Makové lievance (fotorecept)

Autor receptu: jatanika

Klasický recept na lievance z kysnutého cesta podľa publikácie Slovenská kuchárka z roku 1994, vydavateľstvo Topas.

Postup

  1. Žĺtka a bielka oddelíme. Do misy dáme múku, cukor, rozdrobené droždie, štipku soli, mak, citrónovú kôru, škoricu, žĺtka a vlažné mlieko. Dôkladne premiešame.
  2. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zapracujeme ho do cesta.
  3. Cestíčko prikryjeme a necháme ho na teplom mieste vykysnúť.
  4. Z cesta naberačkou nalievame na pomastenú rozohriatu panvicu lievančeky. Ak použijeme špeciálnu panvicu na lievance, neroztečú sa tak ako moje :-))
  5. Opečieme z oboch strán.
  6. Postupne upečieme lievance zo všetkého cesta. Bude ich veľa.
  7. Cottage cheese zmiešame s vanilkovým cukrom. Každý lievanec natierame džemom (použila som domáci ríbezľovo - černicový) a dáme naň kôpku ochuteného syra. Alebo ich iba pocukrujeme.