Foto: jatanika
Klasický recept na lievance z kysnutého cesta podľa publikácie Slovenská kuchárka z roku 1994, vydavateľstvo Topas.
Postup
-
1
Žĺtka a bielka oddelíme. Do misy dáme múku, cukor, rozdrobené droždie, štipku soli, mak, citrónovú kôru, škoricu, žĺtka a vlažné mlieko. Dôkladne premiešame.
-
2
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zapracujeme ho do cesta.
-
3
Cestíčko prikryjeme a necháme ho na teplom mieste vykysnúť.
-
4
Z cesta naberačkou nalievame na pomastenú rozohriatu panvicu lievančeky. Ak použijeme špeciálnu panvicu na lievance, neroztečú sa tak ako moje :-))
-
5
Opečieme z oboch strán.
-
6
Postupne upečieme lievance zo všetkého cesta. Bude ich veľa.
-
7
Cottage cheese zmiešame s vanilkovým cukrom. Každý lievanec natierame džemom (použila som domáci ríbezľovo - černicový) a dáme naň kôpku ochuteného syra. Alebo ich iba pocukrujeme.
Diskusia k receptu