Makový koláč s višňami

staja - fotkastaja, 23. septembra 2014
Makový koláč s višňami
Foto: staja

Máme radi koláče i zákusky - makové, orechové, tvarohové aj ovocné. Dnes som skombinovala suroviny a upiekla jednoduchý makový koláč s višňami, lebo mak Zobraziť celý popisMáme radi koláče i zákusky - makové, orechové, tvarohové aj ovocné. Dnes som skombinovala suroviny a upiekla jednoduchý makový koláč s višňami, lebo mak a višne nikdy nesklamú.

15+60+10 minút
príprava
20 minút
na 200-180 °C

Suroviny

150 g
150 g
1 ks
70 g
250 ml
20 g
1 PL
štipka
 na plech
200 g
150 g
1 ks
1 ČL
150 ml




Postup

  1. 1

    Najskôr si vyberiem višne a nechám ich rozmraziť. Potom si pripravím kvások, keď mi nakysne, preosejeme múky so štipkou soli a vymiesim klasické kysnuté cesto. Používam na túto činnosť techniku, len v závere dokončím ešte varechou. Mlieko uvádzam orientačne, použijem toľko, aby mi vzniklo vláčne nie husté cesto.

    Makový koláč s višňami - obrázok 1
  2. 2

    Cesto premiestnim na olejom vymazaný plech 30x40 cm, sformujem malý bochník, prikryjem utierkou a nechám asi 1 hodinu kysnúť. Medzitým si pripravím redšiu makovú plnku - množstvo mlieka, príp. vody je orientačné, treba ju urobiť takú, aby sa dala ľahko natrieť na koláč. Keď mám cesto pekne vykysnuté, rozotriem si do dlaní trochu oleja a roztlačím ho po celom plechu, natriem makovú plnku a uložím do nej višne, ktoré som pokrájala na menšie kúsky, aby sa hotový koláč lepšie krájal.

    Makový koláč s višňami - obrázok 2
  3. 3

    Koláč nechám ešte chvíľu podkysnúť, je lepšie dať mu čas, výsledok je potom lepší. Medzitým si rozohrejem rúru. Pečiem 10 minút na 200°C, potom dopekám asi 10-15 minút na 180°C. Pekne upečený koláčik má zlatisté kraje, ktoré máme všetci radi.

    Makový koláč s višňami - obrázok 3
  4. 4

    Hoci sme na to momentálne spolu s manželom len dvaja, čerstvý koláč je veľmi chutný a rýchlo z neho ubúda. Cesto je ale tenké, nadýchané a v podstate ľahké. Mak je zdravý, obsahuje veľa vápnika a cukor zdravý človek tiež potrebuje pre život, aj keď to s ním určite netreba preháňať.

    Makový koláč s višňami - obrázok 4

Diskusia k receptu

babkamt
mak s višňami nikdy nesklame. Neodmietla by som kúsok. Práve som si uvarila čaj:-)
1x staja
havino
len potiahnúť si jeden, makové ja by stále mohla asi, robila som v týždni ťahanú makovú s višňami a zas by som si dala, tvoj pekne vyzerá
1x staja




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia