Foto: merylin
Maková štrudľa je u nás obľúbená, pretože mak je u nás na prvom mieste, veľmi ho máme radi, ponúkam preto tento recept.
na 180 °C
Postup
-
1
Jablčka olúpeme na hrubšie kúsky.V hrnci si rozpustíme maslo ,pridáme strúhanku a cukor podľa chuti a za stáleho miešania zľahka osmahneme.Cesto rozdelíme na 2 časti. Rozváľkame ho na pomúčenej doske na hrúbku asi tak 2 mm.Na cesto rovnomerne rozotrieme pripravenú strúhanku a na ňu rozložíme jablká.Mak zmiešame s vanilkovým cukrom a ešte podľa chuti dochutíme -prisladíme cukrom a rovnomerne rozložíme na vrstvu jablk.Nakoniec pridáme hrozienka. Povrch trošku pofrkame vodou.
-
2
Zrolujeme na oboch koncoch zatlačíme, / aby nám nevytiekla šťava z jablk / a dáme na plech vystlaný alobalom / ja používam alobal / inak môže si každý podľa seba dať aj papier na pečenie. Postup opakujeme aj pri druhej časti cesta.
-
3
Pripravenú štrúdľu si potrieme žltkom. Pečieme na 180 stupňov v elektrickej trúbe asi tak 35 - 40 minút,do zlatohneda.
-
4
Hotovú štrúdľu posypeme práškovým cukrom.
-
5
Vychládnutú pokrájame na rovnaké kúsky.
Stava zo strudle nevytecie, ked do postruhanych jablk pridas asi 1 PL maizeny Zlaty klas.