Foto: danculka
Toto je veľmi starý recept,od majej starkej,ta používala na zemiakový závin,,kápku,zo zabíjačky...
porcie
príprava
Postup
-
1
Uvarené zemiaky v šupke nastrúhame na jemno.múku zmiešame s práškom do pečiva.tuk rozpustíme a zmiešame s vajíčkom ,najskôr zasypeme s takto pripravenou múkou zemiaky a premiešame a potom pridáme ostatné ingrediencie a vymiesime sesto a rozdelíme na dve časti,čiže budeme robiť dva záviny...rozvaľkané cesto naplníme makovou plnkouna rajničku dáme sladkú smotanu a privedieme k bodu varu,vysypeme mak zmiešaný s cukron a rozmiešané vajíčka a chvíľu miešame,také teplé,naplníme a stočíme závin..
-
2
zavin potom zabalíme do kápky/blana z čriev prasiatka/ a dáme piecť na 200sr do ružova....najlepšie keď dáme na plech papier...
-
3
upešený závin,je mäkučký a plný maku a závin sa nepraskol:)))
-
4
Dobrú chuť...
1. že je makový
2. že tá plnka so smotanou musí byť úžasná
3. že ma zaujala "kápka", ktorá dá koláčiku výbornú chuť.
Ja pečiem pomenej, ale pamätám sa, že moja mama vždy potierala kysnuté cesto roztopenou domácou masťou, zrejme aj ona poslúži chuťou ako kápka, že?