Makový koláč s višňami
Autor receptu: staja
Máme radi koláče i zákusky - makové, orechové, tvarohové aj ovocné. Dnes som skombinovala suroviny a upiekla jednoduchý makový koláč s višňami, lebo mak a višne nikdy nesklamú.
15+60+10 minút príprava |
20 minút na 200-180 °C |
Postup
- Najskôr si vyberiem višne a nechám ich rozmraziť.
Potom si pripravím kvások, keď mi nakysne, preosejeme múky so štipkou soli a vymiesim klasické kysnuté cesto. Používam na túto činnosť techniku, len v závere dokončím ešte varechou. Mlieko uvádzam orientačne, použijem toľko, aby mi vzniklo vláčne nie husté cesto.
- Cesto premiestnim na olejom vymazaný plech 30x40 cm, sformujem malý bochník, prikryjem utierkou a nechám asi 1 hodinu kysnúť. Medzitým si pripravím redšiu makovú plnku - množstvo mlieka, príp. vody je orientačné, treba ju urobiť takú, aby sa dala ľahko natrieť na koláč.
Keď mám cesto pekne vykysnuté, rozotriem si do dlaní trochu oleja a roztlačím ho po celom plechu, natriem makovú plnku a uložím do nej višne, ktoré som pokrájala na menšie kúsky, aby sa hotový koláč lepšie krájal.
- Koláč nechám ešte chvíľu podkysnúť, je lepšie dať mu čas, výsledok je potom lepší. Medzitým si rozohrejem rúru. Pečiem 10 minút na 200°C, potom dopekám asi 10-15 minút na 180°C. Pekne upečený koláčik má zlatisté kraje, ktoré máme všetci radi.
- Hoci sme na to momentálne spolu s manželom len dvaja, čerstvý koláč je veľmi chutný a rýchlo z neho ubúda. Cesto je ale tenké, nadýchané a v podstate ľahké. Mak je zdravý, obsahuje veľa vápnika a cukor zdravý človek tiež potrebuje pre život, aj keď to s ním určite netreba preháňať.