Mandľovo-čokoládový koláč Julie Child s rumom

archaa - fotkaarchaa, 18. septembra 2013
Mandľovo-čokoládový koláč Julie Child s rumom
Foto: archaa

Ponúkam vám jeden recept z môjho najobľúbenejšieho filmu o Julii Child "Julie & Julia" . Podľa mňa bezkonkurenčne najlepší koláč, aký som kedy piekla. Osobne Zobraziť celý popisPonúkam vám jeden recept z môjho najobľúbenejšieho filmu o Julii Child "Julie & Julia" . Podľa mňa bezkonkurenčne najlepší koláč, aký som kedy piekla. Osobne mi najviac chutil na 2 a 3 deň, vtedy sa zmenila aj konzistencia cesta, akokeby "sadlo" a celkovo to ovplyvnilo aj chuť celého koláča.

8
porcií
50 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
120 g
2 PL (alebo káva)
110 g
125 g
3 ks
3 ks
1 PL
50 g
6 kvapiek
70 g
Poleva:
60 g
2 PL
75-90 g
Posyp:
 na plátky a nasucho opražené




Postup

  1. 1

    V prvom rade budeme potrebovať okrúhlu tortovú odopínaciu formu s priemerom 20cm. Ak takú nemáte, odporúčam piecť z dvojitej dávky ingrediencií.V opačnom prípade bude koláč veľmi nízky. Používajte úplne normálnu tabuľkovú čokoládu, teda nie varovú. Tiež odporúčam ozaj použiť rum, avšak ak s tým máte problém, tak ho nahraďte kávou. Správny čokoládový koláč tohto typu nemá byť vnútri nikdy úplne prepečený. Ak ho pečiete pridlho stráca tú svoju krémovú konzistenciu.

  2. 2

    Rúru si predhrejte na 180 stupňov. Tortovú formu vymastite maslom a vysypte múkou.

  3. 3

    Čokoládu rozpustite nad parou s rumom alebo kávou. Maslo vymiešajte s cukrom do peny a po jednom pridávajte žltky. Extra si vyšľahajte bielky so štipkou soli a nakoniec pridajte práškový cukor. Rozpustenú čokoládu pridajte do vyšľahaných žltkov s cukrom, pridajte mleté mandle, tretinu snehu z bielkov a striedajte jeho pridávanie s múkou, kým nevznikne dobre premiešané cesto.

  4. 4

    Ním naplníte vymastenú a vysypanú tortovú formu a dáte do rúry piecť na 25 minút.

  5. 5

    Koláč je upečený, ak sa už zvonka na tých 7-8 cm neoberá na špajlu, ktorá by mala z koláča výjsť len akoby ľahšie naolejovaná. Koláč po upečení vyberiete z formy až po 10 minútach a necháte ho 2 hodiny voľne vychladnúť. Musí byť kompletne vychladený predtým, než ho natriete.

  6. 6

    Polevu na potretie pripravíte tak, že opäť nad parou rozpustíte čokoládu s rumom alebo kávou. Potom ju stiahnete z pary a po lyžiciach zašľahávate do nej maslo. Potom celú misku vložíte do nádoby s ľadom alebo s veľmi veľmi studenou vodou, kde polevu za stáleho miešania chladíte, čím bude hustnúť.

  7. 7

    A až teraz ňou potriete celý koláč a strany ozdobíte praženými plátkami mandlí. Necháte trocha vychladnúť a hotovo!

    Mandľovo-čokoládový koláč Julie Child s rumom - obrázok 7

Diskusia k receptu

paploska
waw @archaa , milujem takýto typ koláčikov. a veľké plus, že je bez mlieka či smotany. KK
farbuska
Vyzerá veľmi dobre. Ako prilepuješ tie plátkové mandle na boky koláča?
tiginko
Paráda, toto ide určite do mojej KK, škoda si ju neukázala v reze
methi
@archaa je to ten recept na Sheba cake? Videla som nedavno na youtube video s Juliou, robila prave tento kolac, tiez sa mi pacil. Ukladam si recept, ak nas chyti mlsna :)
marianne
dievcata,velmi ste ma potesili...Ty @archa kolacom,vyzera bombovo a Ty @miska videom...film mam niekolko krat opozerany, ona je klasa....:-))
sonulienka
Aj ja určite vyskúšam musí byť výborný a aj na vzhľad krása už je v KK.
archaa
@salinka , @1adriana , @sonulienka : dakujem! Kto toto raz skúsi, vždy sa k receptu bude vracať, ja som bola na tomto koláči istý dlhý čas doslova závislá a piekla som ho takmer každý týždeň..:D
dudka1979
Tak už sa chladí od videa som nemohla odtrhnúť oči, dokonalé :D...tak som zvedavá potom napíšem...
archaa
@dudka1979 : juhuuuuu, tak ver tomu, že koláčik si nepiekla naposledy ..už teraz sa teším na správičku
zuzana78
mne neprisiel nejak vynimocny...skor mi pripomenul rumove gulky na vianoce co sa robia..su aj lepsie zakusky..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia