Makový nákyp (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Poslednú dobu sa u nás stále zvýšia nejaké rožky. A povedzme si také dvojdňové, to nie je nič moc :-) Dnes vám ponúkam ďalšie riešenie na ich spracovanie, tentoraz na sladko.

25-30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Rožky nakrájame na kolieska, mak krátko povaríme v mlieku spolu s cukrom, škoricou, citrónovou kôrou a rumom.
  2. Pekáč potrieme maslom, poukladáme jednu vrstvu nakrájaných rožkov, pokvapkávame so šťavou s višňového kompótu, natrieme polovičkou makovej zmesi, na to poukladáme vykôstkované višne.
  3. Znovu dáme vrstvu rožkov, pokvapkáme višňovou šťavou, dáme zbytok makovej zmesi, na ňu uložíme višne, brusnice a pomleté orechy.
  4. Všetko zalejeme zálievkou, ktorú si pripravíme z mlieka a vajec. Na vrch poukladáme ešte plátky masla. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 25-30 minút do zlatista.
  5. Na záver môžeme poprášiť cukrom, samotný nákyp nie je presladený, tak každý podľa chuti :-)