Makovo-tvarohové rezy
Autor receptu: aleana
Tento recept som našla na stránke ojedle.eu pod názvom
Marhuľovo-makové rezy a la
cheesecake. Zmenila som názov, lebo sa mi zdá, že
tvarohu je tam viac ako marhúľ :-)
Je to jeden z najlepších, možno aj úplne najlepší koláč s
makom a tvarohom, aký som v
živote jedla, ani som nečakala, že bude taký super :-)
Postup
- Všetky suroviny na cesto zmiesime, zabalíme do fólie a dáme do chladu aspoň na 30 minút odpočívať.
- Na makovú plnku zohrejeme mlieko a sparíme ním mak. Necháme ho postáť, aby vychladol. Marhuľový kompót scedíme a necháme odkvapkať. Šťavu nebudeme potrebovať. Marhule rozmixujeme. Postupne k nim pridávame vychladnutý mak, smotanu, vajcia, cukor, zlatý klas a všetko spolu dôkladne vyšľaháme.
- Na tvarohovú plnku tiež všetky suroviny spolu vyšľaháme.
- Hlbšiu tortovú formu alebo plech si vymastíme maslom alebo vyložíme papierom na pečenie. Ja som použila plech s rozmermi 34x24 cm. Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme alebo roztlačíme prstami na plech. Na cesto dáme makovú náplň, zarovnáme a na ňu vylejeme tvarohovú náplň, ktorú tiež vyhladíme. Plech dáme do rúry vyhriatej na 180´C na poslednú spodnú mriežku. Na dno rúry dáme plech s vodou. Pečieme približne 60 minút, kým koláčik nezačne hnednúť. (riaďte sa svojou rúrou, každá pečie inak...) Ozdobíme šľahačkou a posypeme makom.
- Toto je zhruba originálny recept. Ja som si ho dosť upravila podla vlastného uváženia a tiež podla surovín, ktoré som mala k dispozícii. Múku som dala 200 g špaldovú hladkú a 100 g pohánkovú. Mak som osladila medom a javorovým sirupom. Kyslú smotanu som nemala, tak som dala biely jogurt. A nemala som práve ani vanilkový puding ani zlatý klas, ale mala som citrónový puding, ktorý som dala do makovej aj do tvarohovej plnky :-) a potom som už nedávala citrónovú šťavu. Tvarohu som mala len 250 g, ale našťastie som mala 500 g mascarpone. Túto náplň som sladila xylitolom. A pretože jej bolo menej, dala som len 4 vajíčka. Aj spôsob pečenia som si upravila. V originálnom recepte sa píše, že celú formu treba zabaliť do alobalu a tak piecť. Čas sa uvádza 60-90 min. Ja som piekla približne 60 minút bez alobalu a koláč mi nezhorel. Síce sem-tam sú hnedé škvrnky, ale na chuti sa to neprejavilo. Tento koláčik určite odporúčam pre všetkých tvaroho-a makoholikov. Či už vyskúšate pôvodnú verziu alebo moju modifikovanú, prajem vám, aby sa vám koláčik podaril a aby vám chutil aspoň tak ako mne. Dobrú chuť!
- Pridávam ešte foto koláčika robeného podľa pôvodného receptu, pre porovnanie.