Makovník zo zemiakového cesta fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 10. mája 2016
Makovník zo zemiakového cesta (fotorecept)
Foto: ancicka

Ja mám strašne rada zemiakové cesto. Väčšinou zemiaky využívam, keď mi zvýšia z predošlého dňa od obeda. Tento makovník je veľmi chutný a taktiež jemný. Vyskušajte.

30 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
125 g
400 g
2 ks
1 ks
150 g
Plnka:
1/4 l
100 g
200 g
 podľa chuti
1 ks
 trocha

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misky si dám všetky suroviny

    Makovník zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    a vypracujem cesto.

    Makovník zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mlieko dám variť s trochou cukru a maslom.

    Makovník zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked mlieko zovrie, pridáme mak a zamiešame.

    Makovník zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ak by náhodou mak bol redší, môžme pridať troška strúhanky a vanilkový cukor. Zamiešame a necháme trocha prechladiť.

    Makovník zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto vyložíme na jemne pomúčenú dosku, prepracujeme a rozdelíme tak, že z cesta oddelíme 1/3 na mriežky. Väčšiu časť cesta vyvaľkáme vo veľkosti plechu, cesto prenesieme na vymastený plech, na cesto rozotrieme plnku.

    Makovník zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Menšie cesto vyvaľkáme a ostrožkou pokrájame na pásiky.

    Makovník zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pásiky poukladáme na plnku vo forme mriežky a upečieme.

    Makovník zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Koláč pečieme asi 25 minút do zlatista. Po upečení môžme koláč pocukrovať, ale to už záleži podľa chuti.

    Makovník zo zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
@Ancicka děkuji za dobrý recept! Brambory a mák, úžasná kombinace! Krásně se ti vydařil!
sracz
Krásna práca šikovnej gazdinky, milá @ancicka a aj ja by som si už tak rád pochutnal na niečom domácom spod Spišskej kapituly!
afataga
vyzera vyborne, ja mam rada do makovej aj orechovej plnky aj hrozienka namocene v rume
ancicka
Mika2,Afataga ,Haji ,3sandra3 ,dík za komentár,
Sonulienka,aj tie Tvoje kopítka sú fajné.
jack
Mňáám,to je dobrá mlsanica.Makové ľúbime.
brmbolka
@ancicka , chcem sa len spýtať ci je dôležité maslo v plnke, vačšinou robím mákovu ako aj orechovu bez masielka, ďakujem pekne
ancicka
@Brmbolka (11.5.2016 19:54)

nie ak nechceš,ale mne pripadá plmka jemnejšia.

Fialka49 ,dakujem.
momi
Este nikdy som nepiekla zo zemiakoveho cesta, iba varila - sulance, gulky a pod. Dakujem za inspiraciu! Aj so slivkovym lekvarom bude dobre, ze? Alebo s tvarohom a slivkami. Mnam!
havino
výborne vyzerá, akurát som dovarila zemiaky na kváskový chlieb na zajtra, ale koláčik som ešte zo zemiakového cesta nepiekla, ukladám si tento tvoj recept
babkamt
Doteraz som dávala zemiaky len do kysnutého cesta. Tvoj koláčik musí byť výborný.