Malinovo-ríbezľová marmeláda

Malinovo-ríbezľová marmeláda (fotorecept)

Autor receptu: kapucinka

Milujem džemy a podobne, a tohto roku sme mali veľmi veľmi veľa malín, pomaly každý deň plnú veľkú misu, a keďže sme to už nestíhali jesť, nastal čas vyrobiť marmeládu. Rozdiel oproti džemu je v tom, že v marmeláde je rozmixované ovocie, zatiaľ čo v džeme sú kúsky celého ovocia. Navyše sme mali aj veľa ríbezlí (od susedov), tak teda vznikla úžasná kombinácia. Recept som si vymyslela sama, proste som všetko zmiešala, osladila a vzniklo toto...

Postup

  1. Ani vlastne netuším, koľko gramov malín tu mám, ale podstatné je, že potrebujeme určité množstvo šťavy, a nie čerstvých malín. Tak si teda dáme maliny do hrnca a začneme variť, podlejeme trochou vody.
  2. Rozvaríme ich, aby boli mäkšie a pustili šťavu.
  3. Popučíme alebo rozmixujeme ponorným mixérom.
  4. Prepasírujeme.
  5. Hmotu môžeme použiť na výrobu niečoho iného, ja som ju dala do kompostu, lebo mi nenapadlo, čo z toho môžem vyrobiť :(
  6. Ostane nám čistá šťava.
  7. Ja som pasírovala po častiach, nakoniec ostalo veľa malinovej šťavy. Ak máte odšťavovač, môžete si odšťaviť čerstvú šťavu, bude to rýchlejšie a šťava nestratí na chuti, keď maliny uvaríte, zhorknú.
  8. Tu môžete vidieť, že máme presne liter malinovej šťavy.
  9. Nalejeme ju do hrnca.
  10. Ríbezle som už odšťavila. Ale môžete postupovať s nimi tak, ako ja pri malinách. Čiže povariť, rozmixovať a prepasírovať.
  11. Máme 700 ml ríbezľovej šťavy, ale ono to je vlastne jedno, ktorej šťavy je viac a ktorej menej a v akom sú pomere...
  12. Prilejeme do hrnca k malinovej šťave.
  13. Odšťavíme jeden väčší citrón.
  14. Natrháme a umyjeme verbenu citrónovú. Môžeme nahradiť mätou alebo medovkou.
  15. Umyjeme a vysterilizujeme poháre na zaváranie vriacou vodou.
  16. Šťavy povaríme s verbenou.
  17. Verbenu vyberieme.
  18. Prisypeme 1 kg cukru, najprv som len skúšala a dala len 700 g cukru, ale zdalo sa mi to málo sladké, tak som neskôr prisypala ešte 300 g cukru.
  19. Tak teda prisypeme cukor, skúste menej, ak je to málo, pridajte ešte.
  20. Varíme a miešame.
  21. Po čase...
  22. Pekne to začne hustnúť, robíme skúšky hustoty, odoberieme lyžičkou trochu horúcej marmelády a necháme vychladnúť.
  23. Netuším, koľko som to varila, možno niečo cez dve hodiny. Naplníme poháre.
  24. Otočíme ich.
  25. Zabalíme do deky a necháme vychladnúť do druhého dňa. Poháre môžeme po pár hodinách otočiť, keď sa "vcucne" viečko.
  26. HOTOVO :)
  27. Dobrú chuť :D
  28. Dúfam, že sa Vám postup páčil
  29. Najlepší na čerstvom kváskovom chlebíku... :)