Makový nákyp fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 20. septembra 2016
Makový nákyp (fotorecept)
Foto: monty469

Poslednú dobu sa u nás stále zvýšia nejaké rožky. A povedzme si také dvojdňové, to nie je nič moc :-) Dnes vám ponúkam ďalšie Zobraziť celý popisPoslednú dobu sa u nás stále zvýšia nejaké rožky. A povedzme si také dvojdňové, to nie je nič moc :-) Dnes vám ponúkam ďalšie riešenie na ich spracovanie, tentoraz na sladko.

25-30 minút
na 200 °C

Suroviny

4 - 5 ks
500 ml
100 g
1 - 2 ČL
1 - 2 ČL
250 g
80 g
80 g
1 pohár (300 ml)
2 PL
Zálievka:
250 ml
2 ks
Ďalšie:
60 g
Na potretie pekáča:




Postup

  1. 1

    Rožky nakrájame na kolieska, mak krátko povaríme v mlieku spolu s cukrom, škoricou, citrónovou kôrou a rumom.

    Makový nákyp (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pekáč potrieme maslom, poukladáme jednu vrstvu nakrájaných rožkov, pokvapkávame so šťavou s višňového kompótu, natrieme polovičkou makovej zmesi, na to poukladáme vykôstkované višne.

    Makový nákyp (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Znovu dáme vrstvu rožkov, pokvapkáme višňovou šťavou, dáme zbytok makovej zmesi, na ňu uložíme višne, brusnice a pomleté orechy.

    Makový nákyp (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetko zalejeme zálievkou, ktorú si pripravíme z mlieka a vajec. Na vrch poukladáme ešte plátky masla. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 25-30 minút do zlatista.

    Makový nákyp (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na záver môžeme poprášiť cukrom, samotný nákyp nie je presladený, tak každý podľa chuti :-)

    Makový nákyp (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

siisa
Vyšne , mak, brusnice zaručujú užasnú chuť. A hlavne tí makoví si prídu na chuť. No čo dodať, mňamka je to :) 5*
siisa
Vidieť, že už spím ........višne, malo byť.....:D
stanci11
to je geniálny nápad ako spracovať staršie rožky ;) mňam teda!!
monty469
@Siisa (20.9.2016 21:31)

Moja mila @Siisa dakujem ti velmi pekne.Mas pravdu pre milovnikov maku je to vyborne;-) Prajem ti pekny den
radost
...my...keď máme namále..urobím zo starších rožkov jednoducho makové bobále...
toto je už iná kvalita..tak či onak-chutí- a po maku sa aj vyspím dosýta..
si výmyselníčka..:-)
afataga
skor by som povedala, ze makova zemlovka, teda rozkovka :-), do nakypu sa zamiesava sneh, ale vyborne pre makoholikov
popoluska340
Paradny receptik,ja len vymenim rozky za bezlepkovy chlebik na kocky nakrajany.Visni mam doma zavarenych dost poharov,tak zuzitkujem takto.A odnesiem vnuckam na kostovku.
haji
Milá @Monty469 jsi dobrá hospodyňka, která dokáže zpracovat vše, co má v domácnosti k dispozici. Dobrá a chutná kombinace, určo bych si dala říct. Ovšem v mladších letech jsem žemlovkou těžce pohrdala. Jo, časy se mění, chutě též, takže dnes jsem pro - všema deseti /jednou za čas/. Krásný den přeji!
monty469
Moja mila @Haji dakujem ti velmi pekne. Snazim sa naozaj zuzitkovat vsetko;-) A v tomto pripade dostala som dost maku, visni mam tiez zavarenych vela, vajicka som tiez dostala a orechy su uz nase tohorocne. Takze minimum kupenych surovin.A starsie rozky bud na struhanku alebo aj takto sa daju pouzit;-) Je to naozaj velmi dobre ci za tepla,ale aj studene. Vsimla som si ze si uz piekla kvaskove. Ja skusim chlebik cez vikend, teraz nemam na to cas. Drz palce. Prajem ti pekny vecer;-)
1x haji
monty469
@Afataga (21.9.2016 09:46)

Mas pravdu je to nieco ako zemlovka. Len ked ja pocujem zemlovka tak ma automaticky napadne jablkova, ci tvarohova:-) Tak som to nazvala nakyp, ale ved to je v podstate jedno, hlavne ze je to dobre;-)
haji
@Monty469 (21.9.2016 17:41)
Děkuji a budu držet i na spodních tlapkách!
evanaaa
Teda - žemľovku som kedysi robievala z rožkov, niekedy aj zo žemlí, ale keď sme dostali obaja "do daru" diabetes, nechcela som biele pečivo, dávala som dia vianočku ( ale aj tá je biela, takže.....), robila som tvarohovú plnku a do nej sušené, alebo kompótové slivky, alebo aj s džemom, no s makom ma nenapadlo a veľmi sa mi to páči, dostala som chuť, asi spravím, ale z tej vianočky a namočím ju do žĺtkovej smotany, aj sneh zamiešam, ako som zvyknutá.
tatranka
Príma inovovaná maková žemlovka.Mak máme radi,niečo veru vyskúšam podľa teba.
monty469
@Evanaaa (21.9.2016 19:53)

Dakujem ti velmi pekne. Kludne pouzi aj vianocku a so snehom to bude este lepsie:-)
sracz
Zakývala si rozumom, milá @monty469 ekonomicky a hlavne chutne. Áno aj mne to z "frišnej mašiny" pripomína žemľovku. Mám už vyše 1/2 storočia na Morave kamaráta Jirku Planičku (Ižiho Plandu) ktorý ju nazýva "zemlbába alias housková stařena"! Ten by o tomto Tvojom variante básnil ako Vrchlický a rečnil ako Palacký na sneme! "Hvizdičkuješ na polno, dzifče zlaté šikovné"!
chica114
Super receptík urcite v najbližšej dobe ho vyskúšame vyzera velmi chutne. 5* :-)
jack
Dobrý nápadik montík.Veď prečo nie maková.Musí byť super.
alena45
Mám chuť na makové niečo, a rožky som sa práve chystala dať sušiť na strúhanku, ktorej mám už ale na mraky. Veľká vďaka redakcii za pripomenutie a Tebe za recept. Normálne sa teším na zajtra !
alena45
Robila som len takú jednoduchšiu úpravu, dala som malý pohár višní aj čerešní, a moja chyba - šetrila som cukrom. Netreba šetriť. Zapíjala som pohárom studeného mlieka a bolo to výborné.


monty469
@Alena45 (3.12.2017 18:09)

Dakujem ti za vyskusanie receptu. Potesila si ma. Som rada, ze chutilo. A vdaka aj za foto. Prajem ti pekny den
pivonka
Dnes som tento recept zrealizovala ale s bielym makom (lebo modrý mi už došiel) a s čerstvými čerešňami. Postupovala som tradičným spôsobom (ako píše evanaa). Dala som 5 rožkov a aj tak sa mi zdá, že maku je tam priveľa a musela som ho aj dosť prisladiť. Je to dobré, také lepšie makové pupáky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia