Makovník

mliekarka - fotkamliekarka, 5. apríla 2014
Makovník
Foto: mliekarka

Tento recept som pred pár rokmi našla v časopise Plus 7 dní.Je to jednoduchý,rýchly a chutný koláčik.

4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

Cesto:
75 g
1 ks
1 - 3 PL
2 ČL
30 g
150 g
Plnka:
približne 130 ml
80 g
30 g
1 ks
120 g
30 - 40 g
1 ČL

Postup

  1. 1

    Z hladkej múky,masla,zo žltka,z mlieka,práškového cukru a kypriaceho prášku vypracujeme hladké cesto.

  2. 2

    Pripravíme plnku.Mlieko zvaríme s krupicovým cukrom,prisypeme pomletý mak,premiešame a odstavíme.Po vychladnutí pridáme rozpustené maslo,z bielka vyšlahaný tuhý sneh,kypriaci prášok,citronovú kôru,hladkú múku a premiešame.

  3. 3

    Formu na srnčí chrbát dobre vymastíme a vysypeme múkou.

  4. 4

    Z cesta odoberieme asi 1/3,zvyšnú časť rozvalkáme na pomúčenej doske a vyložíme ním formu.

  5. 5

    Naplníme plnkou,rozvalkáme zvyšnú časť cesta,ktorú položíme na plnku a okraje cesta k sebe pritlačíme.Povrch popicháme vidličkou,vložíme do vyhriatej rúry a upečieme.

    Makovník - obrázok 5

Diskusia k receptu

daguska
Zaujimavy kolacik,makove sa mi paci.Pre zmenu vyskusam.
eviana
Dobre vymyslené, echt makové, je fajn, že si recept nenechala zapadnúť prachom, makové milujem :) 5*
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Zaujal má kypriaci prášok do plnky...koláč je dobre hlavne pre menej osoba.
mliekarka
@lba keď som tento recept objavila tiež ma zaujal ten kypriaci prášok v plnke,ale netreba si to predstavovať ako klasickú plnku.Je to skôr ako druhé cesto.Ideálny na nedelné popoludnie ku kávičke :)
orchidea
Makové koláčiky mám veľmi rada...tvoj recept je zaujímavý a pekný, určite stojí za vyskúšanie...ukladám si ho.
zdezda
Tento koláčik je stvorený ako pre môjho prvorodeného, určite mu ho upečiem, hoci už sme do oslavovali :-)veľmi sa mi páči .

Zaujímavé video z archívu TV Varecha