Makový zákusok
Makový zákusok

Makový hranol

valina - fotkavalina, 2. decembra 2020
Makový hranol
Foto: valina

Je vhodný na Vianoce, lebo tie sa spájajú aj s makom.

14
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

6 ks
200 g
200 g mletý
160 g
3 dcl
1 bal.
Plnka:
250 g
150 g
300 g mletý
300 ml
podľa chuti
Na ozdobu:
 (najlepšie biele)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto: Mletý mak zalejeme horúcim mliekom a necháme schladiť. Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme mak namočený v mlieku, múku s práškom do pečiva a nastrúhanou citrónovou kôrou. Nakoniec primiešame sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto nalejeme na plech a pečieme pri 200 stupňov 30 min. Necháme vychladnúť a potom rozrežeme na 3 rovnaké časti.

  2. 2

    Plnka: Mak zalejeme horúcim liekom a necháme vychladnúť. Heru vymiešame s cukrom, pridáme rum a nakoniec zmiešame s makom.

  3. 3

    Plnku si rozdelíme, 2x naplníme pláty a zvyšok plnky nanesieme na vrch a boky. Ozdobíme podľa fantázie.

Diskusia k receptu

mamec
Fíha, pol kila maku!
Predstavujem si tie makové úsmevy po takejto dobrote. Vyzerá to dobre.