Makový zákusok s višňami
Makový zákusok s višňami

Maková kocka s višňami

Janka Brezniaková
cukrárka Residence Hotel & Club**** na Donovaloch, 13. decembra 2018
Maková kocka s višňami
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
30 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

4 ks
150 g mletý
90 g
130 g
1 KL
1 PL
Krém:
100 g
1 PL
1 bal.
60 g (rozmrazené)
Poleva:
50 g
50 g
30 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom. Pridáme po jednom žĺtky. Potom vmiešame mak a rumovú esenciu. Bielky vyšľaháme samostatne na tuhý sneh a zľahka ho primiešame do cesta.

  2. 2

    Cesto nalejeme do menšieho hlbšieho plechu vystlaného papierom na pečenie. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 170 °C asi na 30 minút. Po upečení korpus necháme vychladnúť a prerežeme ho na dve rovnaké časti.

  3. 3

    Krém: Vyšľaháme mascarpone s práškovým a vanilkovým cukrom. Primiešame a krátko zašľaháme višne.

  4. 4

    Spodný korpus natrieme lekvárom. Na lekvár natrieme krém a položíme druhý korpus. Koláč dáme na hodinku do chladničky.

  5. 5

    Poleva: Na sporáku zohrejeme smotanu, ale nesmie sa variť. Do zohriatej smotany pridáme nasekanú čokoládu a nakrájané maslo. Miešame, až kým sa všetko nespojí a máme polevu želanej konzistencie. Polevu nalejeme na vychladnutý koláč.

Diskusia k receptu


Zatiaľ 3 komentáre
veľmi lákavá kocka:-) škoda, že rozmery plechu nie sú uvedené a tiež spresnenie, či hrúbku rozrežeme či veľkosť. Pri fotopostupoch aspoň to vidno:-(
1x jerica
@kukulienka71 (15.12.2018 18:31)

Tiez by som uvitala upresnenie postupu, kolacik vyzera naozaj dobre. Sedliacky rozum mi hovori, ze korpus treba zrejme rozrezat na dve casti, vzhladom na dost male mnozstvo surovin, pouzitych do kremu