnu tabuľkovú čokoládu, teda nie varovú. Tiež odporúčam ozaj použiť rum, avšak ak s tým máte problém, tak ho nahraďte kávou. Správny čokoládový koláč tohto typu nemá byť vnútri nikdy úplne prepečený. Ak ho pečiete pridlho stráca tú svoju krémovú konzistenciu.
- 2
Rúru si predhrejte na 180 stupňov. Tortovú formu vymastite maslom a vysypte múkou.
- 3
Čokoládu rozpustite nad parou s rumom alebo kávou. Maslo vymiešajte s cukrom do peny a po jednom pridávajte žltky. Extra si vyšľahajte bielky so štipkou soli a nakoniec pridajte práškový cukor. Rozpustenú čokoládu pridajte do vyšľahaných žltkov s cukrom, pridajte mleté mandle, tretinu snehu z bielkov a striedajte jeho pridávanie s múkou, kým nevznikne dobre premiešané cesto.
- 4
Ním naplníte vymastenú a vysypanú tortovú formu a dáte do rúry piecť na 25 minút.
- 5
Koláč je upečený, ak sa už zvonka na tých 7-8 cm neoberá na špajlu, ktorá by mala z koláča výjsť len akoby ľahšie naolejovaná. Koláč po upečení vyberiete z formy až po 10 minútach a necháte ho 2 hodiny voľne vychladnúť. Musí byť kompletne vychladený predtým, než ho natriete.
- 6
Polevu na potretie pripravíte tak, že opäť nad parou rozpustíte čokoládu s rumom alebo kávou. Potom ju stiahnete z pary a po lyžiciach zašľahávate do nej maslo. Potom celú misku vložíte do nádoby s ľadom alebo s veľmi veľmi studenou vodou, kde polevu za stáleho miešania chladíte, čím bude hustnúť.
- 7
A až teraz ňou potriete celý koláč a strany ozdobíte praženými plátkami mandlí. Necháte trocha vychladnúť a hotovo!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu