Makovník, orechovník, makovo-orechovník fotorecept
Foto: tatranka
Nie nepomýlila som sa v názve uvidíte vo veľmi vtipnom recepte,ktorý máme radi.Koláčik je to kysnutý a tri záviny sú raz,dva preč.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
600 g |
|
70 g |
|
1 kocka |
|
2,5 deci |
|
1 kávová lyž. |
|
100 g |
|
1 celé |
|
2 ks |
|
2 malé lyžičky |
|
Plnka maková: | |
150 g |
|
hrsť |
|
pol lyž. |
|
10 dg |
|
|
|
Plnka orechová: | |
|
|
|
Postup
-
1
Pripravíme si kvások.Z teplého mlieka,kúska cukru,múky a droždia.Necháme kvások vykysnúť.Keď vykysne vlejeme ho aj zo zostatkom mlieka a cukru,vajíčok a rozpusteného masla do ostatnej múky.Dobre vypracujeme cesto.Na ceste po vypracovaní sa nám robia bublinky a cesto sa odliepa od stien nádoby.Necháme ho kysnúť asi 15 minút,na teplom mieste.Nanovo prepracujeme a necháme ho kysnúť asi 35 minút.
-
2
Medzi tým ako nám kysne cesto,pripravíme si plnky do závinov.Obidve sa robia rovnako. Asi pol deci vody necháme zovrieť aj s cukrom v hrnci do neho vsypeme mak pomiešaný s citr.kôrou a hrozienkami.premiešame a odstavíme.Aby sa dal dobre natierať.Nesmie byť tuhý. Tak isto postupujeme aj pri orechovej plnke. Dávka je na tri záviny.Po rozváľkani cesta natrieme koláč makovou plnkou,no necháme si jednu tretinu plnky.
-
3
Tak isto natrieme závin orechovou plnkou a necháme si jednu tretinu plnky.
-
4
A tretí závin sa skladá aj z makovej aj orechovej plnky.Je to zaujímavá mozaika koláčika, v konečnom dôsledku a chutí výborne.
-
5
Takto ho rozotriem.
-
6
Takto naplnené rolády stočím a prenesiem ich na vymastený pekáč.Vrch závinov potieram rozpusteným maslom.Pečiem na 180 - 0C a dopekám na 160 0c.Trvá to asi 45 minút. Upečený koláč posypem práškovým cukrom.
-
7
A tu sú už chutné kysnuté koláče,ktoré nenahradí žiaden zákusok,hádam okrem ťahanej štrúdle. / U nás./
i kakaový a je také moc dobrý.
ok a vela dobrych receptov aj ja som skusila makovoorechovy zavin bol vyborny dakujem
Len jedno by som ťa v dobrom upozornila,malému čerstvé a už vôbec nie teplé koláčiky z kysnutého cesta nedávaj.
Zaťažujú tráviace cesty.Nech vydrží drobček pár hodín.
Teším sa z tvojej šikovnosti.
Ďakujem za recept, ukladám do KK
Prajem ti požehnané vianočné sviatky, radosť na duši i v srdiečku
Ja som nezvykla robiť kysnuté záviny. Tie nám napiekla maminka. Teraz už len spomínam na jej pracovité ruky a nekonečne láskavé srdce..... a pokračujem v tradícii
Teším sa,že si z receptom spokojná ! Nech len chutí.