Mafiny s oštiepkom a zeleninovou prílohou fotorecept

sracz - fotkasracz, 25. septembra 2014
Mafiny s oštiepkom a zeleninovou prílohou (fotorecept)
Foto: sracz

Som prekvapený sám zo seba, ako ľahko a hlavne rýchlo som si zvykol na zeleninové prílohy. Klasika, zemiaky, cestoviny, knedle, ryža, sa občas objaví aj na našom stole, ale rozhodne pečená či dusená zelenina v rôznorodej kombinácii, je vítanou, chutnou, no hlavne zdravou zmenou v našom jedálničku. Dnes Vám, v úlohe prílohy k hovädzím mafinám so strúhaným údeným oštiepkom a syrom, predstavím ružičkový kel, špargľu, kápiu, cuketu a šampiňóny hnedé. Pochutnali sme si a sme, zdraví, štíhli a krásni!

2÷3
porcie
15 minút
príprava
60/14 minút
na 180/220 °C

Suroviny

Pre mafiny:
450 - 500 g
1/2 ks
4 - 6 ks (cibuľa červená na drobno 2÷3 PL)
1 ks
6 - 7 PL
6 - 7 PL
3 - 4 PL
3 - 4 PL
2 PL (pikant)
podľa chuti
1 ČL
Pečená príloha:
16 - 20 ks
16 - 20 ks
1 ks
1 - 2 ks
4 - 6 ks (biely)
podľa chuti
1,5 - 2 PL
1,5 - 2 PL
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    !!! elektrickú rúru som nechal vyhriať na 180 °C (350 °F) !!! Do pracovnej misky som vložil asi pol kg mletého hovädieho mäsa, pridal k nemu 2 PL pálivého kečupu (môže byť nahradený salsou a doplnený chili omáčkou, alebo domácim pálivým lečom), po 7 PL vlažného mlieka a jemnej strúhanky (Pozn.: 6÷7 PL=⅓ cup/hrnčeka/), jedno celé čerstvé vajíčko, KL soli a „per očko“ mleté čierne korenie (~ 6÷7 „struhnutí peprovou bazukou“)

    Mafiny s oštiepkom a zeleninovou prílohou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    všetko „nadstavil“ 3÷4 PL strúhaného údeného oštiepka, 3÷4 PL strúhanej údenej syrovej rolády, s na drobno pokrájanou ½ papriky (pridal som aj pokrájaný jadrovník), zväzkom pokrájanej zelenej cibuľky aj s „pierkami“ a „jemno_nežne“ zmiešal,

    Mafiny s oštiepkom a zeleninovou prílohou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do výslednej podoby

    Mafiny s oštiepkom a zeleninovou prílohou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    mafinovú „batériu“ som vymastil emulziou oleja a hladkej múky v rozprašovači a jednotlivé „hlavne nabil“ rovnomerne rozdelenými „nábojmi“ mäsovej zmesi; vložil na hodinu do vyhriatej rúry a nechal upiecť

    Mafiny s oštiepkom a zeleninovou prílohou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    s prílohou je práce ešte menej; dočistil a rozpolil som hlavičky ružičkového kelu, rozložil ich v pekáči

    Mafiny s oštiepkom a zeleninovou prílohou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    „naporcoval“ kápiu, cuketu, hnedé šampiňóny a špargľu

    Mafiny s oštiepkom a zeleninovou prílohou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pridal ich do pekáča k ružičkovému kelu, prstami posolil, „peprovou bazukou oeMČeKoval“

    Mafiny s oštiepkom a zeleninovou prílohou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    hovädzie mafinky sa pekne upiekli, tak som ich nechal vychladnúť, aby sme sa od horúcich „neočemerili“; teplotu rúry som zvýšil na 220 °C (425 °F)

    Mafiny s oštiepkom a zeleninovou prílohou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pokrájanú zeleninu v pekáči som „pokropil“ asi 2 PL slnečnicového oleja, rukami premiešal a vložil na 7´ do vyhriatej rúry

    Mafiny s oštiepkom a zeleninovou prílohou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    potom som ju kuchyňskou lopatkou poobracal, na povrch porozkladal „hobliny“ ~ 2 PL čerstvého masla a nechal ďalších 7´ dopiecť

    Mafiny s oštiepkom a zeleninovou prílohou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    na tanieri, vkusne rozložená a doplnená „oddýchnutými“ mafinami, tiež nevyzerá najhoršie!

    Mafiny s oštiepkom a zeleninovou prílohou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    moje vďačné fialky africké, sa utešene „predbiehajú“ v kvitnutí a tak Vám ich môžem občas predstaviť aj pri niektorom z mojich receptov

    Mafiny s oštiepkom a zeleninovou prílohou (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Veľmi inšpiratívne si napiekol! Keby si nebol tak ďaleko, dala by som sa pozvať na obed:-) . A fialky sú krásne. Nech sa ti aj naďalej darí, teším sa na ďalšie tvoje príspevky.
súhlasím s @denyany , i keď by som zeleninu kombinoval striedmejšie - huby a kel mi zväčšujú objem (plynov) a spolu obzvlášť:)
robievam aj z morčacieho vykosteného horného stehna a milujem k tomu pečenú zelerovú "slamu", lebo sa pečie véééľmi friško a fašíročky sú predsa len ešte teplé:)
neuveriteľné, aká podobná invencia v rozdielnych kútoch sveta!
tak zas raz nabudúce , čau!
Mäsovo-syrové muffiny môžu byť super. Ukladám do knihy.

V USA majú Liptovský Oštiepok? To má Slovensko dobrý export - neviem, čo sa sťažujeme. :) Či poslal niekto známy zo Slovenska?