Makový zákusok
Makový hranol
Autor receptu: valina
Je vhodný na Vianoce, lebo tie sa spájajú aj s makom.
14 porcií |
60 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- Cesto: Mletý mak zalejeme horúcim mliekom a necháme schladiť. Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme mak namočený v mlieku, múku s práškom do pečiva a nastrúhanou citrónovou kôrou. Nakoniec primiešame sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto nalejeme na plech a pečieme pri 200 stupňov 30 min. Necháme vychladnúť a potom rozrežeme na 3 rovnaké časti.
- Plnka: Mak zalejeme horúcim liekom a necháme vychladnúť. Heru vymiešame s cukrom, pridáme rum a nakoniec zmiešame s makom.
- Plnku si rozdelíme, 2x naplníme pláty a zvyšok plnky nanesieme na vrch a boky. Ozdobíme podľa fantázie.