Majonéza z varených vajec

hurriccanne - fotkahurriccanne, 7. decembra 2010

kedysi sme robievali majonézu len zo surových žľtkov,ale odkedy mám tento recept inu ani nerobievam.Redšiu davam do zemiakového šalátu a hustejšiu použijem ako omáčku.Z Zobraziť celý popiskedysi sme robievali majonézu len zo surových žľtkov,ale odkedy mám tento recept inu ani nerobievam.Redšiu davam do zemiakového šalátu a hustejšiu použijem ako omáčku.Z jedného vajca vyjde asi 300 ml majonézy

10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 natvrdo
1 dcl
1 KL
1 KL
podľa chuti
1 ks,kyslá
1 ks, malá




Postup

  1. 1

    Uvarné vajce pokrájame najemno,dáme do vyššej misky a zalejeme mliekom,pridáme horčicu,soľ, korenie.ingrediencie by mali mať aspoň približne rovnakú teplotu.

  2. 2

    Rozmixujeme ponorným mixérom a pridávame pomaly olej a zároveň mixujeme,čím viac oleja pridávame,tým bude mojonéza hustejsia.Ked sa na povrchu vytvára olejové oko,olej už nepridávame.

  3. 3

    Ked chceme majonézu podávať ako prílohu,pridáme do nej pokrájanú uhorku a cibuľu a preslahneme len jemne aby v nej zostali väčšie kusy.

Diskusia k receptu

alexdidi
Počula som už o takejto majonéze, i keď som ju ešte nerobila. Robievam tzv.odľahčenú majonézu z celých vajec, je výborná a ľahšia ako zo žĺtkov, ale chcem vyskúšať tú Tvoju...koľko približne oleja ide na 1 vajíčko?
hurriccanne
olej pridavam od oka,tak ako som napisala v recepte kym sa na povrchu nevytvara olejove oko.
marsis
Už roky robím len majonézu z varených vajec, ale môj recept je troška iný. Pridávam k postrúhanému varenému vajcu soľ, horčicu a jemný kečup, aby mala krajšiu farbu, zo všetkého po lyžici. Potom podľa chuti čierne mleté korenie a namiesto mlieka dávam kyslú smotanu. Robievam ju z troch varených vajec, teda dávam tri veľké smotany. Majonéza je potom hustejšia, ľahšia - spotreba oleja je menšia - a šalát vydrží. Máme ho radi na večeru aj na druhý či tretí deň ako "ruské" vajce. Cibuľu nedávam, aspoň nie surovú, lebo je ťažká. Uhorky pokrájam nadrobno do zemiakov a do majonézy primixujem ešte trochu uhorkového nálevu z fľaše. Okrem toho do šalátu pridávam varenú mrkvu a hrášok. Tento "vianočný šalát" nám v rodine chutí asi 35 rokov. Ak chcete pridávať cibuľu, je lepšie ju nechať pokrájanú prevrieť s uhorkovým nálevom alebo si urobiť octový nálev podľa vlastnej chuti aj s cibuľou.
piczur
tieto sviatky domáca majonéza. ďakujem.
dobryhrncekvar
marsis, u nás taktiež robíme len z varených vajec majonézu, len to robím v mixéri. Nalejem olej, pridám horčicu, varené vajcia, uhorky, cesnak, rozmixujem za chvíľu, podla chute dolejem nálev z uhoriek, nakoniec smotanu. Do majonézy pridám varenú mrkev a zelený hrach, nakrájané nadrobno uhorky, uvarené vajcia, my aj cibuľu. Potom už len postupne krájané zemiaky cez mriežku a premiešam. Vydrží aj 2-3 dni v chladničke.
evasik
Hľadala som a našla - majonézu z varených vajec..... Ďakujem za recepty.
tepia
mne sa nepodarila....bola z toho zrazena tekuta nechutna zlta tekutina...uz druhykrat som skusala
2010
Absolutne nechapem Varechu je tu asi 10 podobnych receptov na majonezu bez vajiciek a podobne recepty ukazuje sopsky salat ,hubove knedlicky, nech to radsej nedavaju na bok lebo je to totalny bordel a clovek si nemoze porovnat podobne recepty totalny chaos ten filter je nastaveny ako sranda nie ako pomoc (:-
tepia
Vyskusala som tento recept znova a podarila sa mi dobra majoneza. Moja chyba predtym bola, ze som dala namiesto mlieka slahackovu smotanu ( ved som chcela len dobre :-) ), preto sa mi zmes zrazila. Dakujem za recept.
kukurica
Ďakujem za recept, majonéza sa mi podarila, odteraz robím iba týmto spôsobom! :-)
jaricka
majoneza podla tohto receptu sa mi na 1.krat vydarila, odporucam :)
ivan14
Tohle je (přibližně) recept, který se dělal na vojně v kuchyni. Protože použití syrových vajec a případná salmonelóza by narušily bojeschopnost armády dosti podstatně.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia