Orechová torta
Makovo-orechová torta s malinovým želé
Autor receptu: redakcia
Pracovať s makom
je ako rozprávka.
Raz tradičná prababičkovská,
inokedy
moderná a plná experimentovania.
Dnes jednoduchá
ľudová, zajtra
pre náročné, scestované
publikum. Stačí posoliť
fantáziou a „srdiečkom“
a tisíca maková dobrota
je na svete.
10 porcií |
30 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Bielky vyšľaháme so štipkou soli a s polovicou cukru. Zvyšný
cukor (aj vanilkový) vyšľaháme so žĺtkami. Obe hmoty spojíme
a zľahka primiešame mletý mak s orechmi a prášok do pečiva.
Tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou. Vložíme
do nej hmotu a rozotrieme. Pečieme 30 minút pri 180 °C.
- Kým korpus vychladne, urobíme tvarohový krém. Šľahačku
vyšľaháme s práškovým cukrom dotuha. Tvaroh vymiešame
s vanilkovým cukrom a obe hmoty zľahka zamiešame. Nakoniec
primiešame napučanú a roztopenú želatínu a maliny.
- Hmotu rozotrieme na vychladnutý korpus a necháme stuhnúť. Želé pripravíme
tak, že rozmixujeme maliny s cukrom, pridáme napučanú
a roztopenú želatínu a hmotu rozotrieme na tvarohovú
plnku. Necháme stuhnúť.