Malinovo-ríbezľová marmeláda fotorecept
Foto: kapucinka
Milujem džemy a podobne, a tohto roku sme mali veľmi veľmi veľa malín, pomaly každý deň plnú veľkú misu, a keďže sme to už Zobraziť celý popisMilujem džemy a podobne, a tohto roku sme mali veľmi veľmi veľa malín, pomaly každý deň plnú veľkú misu, a keďže sme to už nestíhali jesť, nastal čas vyrobiť marmeládu. Rozdiel oproti džemu je v tom, že v marmeláde je rozmixované ovocie, zatiaľ čo v džeme sú kúsky celého ovocia. Navyše sme mali aj veľa ríbezlí (od susedov), tak teda vznikla úžasná kombinácia. Recept som si vymyslela sama, proste som všetko zmiešala, osladila a vzniklo toto...
Postup
-
1
Ani vlastne netuším, koľko gramov malín tu mám, ale podstatné je, že potrebujeme určité množstvo šťavy, a nie čerstvých malín. Tak si teda dáme maliny do hrnca a začneme variť, podlejeme trochou vody.
-
2
Rozvaríme ich, aby boli mäkšie a pustili šťavu.
-
3
Popučíme alebo rozmixujeme ponorným mixérom.
-
4
Prepasírujeme.
-
5
Hmotu môžeme použiť na výrobu niečoho iného, ja som ju dala do kompostu, lebo mi nenapadlo, čo z toho môžem vyrobiť :(
-
6
Ostane nám čistá šťava.
-
7
Ja som pasírovala po častiach, nakoniec ostalo veľa malinovej šťavy. Ak máte odšťavovač, môžete si odšťaviť čerstvú šťavu, bude to rýchlejšie a šťava nestratí na chuti, keď maliny uvaríte, zhorknú.
-
8
Tu môžete vidieť, že máme presne liter malinovej šťavy.
-
9
Nalejeme ju do hrnca.
-
10
Ríbezle som už odšťavila. Ale môžete postupovať s nimi tak, ako ja pri malinách. Čiže povariť, rozmixovať a prepasírovať.
-
11
Máme 700 ml ríbezľovej šťavy, ale ono to je vlastne jedno, ktorej šťavy je viac a ktorej menej a v akom sú pomere...
-
12
Prilejeme do hrnca k malinovej šťave.
-
13
Odšťavíme jeden väčší citrón.
-
14
Natrháme a umyjeme verbenu citrónovú. Môžeme nahradiť mätou alebo medovkou.
-
15
Umyjeme a vysterilizujeme poháre na zaváranie vriacou vodou.
-
16
Šťavy povaríme s verbenou.
-
17
Verbenu vyberieme.
-
18
Prisypeme 1 kg cukru, najprv som len skúšala a dala len 700 g cukru, ale zdalo sa mi to málo sladké, tak som neskôr prisypala ešte 300 g cukru.
-
19
Tak teda prisypeme cukor, skúste menej, ak je to málo, pridajte ešte.
-
20
Varíme a miešame.
-
21
Po čase...
-
22
Pekne to začne hustnúť, robíme skúšky hustoty, odoberieme lyžičkou trochu horúcej marmelády a necháme vychladnúť.
-
23
Netuším, koľko som to varila, možno niečo cez dve hodiny. Naplníme poháre.
-
24
Otočíme ich.
-
25
Zabalíme do deky a necháme vychladnúť do druhého dňa. Poháre môžeme po pár hodinách otočiť, keď sa "vcucne" viečko.
-
26
HOTOVO :)
-
27
Dobrú chuť :D
-
28
Dúfam, že sa Vám postup páčil
-
29
Najlepší na čerstvom kváskovom chlebíku... :)
Ďakujem :)
Chutí výborne, veď sme už jednu fľašku pojdeli, ani sme nestihli pozerať. Ale to bude už len tým samotným kúzlom ovocia s cukrom a citrónom. Veľmi sa mi páči výzdoba domácich zaváranín a podobne, má to taký nádych lásky k tomu čo sme vytvorili :) ďakujem za komentár :)
Dobrý deň, ďakujem za otázku :) nálepky som vyrábala sama, namaľovala, vystrihla a nalepila obyčajným tyčinkovým lepidlom (ide potom ľahko umyť) :) je to aj celkom pekná aktivita pre deti, ak im dáme vyzdobiť zaváraniny a džemy :) :)