Makovo-orechová torta s malinovým želé
šéfkuchár hotela Strachanovka*** v Liptovskom Jáne, 22. januára 2018
Foto: Pravda - Robert Hüttner
Pracovať s makom je ako rozprávka. Raz tradičná prababičkovská, inokedy moderná a plná experimentovania. Dnes jednoduchá ľudová, zajtra pre náročné, scestované publikum. Stačí posoliť fantáziou a „srdiečkom“ a tisíca maková dobrota je na svete.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
75 g |
|
75 g |
|
4 ks |
|
štipka |
|
(na vysypanie formy) |
|
(na vymastenie formy) |
|
100 g |
|
1 bal |
|
1/2 bal |
|
Tvarohový krém: | |
250 g |
|
250 ml |
|
1 bal |
|
40 g |
|
3 plátky |
|
150 g |
|
Malinové želé: | |
350 g |
|
150 g |
|
3 plátky |
|
Postup
-
1
Bielky vyšľaháme so štipkou soli a s polovicou cukru. Zvyšný cukor (aj vanilkový) vyšľaháme so žĺtkami. Obe hmoty spojíme a zľahka primiešame mletý mak s orechmi a prášok do pečiva. Tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou. Vložíme do nej hmotu a rozotrieme. Pečieme 30 minút pri 180 °C.
- 2
Kým korpus vychladne, urobíme tvarohový krém. Šľahačku vyšľaháme s práškovým cukrom dotuha. Tvaroh vymiešame s vanilkovým cukrom a obe hmoty zľahka zamiešame. Nakoniec primiešame napučanú a roztopenú želatínu a maliny.
- 3
Hmotu rozotrieme na vychladnutý korpus a necháme stuhnúť. Želé pripravíme tak, že rozmixujeme maliny s cukrom, pridáme napučanú a roztopenú želatínu a hmotu rozotrieme na tvarohovú plnku. Necháme stuhnúť.
Tiež orechová torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Na prípravu torty bola použitá klasická okrúhla tortová forma s priemerom 24 cm.