Makové trubičky fotorecept

helca103 - fotkahelca103, 16. novembra 2012
Makové trubičky (fotorecept)
Foto: helca103

Vianočné oblátky a trubičky som vždy začala piecť už v októbri, každý rok 2000 - 3000 kusov a všetky som rozdala susedom, rodine, deťom. Zobraziť celý popisVianočné oblátky a trubičky som vždy začala piecť už v októbri, každý rok 2000 - 3000 kusov a všetky som rozdala susedom, rodine, deťom. No posledné 2 roky ma akosi neposlúchajú ruky a tak už robím len pre vlastnú spotrebu. Viem,že je tu pár receptov aj na podobné pečivo no s makom som nenašla tak pridávam. Tieto makové robila švagriná a mne vždy chutili. Dala mi recept a od vtedy patria medzi obľúbené v celej rodine.

Suroviny

1 l
1 - 2 dl
500 g
9 PL
6 PL alebo olej
1 ks
1-2 ks
3 PL nemletý




Postup

  1. 1

    Pripravím si suroviny, na obrázku mi chýba mlieko - zabudla som odfotiť. Používam maslo ale mám dobré skúsenosti aj s olejom.

    Makové trubičky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múku, cukor, olej, žĺtok, mak, vodu zmiešam asi z polovicou mlieka na hustú hladkú kašu.

    Makové trubičky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom postupne primiešam ostatné mlieko.

    Makové trubičky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dobre premiešané cesto zakryjem a dám do chladničky odpočívať najlepšie cez noc.

    Makové trubičky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na druhý deň si rozpálim formu a pečiem oblátky, ktoré stočím do trubičky. Na mazanie používam včelí vosk keď treba. Táto forma je už dosť stará ale stále slúži svojmu účelu :-)

    Makové trubičky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ukladám do papierových krabíc a dám na suché miesto.

    Makové trubičky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Toto cesto robím aj s mletými orechami či strúhaným kokosom. Na škoricové a vanilkové mám iný recept ale môže sa použiť aj tento :-)

    Makové trubičky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

mijaita
To se ji tak samotne ? Je to jako vanocni oplatky, ktere my v CR nezname? Na panvi normalni take udelam?
Libi se mi to moc.
mili2936
Formy na pečenie oblátok mám aj ja - dedičstvo po manželovej mame. Jedna je elektrická, tam robievam slané oplatky, tam pridávam strúhaný syr, sú tiež vynikajúce, ale nestáčam ich. No a jedna je taká ozaj stará, tá sa vkladá do pahreby, tam muž robí sladké vianočné oblátky. Tie keď voňajú po dome, isto viem, že idú vianoce...
1x dydya
branka
@mijaita , ano je sa to samotne, je to starodavne Vianocne pecivo, da sa to aj kupit, ale to nie je ono...a doma na to potrebujete specialnu formu, na panvici sa to bohuzial neda pripravit, moj manzel to robi tiez, je to strasna babracka-len pre trpezliveho....
mijaita
Znam od moji slovenske kamaradky ty oplatky, nechapala, ze u nas v Cechach se nejedi, vzdyt je to tradice. O ty jsme my, Prazaci ochuzeni. Jen rodinne recepty na cukrovi, salat a kapr. Skoda.
helca103
@michsamant a navyše aj dobré 
@danielas ďakujem
@mijaita áno, u nás je to Vianočné pečivo @branka Ti odpovedala správne ale tá forma sa dá objednať aj teraz a dokonca sú už vylepšené a omnoho krajšie.  www.magropom.sk

Ja som v minulosti robila aj do ČR pre známeho vždy minimálne 1000kusov,pretože ako píšeš pre neho to bolo niečo nové.
@mili2936 poznám aj ten stroj ktorý sa vkladal do pahreby, na to bola špecialistka moja stará mama a ja som jej vždy robila asistenta  Občas robím aj slané ale, nám viac chutia sladké.
@claretka ďakujem,
vilie
Moc tekutín na dané množstvo múky
medovnicek
milujem vianočné oplátky a trubičky, bohužiaľ nemám formu, recept však ukladám, veď čo ak niekedy si takú formu kúpim:)
antaia
Vianoceee! A v tych tubickach nic nie je ? Asi aj tak chutnaju... ;-)
irenaw
vonia mi to Vianocami aj cez fotku. všetky recepty na trubičky a oplátky si odkladám a bojujem sama so sebou už pár rokov, že naozaj mi ten drahý strojček netreba...keď vidím takýto recept, pokušenie je veľké :o)
helca103

