Bezlepková maková torta
Bezlepková maková torta

Maková torta bez lepku

novalim - fotkanovalim, 8. júna 2020. Komerčný recept.
Maková torta bez lepku
Foto: novalim

Táto maková torta bez lepku je naozaj niečo, čo musíte vyskúšať. Nadýchaná, šťavnatá a v kombinácii s jahodami a osviežujúcim šľahačkovo-smotanovým krémom je tým Zobraziť celý popisTáto maková torta bez lepku je naozaj niečo, čo musíte vyskúšať. Nadýchaná, šťavnatá a v kombinácii s jahodami a osviežujúcim šľahačkovo-smotanovým krémom je tým pravým dezertom pre niekoho, na kom vám záleží. Tak sa do toho pusťme, čo poviete?
Zdroj: https://novalim.net/makova-torta-bez-lepku/

8-12
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Na tortu s priemerom 20 cm:
100 g (alebo PK špeciál)
1 PL (kopcom)
120 g
50 g mletý
120 ml
40 ml
2 ks
1 bal.
1 ČL
Na plnku:
150 ml
1 PL
z 1/2 citróna
2 PL
1 bal.
200 g čerstvé




Postup

  1. 1

    Vodu dáme zovrieť a zalejeme ňou mletý mak. Necháme postáť asi 10 minút, kým mak vsiakne väčšinu tekutiny.

  2. 2

    Celé vajcia vyšľaháme s kryštálovým a vanilkovým cukrom do nadýchanej bledej peny (šľaháme aspoň 5-10 minút). Potom do vaječnej zmesi primiešame namočený a čiastočne vychladnutý mak.

  3. 3

    Na makovú zmes nakoniec preosejeme múku Promix PK alebo PK špeciál premiešanú s kypriacim práškom. Pridáme bezgluténovú krupicu a potom všetko gumenou varechou zľahka ale dôkladne premiešame.

  4. 4

    Zmes vylejeme do vymastenej a bezlepkovou krupicou vysypanej formy (priemer 20 cm) a dáme piecť. Pečieme asi 45 minút na 180 stupňoch. Potom pomocou špajle odskúšame, či je korpus prepečený. Upečený korpus necháme vychladnúť. Potom ho vodorovne prekrojíme, obe polovice na reznej strane potrieme jahodovým džemom.

  5. 5

    Na plnku si najprv vyšľaháme vychladenú smotanu s cukrom a stužovačom šľahačky. Potom opatrne vmiešame kyslú smotanu a nastrúhanú citrónovú kôru.

  6. 6

    Na spodný korpus nanesieme niečo vyše polovice plnky, na ňu poukladáme na plátky nakrájané jahody (niekoľko si ich odložíme bokom na ozdobenie) a na jahody položíme druhú časť korpusu, džemovou stranou nadol.

  7. 7

    Povrch torty a jej okraje potrieme zvyšným krémom a dáme ju hneď do chladničky (prípadne do mrazničky) riadne vychladiť.

  8. 8

    Podávame ozdobenú čerstvými jahodami.

    Maková torta bez lepku - obrázok 8

Diskusia k receptu