Makové rezance mojej babičky fotorecept
Foto: izabella929
Nikdy som ich nechcela jesť ako malé dievčatko. Dnes viem, o čo som prišla. Takto pripravené makové rezance sú veru výborné.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Múku som preosiala. Vajcia som rozšľahala a pridala do cesta spolu s troškou horúcej vody, aby rezancové cesto nebolo príliš tvrdé.
-
2
Vypracovala som polotuhé nelepivé cesto a nechala odpočívať 10 min. Zatiaľ som si pripravila na rajničku maslo a pomlela mak.
-
3
Cesto som rozvaľkala, nemusím byť celkom tenké, rezance nie sú do polievky. Pokrájala na pásy /šírka záleží od vás/...
-
4
...uložila na seba...
-
5
...a nakrájala na rezance.
-
6
Mám všetko nakrájané a pripravím do hrnca osolenú vodu a nechám ju zovrieť.
-
7
Maslo si dám do rajničky a nestačí ho nechať iba roztopiť, treba aby sa rozpražilo.
-
8
Do vriacej vody vložím rezance a keď po dvoch minútach vyplávajú na vrch, vyberiem ich a scedím, ale ich neopláchnem studenou vodou.
-
9
Vložím ich do misy a ešte horúce polejem rozpraženým maslom a ihneď posypem kryštálovým cukrom a pomiešam, cukor sa na horúcich rezancoch ihneď roztopí (nevidieť na obrázku, preto som urobila ďalší).
-
10
Posypala som ich mletým makom...
-
11
.a.a aby bolo vidieť ten cukor, nasypala som ho na mak a teraz všetko zmiešala.
-
12
Z vody, v ktorej sa rezance varili som odobrala 200 ml, pridala som k nej troška cukru a zmiešala.
-
13
Nabrala som zo sirupu
-
14
a rezance poliala sirupom a dobre zmiešala.
-
15
Takto pripravené ešte stále horúce rezance treba dať ihneď na taniere a konzumovať. Sú šťavnaté a veľmi chutné, jesť sa dajú len veľkou lyžicou. Prajem vám dobrú chuť.
Fajnota.
Mali by sme častejšie pripravovať jedlá, ktoré varili naše babičky..dá sa aj bez vajca, robila som tak aj knedle a boli dobré..ďakujem pekne za komentár.-)
Dala som vidličku, ale myslela som obrazne tú veľkú lyžicu.-) mak si kupujem po zlých skúsenostiach z obchodu, taktiež na stránke: gazdovia.sk a majú ho vo všetkých farbách a nie je vôbec horký..nie je to tajné..ďakujem pekne za komentár.-)
..rezance s vajcom, bez vajca doma zamiesené a uvarené sú najchutnejšie..teraz som robila také originálne babičkovské s maslom a sirupom ,,ďakujem pekne za komentár.-)
Tvrdosť cesta nie je vajcom ,ale tvrdosť si treba upraviť pridaním vody ..urobím si také tvrdé cesto aké ja chcem,,,inak ak pripravujem cesto na rezance do polievky nepridavam vodu ,ale pridavam k vajcu múku opatrne,po malých dávkach aby som mala primerane tvrdé cesto,aby sa mi ľahko rozvalkalo,,,ak sa stane,že si cesto pokazim a pridám viac múky a cesto sa mi nedá rozvalkat,nezufam cesto nastrúham na hrubom strúhadle a mám mrveničku do polievky,,,
Keď robím rezance s makom, tvarohom, orechové,alebo perky nedávam vajce do cesta. Len vlažnú vodu a soľ . Cesto mám trochu viac lepivé a musím ho trochu dlhšie miesiť, pokiaľ sa prestane lepiť. Potom je pekné tvárne. Muku už nepridávam a po uvarení sú slíže mäkšie a chutnejšie, skús niekedy a uvidíš. A @izabella929 mňa nemusíš presviedčať je to vajcom mám odskúšané ak neveríš spýtaj sa skôr narodených kuchárov. Nechcem zadrapovať, ale poradiť. Na rezance do polievky dávam vajce.
A tu je dôkaz dnes sme mali slíže tvarohové. Ten bol zmiešaný s orechmi a hrozienkami mňám.
Nepresviedčam nikoho ani nebudem, nech si každý urobí tak ako to má rád.-)Nie som vyučená kuchárka ani pekárka..robím tak ako ma to naučila mamička..
u nás sa ani do cesta na pirohy nedáva vajce a knedle robím bez vajca, dokonca aj bez mlieka, iba na vode...
Ďakujem pekne za komentár ..
Krásné foto, postup i kočkování v diskusii - zatlačila jsem slzu.
Ďakujem pekne za komentár...
Je to tak ako píšeš milá háji každý si to pripraví tak ako to má rád,,ďakujem pekne za komentár,,,
Do cesta na sladké pirohy dávam mlieko a tiež bez vajcia. Mlieka toľko aby nebolo cesto tvrdé, radšej mäkšie.