Makové lievance (fotorecept)
Autor receptu: jatanika
Klasický recept na lievance z kysnutého cesta podľa publikácie Slovenská kuchárka z roku 1994, vydavateľstvo Topas.
Postup
- Žĺtka a bielka oddelíme. Do misy dáme múku, cukor, rozdrobené droždie, štipku soli, mak, citrónovú kôru, škoricu, žĺtka a vlažné mlieko. Dôkladne premiešame.
- Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zapracujeme ho do cesta.
- Cestíčko prikryjeme a necháme ho na teplom mieste vykysnúť.
- Z cesta naberačkou nalievame na pomastenú rozohriatu panvicu lievančeky. Ak použijeme špeciálnu panvicu na lievance, neroztečú sa tak ako moje :-))
- Opečieme z oboch strán.
- Postupne upečieme lievance zo všetkého cesta. Bude ich veľa.
- Cottage cheese zmiešame s vanilkovým cukrom. Každý lievanec natierame džemom (použila som domáci ríbezľovo - černicový) a dáme naň kôpku ochuteného syra. Alebo ich iba pocukrujeme.