@vilie keď si neskúsil nemôžeš vedieť či je to veľa alebo málo,tento recept sa robí v rodine roky a pomer je tak akurát to mi môžeš veriť.
@marianne určite by si to zvládla
@ancicka áno elektrická forma z Magropomu ale má už veľa rokov teraz sú už vylepšné
@malroxa ďakujem
@medovn ícek mám rada tvoje recepty a pri tvojej šikovnosti si určite poradíš. Kúpa formy sa oplatí, hoci teraz netuším čo to stojí ale ked im napíšeš pošlú určite ponukový list.
@antaia nie sú to len trubičky bez náplne ale krásne chrumkavé
@irenaw Ty si veľmi kreatívna žena, tá forma sa oplatí skoro v každej rodine.
helca103
@antaia nájdeš tu viac receptov na túto vianočnú dobrotu, mnohé varecháčky už pridali :-)
violetacamorova
Musia byť perfektné, zo všetkých vianočných dobrôt milujem oplátky a trubičky, ale makové som ešte nejedla.
jarunka
Jej, tie su prekrasne, musia byt krehucke aj dobrucke :-)
kuchticka
Vianocne oplatky som nejedla vela, vela rokov. U nas nie su k dostaniu a naviac, mam manzela Cecha, on to tiez nikdy nepoznal. Zo zaciatku ked som sa vydala mi dost chybaly, ale uz som si akosi zvykla - alebo odvykla?
iva63
Tak priznám sa, že s makom som ešte neskúšala, ale musia chutiť fantasticky. Voľakedy dávno piekla pre nás oblátky naša babka...sledovala som ju ako dieťa..ale žial, ja som k výrobe oblatiek ešte cestu nenašla...Tieto tvoje sú nádherné, ukážkové...receptík ukladám, ďakujem...
helca103
@kuchticka v našej rodine by sme si Vianoce nevedeli predstaviť bez oblátok,trubičiek a medu :-) Roky som piekla do čiech jednej rodine,každý rok si kôli tomu urobili cestu na Slovensko.
@iva63 ja som prvé oblátky robila ešte ako dieťa zo starou mamou. To sa vždy v kuchyni odtiahla platňa zo sporáka a dali sa nad plameň rozžeraviť železá. Stará mama piekla ja som dávala lyžicou cesto ktoré potom pri pečení rozvoniavalo celým domom.Stará mama dávala zásadne iba med nie cukor. Občas kôli nám deťom samozrejme pár kusov ,,pokazila" aby sme mohli ochutnávať. Boli to krásne časy, teraz mám elektrický strojček a robím si ich sama. Chce to iba trochu praxe :-)
1x dydya
jerica
@helca103 máš môj odiv, jednoducho šikulka , tak trochu závidím , vedela by som si predstaviť aj svoju babku v Modre , piekavala tri mesiace pred sviatkami , potom zásobovala okolie a rodinu . :-)
Obyčajne recept si každá stráži ako oko v hlave , pekné že sito zverejnila.
helca103
@jerica si veľmi milá,ďakujem. Ja som rada,ak môžem aspoň niekoho potešiť tým,že si upečie podľa mňa.Veru som aj ja zásobovala susedov a rodinu celé roky a pre mňa to bolo potešenie keď som videla ako sa susedám a známim rozžiarili oči ked som im dávala ,,Mikulášsku nádielku"
jezibabka59
moj manzel teraz koli mne robil makove ,su uzasne mak milujem, a češi naozaj nevedia o čo prichadzaju ked nemaju take oblatky.....vianoce bez nich by neboli vianoce..
janko38
ahoj @helca103 chcem sa poďakovať za skvelý recept. Urobili sme 2 dávky a polovicu sme už zjedli. Prajem pekný večer Janko a Dadka
smejkad
pridavam sa, aj u nas vlani padli makove medzi prvymi :-)
dydya
Tento rok som si konecne aj ja zadovazila stroj na oplatky a veru sa velmi tesim ked uz budu aj u nas rozvoniavat..dakujem za receptik urcite vyskusam lebo mak mame doma vsetci velmi radi
helca103
držím palce aby stroj slúžil dlhé roky k spokojnosti. Časom si aj sama prispôsobíš recepty podľa seba. U nás tieto makové idú na ,,dračku" a veru už začíname s pečením aby sa ušlo každému :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia