Makovník

Autor receptu: mliekarka

Tento recept som pred pár rokmi našla v časopise Plus 7 dní.Je to jednoduchý,rýchly a chutný koláčik.

4
porcie
30 minút
príprava

Postup

  1. Z hladkej múky,masla,zo žltka,z mlieka,práškového cukru a kypriaceho prášku vypracujeme hladké cesto.
  2. Pripravíme plnku.Mlieko zvaríme s krupicovým cukrom,prisypeme pomletý mak,premiešame a odstavíme.Po vychladnutí pridáme rozpustené maslo,z bielka vyšlahaný tuhý sneh,kypriaci prášok,citronovú kôru,hladkú múku a premiešame.
  3. Formu na srnčí chrbát dobre vymastíme a vysypeme múkou.
  4. Z cesta odoberieme asi 1/3,zvyšnú časť rozvalkáme na pomúčenej doske a vyložíme ním formu.
  5. Naplníme plnkou,rozvalkáme zvyšnú časť cesta,ktorú položíme na plnku a okraje cesta k sebe pritlačíme.Povrch popicháme vidličkou,vložíme do vyhriatej rúry a upečieme.