Makový závin
Makový závin

Makovo rejteša videorecept

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 16. februára 2022

Chcete vedieť, čo je to vlastne makovo rejteša? Makový závin, ktorý má svoju históriu.

40 minút
príprava
30-40 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
1 bal.
500 g
1 PL
2 ČL
1 čl
1 hrnček (300 ml)
Na plnku:
250 g
250 g
100 g
Na potretie:
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Do misky dáme droždie, pridáme 1 ČL cukru, 1 ČL múky a pol hrnčeka vlažnej vody, premiešame a necháme vzísť kvások. Do misy s kváskom preosejeme múku, pridáme zvyšný cukor, soľ, masť a zvyšnú vodu. Vypracujeme cesto, ktoré potom prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť aspoň 30 minút.

  2. 2

    Za ten čas si pripravíme plnku. Do väčšej misy dáme mletý mak, cukor a nastrúhanú citrónovú kôru. Premiešame.

  3. 3

    Na pomúčenej doske nakysnuté cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika, pomastíme roztopenou masťou (asi 6 lyžíc) a dáme naň makovú plnku. Následne na plnku lyžicou natrieme smotanu.

  4. 4

    Kraje cesta ohneme nahor a naplnené cesto zavinieme. Závin preložíme na vymastený plech (alebo vyložený papierom na pečenie) a potrieme rozpustenou masťou. Pečieme na 200 °C 30-40 minút.

  5. 5

    Hotový závin posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

helena64
Ďakujem za nahliadnutie a zvlášť na spôsob prípravy plnky, kde sa maková plnka potiera smotanou. Nedarí sa mi upiecť kysnutý závin s BB pudinkom - dáva sa suchý s cukrom- po upečení je pudink sem tam suchý a nema takú krémovú konzistenciu. Budem veľmi vďačná ak mi niekto poradí zo svojej skúsenosti, ale tento spôsob plnky určite vyskúšam, ako makovú, tak aj pudinkovú. Srdečne ďakujem.
olinecka
@helena64 (15.2.2022 20:46)

Uvar si čokoládový puding 400ml mlieko, cukor podľa seba pridaj do rozmiešameho pudingu v mlieku 1PL detskú krupicu. Samozrejme puding môžeš mať podľa seba.
chorvatka
@helena64 (15.2.2022 20:46)
Z vyse pol storocného receptu mojej mamy pôvodom z Moravy som sa naucila robit makovnik so stavnatou plnkou. Do mlieka, maku a cukru (+ citron.kôra, klinceky a skorica a hrozienka) treba pridat 1 velké osupané na jemno postruhané jablko, ktoré sa v plnke rozvari a robi tu najjemnejsiu makovu plnku na svete. Reitesa je madarsky strudla ci zavin....Otcova matka bola madarka z Pesti a tak sa u nas varili samé "slovenské" dobroty : pörkelt s haluskami, gulas taky ci onaky, rezance so slaninou a tvarohom na slano, pagace, retese s makom a ceresnami, atd.atd. Dolezité je, aby clovek jedlo pripravoval z laskou k tym, co ho budu jest. A ja Slovenka v dalkej Francii som sa tiez naucila varit "KUUSKUS", môj manzel sluzil na vojencine v Alzirsku v tom pohnutom obdobi, veru tak !

marienka44
V bode 1 sa píše: pridaj zvyšný cukor. Ale v rozpise sú len 2 čl cukru, 1 čl cukru je v kvásku. Takže zvyšný cukor je lern 1čl cukru. Nie je to málo? Z 500 g múky by mali byť 2 záviny.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia