Makový koláč s višňami

Autor receptu: staja

Máme radi koláče i zákusky - makové, orechové, tvarohové aj ovocné. Dnes som skombinovala suroviny a upiekla jednoduchý makový koláč s višňami, lebo mak a višne nikdy nesklamú.

15+60+10 minút
príprava
20 minút
na 200-180 °C

Postup

  1. Najskôr si vyberiem višne a nechám ich rozmraziť. Potom si pripravím kvások, keď mi nakysne, preosejeme múky so štipkou soli a vymiesim klasické kysnuté cesto. Používam na túto činnosť techniku, len v závere dokončím ešte varechou. Mlieko uvádzam orientačne, použijem toľko, aby mi vzniklo vláčne nie husté cesto.
  2. Cesto premiestnim na olejom vymazaný plech 30x40 cm, sformujem malý bochník, prikryjem utierkou a nechám asi 1 hodinu kysnúť. Medzitým si pripravím redšiu makovú plnku - množstvo mlieka, príp. vody je orientačné, treba ju urobiť takú, aby sa dala ľahko natrieť na koláč. Keď mám cesto pekne vykysnuté, rozotriem si do dlaní trochu oleja a roztlačím ho po celom plechu, natriem makovú plnku a uložím do nej višne, ktoré som pokrájala na menšie kúsky, aby sa hotový koláč lepšie krájal.
  3. Koláč nechám ešte chvíľu podkysnúť, je lepšie dať mu čas, výsledok je potom lepší. Medzitým si rozohrejem rúru. Pečiem 10 minút na 200°C, potom dopekám asi 10-15 minút na 180°C. Pekne upečený koláčik má zlatisté kraje, ktoré máme všetci radi.
  4. Hoci sme na to momentálne spolu s manželom len dvaja, čerstvý koláč je veľmi chutný a rýchlo z neho ubúda. Cesto je ale tenké, nadýchané a v podstate ľahké. Mak je zdravý, obsahuje veľa vápnika a cukor zdravý človek tiež potrebuje pre život, aj keď to s ním určite netreba preháňať.