Malinovo-ríbezľová marmeláda
Malinovo-ríbezľová marmeláda (fotorecept)
Autor receptu: kapucinka
Milujem džemy a podobne, a tohto roku sme mali veľmi veľmi veľa malín, pomaly
každý deň plnú veľkú misu, a keďže sme to už nestíhali
jesť, nastal čas vyrobiť marmeládu. Rozdiel oproti džemu je v tom, že v marmeláde je
rozmixované ovocie, zatiaľ čo v džeme sú kúsky celého
ovocia. Navyše sme mali aj veľa ríbezlí (od susedov), tak teda vznikla úžasná
kombinácia. Recept som si vymyslela sama, proste som všetko
zmiešala, osladila a vzniklo toto... Postup- Ani vlastne netuším, koľko gramov malín tu mám, ale podstatné je, že potrebujeme určité množstvo šťavy, a nie čerstvých malín. Tak si teda dáme maliny do hrnca a začneme variť, podlejeme trochou vody.
- Rozvaríme ich, aby boli mäkšie a pustili šťavu.
- Popučíme alebo rozmixujeme ponorným mixérom.
- Prepasírujeme.
- Hmotu môžeme použiť na výrobu niečoho iného, ja som ju dala do kompostu, lebo mi nenapadlo, čo z toho môžem vyrobiť :(
- Ostane nám čistá šťava.
- Ja som pasírovala po častiach, nakoniec ostalo veľa malinovej šťavy. Ak máte odšťavovač, môžete si odšťaviť čerstvú šťavu, bude to rýchlejšie a šťava nestratí na chuti, keď maliny uvaríte, zhorknú.
- Tu môžete vidieť, že máme presne liter malinovej šťavy.
- Nalejeme ju do hrnca.
- Ríbezle som už odšťavila. Ale môžete postupovať s nimi tak, ako ja pri malinách. Čiže povariť, rozmixovať a prepasírovať.
- Máme 700 ml ríbezľovej šťavy, ale ono to je vlastne jedno, ktorej šťavy je viac a ktorej menej a v akom sú pomere...
- Prilejeme do hrnca k malinovej šťave.
- Odšťavíme jeden väčší citrón.
- Natrháme a umyjeme verbenu citrónovú. Môžeme nahradiť mätou alebo medovkou.
- Umyjeme a vysterilizujeme poháre na zaváranie vriacou vodou.
- Šťavy povaríme s verbenou.
- Verbenu vyberieme.
- Prisypeme 1 kg cukru, najprv som len skúšala a dala len 700 g cukru, ale zdalo sa mi to málo sladké, tak som neskôr prisypala ešte 300 g cukru.
- Tak teda prisypeme cukor, skúste menej, ak je to málo, pridajte ešte.
- Varíme a miešame.
- Po čase...
- Pekne to začne hustnúť, robíme skúšky hustoty, odoberieme lyžičkou trochu horúcej marmelády a necháme vychladnúť.
- Netuším, koľko som to varila, možno niečo cez dve hodiny. Naplníme poháre.
- Otočíme ich.
- Zabalíme do deky a necháme vychladnúť do druhého dňa. Poháre môžeme po pár hodinách otočiť, keď sa "vcucne" viečko.
- HOTOVO :)
- Dobrú chuť :D
- Dúfam, že sa Vám postup páčil
- Najlepší na čerstvom kváskovom chlebíku... :)
|