Májový cibuľový šalát s vajíčkom

martinis - fotkamartinis, 22. mája 2013
Májový cibuľový šalát s vajíčkom
Foto: martinis

Hlávkový šalát, jarná cibuľka, biela cibuľa, zelené olivy a oregano so základnou zálievkou z olivového oleja a vínneho octu, podávané s vajíčkom na hniličku.

1
porcia
10 minút
príprava
1 minút
tepelná úprava

Suroviny

pár listov
2 ks
12 ks
menšia
štipka
2 PL
lyžica




Postup

  1. 1

    Toto je jeden z najzákladnejších a najjednoduchších šalátov, ktoré pripravujem. Bežne dostupné suroviny, rýchla príprava a ničím nerušená zeleninová chuť sú kľúčovými atribútmi tejto ľahkej večere :)

  2. 2

    Pár listov obľúbeného hlávkového šalátu umyjeme, osušíme a potrháme na menšie kúsky. Použite akýkoľvek, ja som siahol po úplnej klasike, ale pokojne vyskúšajte aj kučeravý, alebo trebárs aj rukolu či poľníček, hlavne sa v tomto prípade vyhnite ľadovému šalátu, ten tu nie je veľmi vhodný.

  3. 3

    Jarnú cibuľku taktiež umyjeme a pokrájame najemno. Cibuľku zásadne používam celú - nevidím dôvod zelenú vňať vyhadzovať, keďže je veľmi chutná a zdravá :-) Desať, možno dvanásť olív poprekrajujeme na polovice a všetko vložíme do dostatočne veľkej misy. Pridáme aj malú cibuľu, pokrájanú na tenké polkolieska - nikto nemá rád veľké kusy cibule.

  4. 4

    Prečo som si spomenul na tento šalát ? Dostal som sa k čerstvým, domácim vajíčkam, ktoré majú samozrejme celkom inú chuť aj kvalitu ako tie zo supermarketu. Navyše mám dobrý pocit, že sliepky, ktoré mi ich zniesli, určite netrpia život na minimálnom priestore bez denného svetla. Ak máte možnosť a dovolia vám to finančné prostriedky, urobte niečo pre seba aj zvieratá a kupujte vajíčka v BIO kvalite, alebo ešte lepšie, od lokálneho farmára, či chovateľa ;)

  5. 5

    Takže vodu priveďte do varu, vložte vajíčko, minútu povarte, odstavte z ohňa, prikryte a nechajte vo vode sedem minút dôjsť - urobí sa tak akurát, nahniličku, ako potrebujeme.

  6. 6

    V malej miske vymiešajme lyžicu vínneho octu, dve lyžice naozaj dobrého olivového oleja, soľ a mleté čierne korenie. Šalát posypeme oreganom, premiešame so zálievkou a naservírujeme na tanier, nelámte si s tým hlavu, šalát musí vyzerať neusporiadane :) Navrch položte ošúpané vajíčko a natrhnite ho, aby sa žĺtok trochu roztiekol. Potom osoľte, okoreňte, doplňte napríklad špaldovými žemličkami a vychutnajte si jar ! (alebo jej pomalý koniec :))

    Májový cibuľový šalát s vajíčkom - obrázok 6
  7. 7

    Môj tip : Ak vynecháte vajíčko, získate šalát vhodný aj pre vegánov :)

Diskusia k receptu

mirkamt
Určite chutný zdravý šalátik, len ten šalát nenarástol :-/ Ten ukladám do "zásoby" a raz príde jeho čas ;-)
babinkka
Tak to je niečo pre mňa - zelené a jednoduché :-D - už sa teším :-)))
Páčia sa mi tvoje šaláty!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia