Makovník zo zemiakového cesta (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Ja mám strašne rada zemiakové cesto. Väčšinou zemiaky využívam, keď mi zvýšia z predošlého dňa od obeda.
Tento makovník je veľmi chutný a taktiež jemný. Vyskušajte.
30 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Do misky si dám všetky suroviny
- a vypracujem cesto.
- Mlieko dám variť s trochou cukru a maslom.
- Ked mlieko zovrie, pridáme mak a zamiešame.
- Ak by náhodou mak bol redší, môžme pridať troška strúhanky a vanilkový cukor. Zamiešame a necháme trocha prechladiť.
- Cesto vyložíme na jemne pomúčenú dosku, prepracujeme a rozdelíme tak, že z cesta oddelíme 1/3 na mriežky. Väčšiu časť cesta vyvaľkáme vo veľkosti plechu, cesto prenesieme na vymastený plech, na cesto rozotrieme plnku.
- Menšie cesto vyvaľkáme a ostrožkou pokrájame na pásiky.
- Pásiky poukladáme na plnku vo forme mriežky a upečieme.
- Koláč pečieme asi 25 minút do zlatista. Po upečení môžme koláč pocukrovať, ale to už záleži podľa chuti.