Makové žemle fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 8. júla 2011
Makové žemle (fotorecept)
Foto: ancicka

Na raňajky.

16
porcií
35-40 minút
príprava
10-15 minút
na 170 °C

Suroviny

500 g
1 ks
1/4 l vlažné
50 g
1+1 ks + žltok na potretie
1 čl
 do kvásku
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Pripravíme si potrebné suroviny.

    Makové žemle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky dáme múku,urobíme jamku a nalejeme trocha vody a pridáme droždie a troška cukru.Premiešame a necháme kvasok vykysnuť.

    Makové žemle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ked je vykysnúty,tak pridáme ostatné suroviny a vypracujeme cesto,

    Makové žemle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...tak aby bolo hladké,aspoň 10 min.Cesto necháme na teplom mieste vykysnuť.

    Makové žemle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ked je cesto vykysnuté ,tak ho vyvaľame na doske...

    Makové žemle (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...a rozdelíme na 16 častí.Pomúčenými rukámi vytvarujeme guľky,poukladáme na vymastený plech a trocha ich zatlačíme a necháme aspoň15 min.podkysnúť.

    Makové žemle (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rúru si vyhrejeme a žemle potrieme rozšľahaným žltkom a posypeme makom.Narežeme do kríža a dame upiecť.

    Makové žemle (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

akeber
už slintám, to je ale vôňa keď sa pečú....., tak toto som ešte neskúšala ale určite skúsim ukladám o týždeň mám pioniersky tábor 7 detí hodí sa ďakujem..........:))))
ainy
v recepte je maslo, aké si dala? ja to nikdy neviem odhadnúť a rozlíšiť, radšej sa spýtam :-)
nika72
...hm šikovná...ja na toto,len ...klobúk dolu..:o)

nika72
...hm šikovná...ja na toto,len ...klobúk dolu..:o)

jarunka
Aj tieto si ukladam, vyzeraju krasne a chutia asi este lepsie.
kuchticka
@ancicka , krasne zemlicky. Ja peciem rovnake, len potieram slanou vodou a posypavam tiez makom, lanovymi semienkami alebo sezamovymi. Kazdu riadku na plechu niecim inym.
Pred dvomi rokmi sme boli s manzelom z synovcom na Spisskom hrade a tvoje mesto Sp. Podhradie sme videli z vrchu. Velmi pekna a zaujimava krajina.
tatranka
Ty si môžeš otvoriť voňavú pekáreň.Krásne sú tie tvoje produkty.
ancicka
Dakujem za pochvalu.@kuchti čka,ja som ich robila narýchlo večer,lebo sme zistili,že niet čo papať na raňajky,tak boli žemličky,po ktorých sa len tak zaprašilo.@tatranka ,dakujem,ale mne stačí,že pečiem pre naších.
kata50
Už sú uložené. Určite si ich upečiem :-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia