Makovník, orechovník, makovo-orechovník (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Nie nepomýlila som sa v názve uvidíte vo veľmi vtipnom recepte,ktorý máme radi.Koláčik je to kysnutý a tri záviny sú raz,dva preč.
120 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si kvások.Z teplého mlieka,kúska cukru,múky a droždia.Necháme kvások vykysnúť.Keď vykysne vlejeme ho aj zo zostatkom mlieka a cukru,vajíčok a rozpusteného masla do ostatnej múky.Dobre vypracujeme cesto.Na ceste po vypracovaní sa nám robia bublinky a cesto sa odliepa od stien nádoby.Necháme ho kysnúť asi 15 minút,na teplom mieste.Nanovo prepracujeme a necháme ho kysnúť asi 35 minút.
- Medzi tým ako nám kysne cesto,pripravíme si plnky do závinov.Obidve sa robia rovnako.
Asi pol deci vody necháme zovrieť aj s cukrom v hrnci do neho vsypeme mak pomiešaný s citr.kôrou a hrozienkami.premiešame a odstavíme.Aby sa dal dobre natierať.Nesmie byť tuhý.
Tak isto postupujeme aj pri orechovej plnke.
Dávka je na tri záviny.Po rozváľkani cesta natrieme koláč makovou plnkou,no necháme si jednu tretinu plnky.
- Tak isto natrieme závin orechovou plnkou a necháme si jednu tretinu plnky.
- A tretí závin sa skladá aj z makovej aj orechovej plnky.Je to zaujímavá mozaika koláčika, v konečnom dôsledku a chutí výborne.
- Takto ho rozotriem.
- Takto naplnené rolády stočím a prenesiem ich na vymastený pekáč.Vrch závinov potieram rozpusteným maslom.Pečiem na 180 - 0C a dopekám na 160 0c.Trvá to asi 45 minút.
Upečený koláč posypem práškovým cukrom.
- A tu sú už chutné kysnuté koláče,ktoré nenahradí žiaden zákusok,hádam okrem ťahanej štrúdle. / U nás./