Makovník zo zemiakového cesta (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Ja mám strašne rada zemiakové cesto. Väčšinou zemiaky využívam, keď mi zvýšia z predošlého dňa od obeda. Tento makovník je veľmi chutný a taktiež jemný. Vyskušajte.

30 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Postup

  1. Do misky si dám všetky suroviny
  2. a vypracujem cesto.
  3. Mlieko dám variť s trochou cukru a maslom.
  4. Ked mlieko zovrie, pridáme mak a zamiešame.
  5. Ak by náhodou mak bol redší, môžme pridať troška strúhanky a vanilkový cukor. Zamiešame a necháme trocha prechladiť.
  6. Cesto vyložíme na jemne pomúčenú dosku, prepracujeme a rozdelíme tak, že z cesta oddelíme 1/3 na mriežky. Väčšiu časť cesta vyvaľkáme vo veľkosti plechu, cesto prenesieme na vymastený plech, na cesto rozotrieme plnku.
  7. Menšie cesto vyvaľkáme a ostrožkou pokrájame na pásiky.
  8. Pásiky poukladáme na plnku vo forme mriežky a upečieme.
  9. Koláč pečieme asi 25 minút do zlatista. Po upečení môžme koláč pocukrovať, ale to už záleži podľa chuti.