Makové rezance
Makové rezance

Makové rezance mojej babičky fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 9. januára 2020

Nikdy som ich nechcela jesť ako malé dievčatko. Dnes viem, o čo som prišla. Takto pripravené makové rezance sú veru výborné.

4
porcie
30 minút
príprava
2 minút
tepelná úprava

Suroviny

450 g
2 ks
troška (horúca)
100 g
2 PL
100 g mletý
Sirup na poliatie:
200 ml
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Múku som preosiala. Vajcia som rozšľahala a pridala do cesta spolu s troškou horúcej vody, aby rezancové cesto nebolo príliš tvrdé.

    Makové rezance mojej babičky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vypracovala som polotuhé nelepivé cesto a nechala odpočívať 10 min. Zatiaľ som si pripravila na rajničku maslo a pomlela mak.

    Makové rezance mojej babičky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto som rozvaľkala, nemusím byť celkom tenké, rezance nie sú do polievky. Pokrájala na pásy /šírka záleží od vás/...

    Makové rezance mojej babičky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...uložila na seba...

    Makové rezance mojej babičky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...a nakrájala na rezance.

    Makové rezance mojej babičky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mám všetko nakrájané a pripravím do hrnca osolenú vodu a nechám ju zovrieť.

    Makové rezance mojej babičky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Maslo si dám do rajničky a nestačí ho nechať iba roztopiť, treba aby sa rozpražilo.

    Makové rezance mojej babičky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do vriacej vody vložím rezance a keď po dvoch minútach vyplávajú na vrch, vyberiem ich a scedím, ale ich neopláchnem studenou vodou.

    Makové rezance mojej babičky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vložím ich do misy a ešte horúce polejem rozpraženým maslom a ihneď posypem kryštálovým cukrom a pomiešam, cukor sa na horúcich rezancoch ihneď roztopí (nevidieť na obrázku, preto som urobila ďalší).

    Makové rezance mojej babičky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Posypala som ich mletým makom...

    Makové rezance mojej babičky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    .a.a aby bolo vidieť ten cukor, nasypala som ho na mak a teraz všetko zmiešala.

    Makové rezance mojej babičky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Z vody, v ktorej sa rezance varili som odobrala 200 ml, pridala som k nej troška cukru a zmiešala.

    Makové rezance mojej babičky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Nabrala som zo sirupu

    Makové rezance mojej babičky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    a rezance poliala sirupom a dobre zmiešala.

    Makové rezance mojej babičky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Takto pripravené ešte stále horúce rezance treba dať ihneď na taniere a konzumovať. Sú šťavnaté a veľmi chutné, jesť sa dajú len veľkou lyžicou. Prajem vám dobrú chuť.

    Makové rezance mojej babičky (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

18 komentárov k receptu
a dala si tam vidličku :) pre mňa nové poznanie s maslom a sirupom, musí byť dobrotka, akurát s tým makom je problém, voľakedy tu bola stránka na domáci, @Izka ty odkiaľ zásobuješ, ak nie je tajné
@mariamka (9.1.2020 17:13)
Dala som vidličku, ale myslela som obrazne tú veľkú lyžicu.-) mak si kupujem po zlých skúsenostiach z obchodu, taktiež na stránke: gazdovia.sk a majú ho vo všetkých farbách a nie je vôbec horký..nie je to tajné..ďakujem pekne za komentár.-)
Makovè rezance by som bola ako dieťa jedla každý deň. Moja mama, dnes aj ja, ich pripravovala takto: do mištičky dala trochu vody, veľa cukru a všetko potrebné maslo, trochu povarila a tým sirupom preliala uvarené rezance. Pochúťkou sú pre nás aj dnes.
@pivonka (11.1.2020 02:16)

Tvrdosť cesta nie je vajcom ,ale tvrdosť si treba upraviť pridaním vody ..urobím si také tvrdé cesto aké ja chcem,,,inak ak pripravujem cesto na rezance do polievky nepridavam vodu ,ale pridavam k vajcu múku opatrne,po malých dávkach aby som mala primerane tvrdé cesto,aby sa mi ľahko rozvalkalo,,,ak sa stane,že si cesto pokazim a pridám viac múky a cesto sa mi nedá rozvalkat,nezufam cesto nastrúham na hrubom strúhadle a mám mrveničku do polievky,,,
@pivonka (11.1.2020 02:16)

Keď robím rezance s makom, tvarohom, orechové,alebo perky nedávam vajce do cesta. Len vlažnú vodu a soľ . Cesto mám trochu viac lepivé a musím ho trochu dlhšie miesiť, pokiaľ sa prestane lepiť. Potom je pekné tvárne. Muku už nepridávam a po uvarení sú slíže mäkšie a chutnejšie, skús niekedy a uvidíš. A @izabella929 mňa nemusíš presviedčať je to vajcom mám odskúšané ak neveríš spýtaj sa skôr narodených kuchárov. Nechcem zadrapovať, ale poradiť. Na rezance do polievky dávam vajce.
S vajcom či bez vajca, hlavní, že jsou od babičky!! Babička je ta nejdůležitější ingredience...!!
Krásné foto, postup i kočkování v diskusii - zatlačila jsem slzu.

Pridaj komentár k receptu: