Foto: ancicka
Na raňajky.
16
porcií
porcií
35-40 minút
príprava
príprava
10-15 minút
na 170 °C
na 170 °C
Postup
-
1
Pripravíme si potrebné suroviny.
-
2
Do misky dáme múku,urobíme jamku a nalejeme trocha vody a pridáme droždie a troška cukru.Premiešame a necháme kvasok vykysnuť.
-
3
Ked je vykysnúty,tak pridáme ostatné suroviny a vypracujeme cesto,
-
4
...tak aby bolo hladké,aspoň 10 min.Cesto necháme na teplom mieste vykysnuť.
-
5
Ked je cesto vykysnuté ,tak ho vyvaľame na doske...
-
6
...a rozdelíme na 16 častí.Pomúčenými rukámi vytvarujeme guľky,poukladáme na vymastený plech a trocha ich zatlačíme a necháme aspoň15 min.podkysnúť.
-
7
Rúru si vyhrejeme a žemle potrieme rozšľahaným žltkom a posypeme makom.Narežeme do kríža a dame upiecť.
Pred dvomi rokmi sme boli s manzelom z synovcom na Spisskom hrade a tvoje mesto Sp. Podhradie sme videli z vrchu. Velmi pekna a zaujimava krajina.