Orechová torta
Orechová torta

Makovo-orechová torta s malinovým želé

Štefan Psotný
šéfkuchár hotela Strachanovka*** v Liptovskom Jáne, 22. januára 2018
Makovo-orechová torta s malinovým želé
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Pracovať s makom je ako rozprávka. Raz tradičná prababičkovská, inokedy moderná a plná experimentovania. Dnes jednoduchá ľudová, zajtra pre náročné, scestované publikum. Stačí posoliť fantáziou a „srdiečkom“ a tisíca maková dobrota je na svete.

10
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
75 g
75 g
4 ks
štipka
 (na vysypanie formy)
 (na vymastenie formy)
100 g
1 bal
1/2 bal
Tvarohový krém:
250 g
250 ml
1 bal
40 g
3 plátky
150 g
Malinové želé:
350 g
150 g
3 plátky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Bielky vyšľaháme so štipkou soli a s polovicou cukru. Zvyšný cukor (aj vanilkový) vyšľaháme so žĺtkami. Obe hmoty spojíme a zľahka primiešame mletý mak s orechmi a prášok do pečiva. Tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou. Vložíme do nej hmotu a rozotrieme. Pečieme 30 minút pri 180 °C.

  2. 2

    Kým korpus vychladne, urobíme tvarohový krém. Šľahačku vyšľaháme s práškovým cukrom dotuha. Tvaroh vymiešame s vanilkovým cukrom a obe hmoty zľahka zamiešame. Nakoniec primiešame napučanú a roztopenú želatínu a maliny.

  3. 3

    Hmotu rozotrieme na vychladnutý korpus a necháme stuhnúť. Želé pripravíme tak, že rozmixujeme maliny s cukrom, pridáme napučanú a roztopenú želatínu a hmotu rozotrieme na tvarohovú plnku. Necháme stuhnúť.

Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Ovocné, Dezerty, Na sladko, Torty, Zákusky, Pečené, Maková rozprávka

Diskusia k receptu

frezia
Zakusok moze byt dobry, neprecukrovany, aj som si ho ulozila. Az na tu prezentaciu. Na ten keramicky tanier s tou "dekoraciou" okolo by som polozila skor nejake buchty.
1x radox1
haji
Pěkný recept, když se nevysype forma moukou, může být recept bezlepkový. Krásné foto!
marikafil
Vyzerá pekne, škoda, že nie je uvedený rozmer tortovej formy.
redakcia
@Marikafil (23.1.2018 09:32)

Na prípravu torty bola použitá klasická okrúhla tortová forma s priemerom 24 cm.
stanci11
recept je veľmi pekný, a mne sa teda aj prezentácia páči, mám rada keramiku v terajšej kuchyni :)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha