Maďarský kurací paprikáš s haluškami fotorecept

pusta - fotkapusta, 14. apríla 2014
Maďarský kurací paprikáš s haluškami (fotorecept)
Foto: pusta

Môj priateľ miluje maďarskú kuchyňu a zatúžil po pikantnom maďarskom kuracom paprikáši z domáceho kuraťa s haluškami, tak som mu ho uvarila, nevedel sa ho dojesť a to je tá najväčšia pochvala pre mňa, že mu úžasne chutil :-). Tento istý recept som na vareche nenašla, preto ho pridávam pre milovníkov chutných pikantných jedál maďarskej kuchyne.

6 - 8
porcií
20 minút
príprava
1 hodina minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

cca 1500 g domáce kukukuričné
1500 g
4 - 5 strúčikov podľa veľkostti
1 ks
2 PL
podľa chuti
3 PL
250 ml
podľa potreby
250 ml
1 ks
halušky:
500 g
1 CL
1 ks
podľa potreby
podľa potreby rozpustená na omastennie halušiek

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V hlbšom hrnci som rozpálila domácu bravčovú masť,...

    Maďarský kurací paprikáš s haluškami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...na ktorej som prudko opiekla predtým nasolené, rozporcované domáce kura z jednej strany - asi 5 - 7 minút,...

    Maďarský kurací paprikáš s haluškami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...z druhej strany tiež 5 - 7 minút, až vznikla pekná zlato-hnedá kôrčička na povrchu a vybrala som ho zatiaľ na tanier.

    Maďarský kurací paprikáš s haluškami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vo výpeku som orestovala cibuľu do sklovita,

    Maďarský kurací paprikáš s haluškami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...zaliala som ju malým množstvom horúcej vody a vydusila na tuk. Toto som opakovala celkom 3x, čím sa cibuľa rozpadne, prirodzeným spôsobom zahustí šťavu paprikáša a dodá zároveň úžasnú chuť. Toto sa volá perkeltový základ.

    Maďarský kurací paprikáš s haluškami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som cesnak pokrájaný na plátky a pokrájanú sušenú štipľavú papriku, restovala som len krátko, kým sa cesnak pekne rozvoňal a paprika pustila pikantnú chuť - asi 1 - 2 minúty.

    Maďarský kurací paprikáš s haluškami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Priliala som domácu paradajkovú šťavu /v sezone dávam čerstvé paradajky a čerstvú zelenú papriku, tiež môže byť domáce lečo asi 3 - 4 PL/,...

    Maďarský kurací paprikáš s haluškami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...sladkú mletú červenú papriku, používam madarskú papriku Kalocsai, ktorá jednak krásne farbí a jednak má úžasnú zamatovú chuť, nechala som ju za stáleho miešania rozpustiť...

    Maďarský kurací paprikáš s haluškami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...a krátko som ju orestovala, pozor nespáliť!!!

    Maďarský kurací paprikáš s haluškami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pripravila som si smotanu na varenie, jej výhodou je, že sa varením nepripaľuje, ale môžete použiť aj sladkú smotanu Rajo alebo hustú kvalitnú smotanu.

    Maďarský kurací paprikáš s haluškami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Do paprikovo-paradajkového cibuľového základu s cesnakom a sušenou štipľavou paprikou som vložila porcie opečeného kuraťa, v tomto základe som ich chvíľu restovala za stáleho obracania, čím sa kuracie mäsíčko výborne ochutí skrz-naskrz týmto vynikajúcim základom, potom som ho podliala horúcou vodou asi do polovice mäsa, pridala som zelenú papriku prekrojenú na dve polovice a osolila som ho a...

    Maďarský kurací paprikáš s haluškami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ....prikryla pokrievkou, znížila som plameň na stredný a pomaly som dusila asi 1 hodinku, kým kuracie mäsko nezmäklo za občasného podlievania horúcou vodou, aby sa neprerušil var a premiešania, aby sa paprika nespálila a celé neprichytilo ku dnu.

    Maďarský kurací paprikáš s haluškami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Ked kuracie mäsko zmäklo, priliala som smotanu na vareniie,

    Maďarský kurací paprikáš s haluškami (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...poriadne som ju rozmiešala a...

    Maďarský kurací paprikáš s haluškami (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...nechala som ju len prevrieť so šťavou. Tu som spravila začiatočnícku chybu :-), smotanu som mala najprv zmiešať s malým množstvom šťavy, aby sa vyrovnali teploty a až potom pridať, nebola by sa mi zrazila, síce to na chuti neubralo, ale ako vidíte, ako sa vraví, aj majster tesár sa utne. Pri sladkej smotane sa mi to ešte nikdy nestalo, preto vy to vyrovnanie teplôt pred pridaním smotany radšej urobte!!! Samozrejme môžete použiť aj dobrú hustú kyslú smotanu. Kurací paprikáš, ktorý je na rozdiel od perkeltu vždy so smotanou!!, bol hotový.

    Maďarský kurací paprikáš s haluškami (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Kým som dohotovila kurací paprikáš, pripravila som k nim domáce halušky. Do misy som dala asi 500 gramov polohrubej múky, 1 CL soli, premiešala som a pridala som 1 vajce.

    Maďarský kurací paprikáš s haluškami (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Priliala som studenú vodu v takom množstve,,...

    Maďarský kurací paprikáš s haluškami (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    ..aby vzniklo hustejšie liate cesto, ktoré som nechala odpočívať, kým mi zovrela vo veľkom hrnci osolená voda. Cesto sa len leda-bolo premiešala, nesmie sa v žiadnom prípade vypracovať, lebo by sa nechutne ťahalo a nedalo pretláčať cez haluškáreň alebo sádzať z lopárika - kto ako je naučený, ja halušky pretláčam cez haluškáreň.

    Maďarský kurací paprikáš s haluškami (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Ked vyplávali halušky na povrch, povarila som ich asi 3-4 minúty a scedila, ja ich nechám dobre odkvapkať od vody,ale nepreplachujem studenou vodou k vôli zachovaniu chuti, podobne ako cestoviny.

    Maďarský kurací paprikáš s haluškami (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Scedené halušky som dala do Jenskej misy, ktorá ich udrží dlho teplé a hned som ich omastila rozpustenou domácou bravčovou masťou a premiešala, aby sa nezlepili.

    Maďarský kurací paprikáš s haluškami (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Horúci kurací paprikáš som nabrala do hlbokých tanierov a ako prílohu som podávala čerstvo uvarené domáce halušky. Neviem prečo, začal mobil zrazu štrajkovať a fotil veľmi nekvalitne. :-( Veľmi ma mrzela zrazená smotana v paprikáši, priateľ ma ubezpečoval, že chuť kuracieho paprikáša je úžasná a pravá madarská, správne pikantná, on chválil v kuse, ale mňa to zase úžasne mrzelo, tak ma neukameňujte ani vy, prosííím :-( Ak sa rozhodnete si tento paprikáš pripraviť, nezabudnite na vyrovnanie teploty šťavy a smotany, aby sa nezrazila, nech Váš Madarský kurací paprikáš je proste dokonalý, aký má naozaj byť. Madarský paprikáš sa nikdy nezahusťuje múkou!!!, o to hustotu šťavy sa postará cibuľa, ako aj vynikajúcu chuť, vo výsledku má byť niečo viac šťavy ako pri guláši, ale o niečo redšej. Napriek všetkému prajem Dobrú chuť :-)

    Maďarský kurací paprikáš s haluškami (fotorecept) - obrázok 21

Diskusia k receptu

81 komentárov k receptu
Zasa raz absolútna do detailu klasika, by si mojich hostí zahraničných potešila :-) Svojimi hviezdičkami som sa snažila vylepšiť priemer :-) Verím, že fotky Ťa samú mrzia.
niekedy trochu pomôže, keď tú omáčku rozhabarkuješ drevenou habarkou. netreba vyberať mäso, len tak pomedzi. Každopádne, stane sa a kým chutí, tak sa cez to treba preniesť ;)
Milá @pusta
Ty vieš, že kde je smotana a mäsko, tak ja takéto recepty hodnotím vysoko. Že sa niečo nepodarilo? Každý z nás niečo pokazí. Delíme sa len na takých, ktorí chybu priznajú a takých, ktorí budú vymýšľať kadečo, len aby nemuseli priznať, že niečo pokazili.
Máš TS.
@safran , áno, tie fotky ma skutočne veľmi mrzia :-(
na druhej strane ma zase veľmi teší , že by som ulahodila týmto madarským paprikášom :-)
dakujem ti za vylepšenie hodnotenia hviezdičkami :-), ale aj tak sa zbabelí anonymi budú vždy pretekať v ich znižovaní :DDD
nech si úbožiaci poslúžia, aj tak na viac nemajú...
@janikbj , používala som drevenú špachtľu, je na fotke, aj rozmiešavala, ale tentokrát nezafungovalo :-(
no stalo sa, mrzelo ma to o to viac, že začiatok bol veľmi sľubný, dráždivá vôňa sa linula, krásna farba a úžasná chuť a pos...la som to vo finále, ked môj priateľ je navyše známy šéfkuchár a to sme mali ešte návštevu....nepomohlo mi ani to, že si 3x pridali :-)
si veľmi milý ku mne, a vdaka tebe i mnohým iným milým varecháčom, vašim povzbudeniam, radám a pochopeniu, sa akosi už cez to prenesiem :-)
úprimne dakujem.
milý@yogicek , viem, že miluješ a vysoko si ceníš jedlá, kde je mäsko :-)
no, nepodarilo sa :-( každý z nás niečo pokazí...premohla som sa a pridala aj tak, lebo recept je naozaj výborný :-)
mne nerobí problém priznať chybu, veľmi m a to mrzí, nemusím si vymýšľať, išla som s kožou na trh :-)
dakujem ti za uznanie, najmä za povzbudenie :-)
@xxx4823 , máš pravdu, určite sklíčko orosené na foťáku v mobile, však z hrnca sa parilo, ked som fotila. :-)))
a také ľahké mňa starú skúsenú semetriku vôbec nenapadlo, ako blbec som spravila vo finále až 11 fotiek a každá z nich bola nekvalitná :DDDD
nabudúce si na teba spomeniem, ked budem fotiť:-)
veľmi pekne ti dakujem.
Milá @pusta , na tomto recepte, bohužiaľ, nevidím nič výnimočne. Takýto paprikáš robila už moja stará mama, ktorá, keby žila, by mala dnes 107 rokov. Neviem, čo je na ňom maďarské?
A čo sa týka fotky..... Mobil nie je na vine, chyba môže byť skôr vo víne. Presne takéto fotky robí môj kámoš, keď má asi 2. promile alkoholu v krvi. Dúfam, že sa nenahneváš, ale podľa mňa je pravda asi niekde tam. Ale aj tak ti dávam jednu hviezdičku za vynikajúcu úvodnú fotku. Právom ti patrí, milá @pusta !
@leomax , víno tam nie je, máš halucinácie..
ty a tvoj názor je pre mňa bezcenný, vrátane tvojej starej mamy, ktorej sa za vnuka ospravedlňujem, rovnako tú hviezdičku môžeš posunúť tvoje milovanej priateľke Af - akože odmena pre ňu a pre teba :-)
nehnevám sa na teba, to by som som ťa musela mať v úcte :-)
Je velmi hnusne, ako sa stavias ku kritike, nemusi sa tvoj recept pacit vsetkym, co je na tom. A tato veta: "dakujem ti za vylepšenie hodnotenia hviezdičkami :-), ale aj tak sa zbabelí anonymi budú vždy pretekať v ich znižovaní :DDD
nech si úbožiaci poslúžia, aj tak na viac nemajú…" , je nechutna, podle slova v kombinacii so smajlikmi, brr. pritom paprikas mohol byt chutny, ale presla mi chut.
@julica , hnusné je to, k čomu som sa vyjadrila :-) ja na rozdiel anonymná a ani zbabelá nie som. toto sa ti páči, že oni takí sú???
prosím, vec vkusu :-)
brrrrrr
že ťa chuť na paprikáš prešla, sa ti nečudujem, ved máš intoleranciu laktozy.
@julica ,neber to ako zastávanie teraz,je to len môj postreh: pusta môže mať (aj mala) už aj vynikajúce recepty,s dobrými fotkami a tých hviezdičiek tam mala žalostne málo,vôbec nie adekvátne k receptu.To je tunajšia realita,nehodnotí sa recept,ale aj autor.@safran ,zdá sa mi zbytočné vylepšovať puste rating,si v menšine a vidíš že ešte aj toto tvoje dobre mienené gesto je pochopené úplne inak a ide to na úkor autorky...
super, rozumieme si aspoň v tomto.
nad slnko jasnejšie, že ty a tvoja milovaná Af ste ze Žiliny...na veľké šťastie ostatní odtiaľ sú veľmi slušní a milí ľudia, priatelím sa s nimi, takže viem.
A čože ti to už len ta "milovaná Af" urobila, keď sa na nej tak vzrušuješ? S tebou je reč, skôr sa dohodne pes s mačkou......
Hráš sa na pani dokonalú, ale veľmi, veľmi sa mýliš.
Mne je to hviezdickovanie cele smiesne, nik to tu neriesi, o nicom to nevypoveda, priznam sa, hladam hviezdicky len vtedy, ked som receptom nadsena, ked je to nieco naozaj nepoznane a specialne. Nechapem, preco urazat ludi len preto, ze s tebou nesuhlasia, preco ich nazyvat zbabelcami a potom za to dat "smajliky", akoze cha cha cha, uboziaci. pripada mi to take bosoracke. a k intolerancii - mam alergiu, nie intoleranciu, no dietu porusujem z casu na cas, pretoze po prisnej diete sa symptomy dost vytratili, chvalabohu. Tak si obcas doprajem, najma u maminky, kedze pre nu je tazko zvykat si na bezmliecne, nechcem ju stresovat.
@leonmax , ked sa už pýtaš, tak mne nič, ale iným áno.
je jasné, že lokalpatriot ako si ty, dáva slepý revanš.pre mňa ako partner si bezcenný a teda dalej už bez akejkoľvek dalšej diskusie s tebou a to bez hnevu.
@leomax , ked sa už pýtaš, tak mne nič, ale iným áno.
je jasné, že lokalpatriot ako si ty, dáva slepý revanš.pre mňa ako partner si bezcenný a teda dalej už bez akejkoľvek dalšej diskusie s tebou a to bez hnevu.
@julica , ja ti rozumiem, tiež občas a niekedy aj častejšie poruším tieto diéty :-)
tiež si osobne myslím, že tie hviezdičky TU vôbec nehovoria o kvalite receptu, zatiaľ čo na iných weboch vyhľadávam dobré kvalitné recepty práve podľa nich.
no, nemám rada zbabelosť, schovanú pod rúškom anonymity - tak preto som to napísala a aj s tými smajlíkmi. ja takými hlboko pohŕdam.
jedlo moze byt dobre...len ma prekvapilo, ze Tvoj najlepsi priatel, o ktorom pises, ze je vychyrecny zidovsky sefkuchar, ktory nakupuje iba košer maso vo Viedni...vychvaluje jedlo, kde je kombinacia mlieka a masa a naviac bravcova mast...vsak tora predsa zakazuje kombinaciu mlieka a masa spolu...nehovoriac o bravcovej masti...
Lenze ty pohrdas aj Leomaxom, ktoreho kritika je otvorena, nechapem, preco by mal byt ako "partner bezcenny". toto sa mi nepaci, nadradovanie, je to take fasisticke.
@gabriele , máš absolútnu pravdu.
ale môj priateľ nie je prísne ortodoxný žid a ak ide o vynikajúce jedlo, tak v súkromí z času na čas pravidlá Kašrutu rád poruší, ako každý hriešnik :-)
neboj, dáva však prednosť Kosher surovinám i jedlám.
@gabriele , máš absolútnu pravdu.
ale môj priateľ nie je prísne ortodoxný žid a ak ide o vynikajúce jedlo, tak v súkromí z času na čas pravidlá Kašrutu rád poruší, ako každý hriešnik :-)
neboj, dáva však prednosť Kosher surovinám i jedlám.
@julica , nenadraďujem sa, to určite nie.
nepoznáš súvislosti, ver mi, že mám na to pádne dôvody a stojím si za tým.
joooj, a nepleť sem politiku - tá fakt do varenia nepatrí.
okrem toho, ty tiež máš ľudí, ktorých nemusíš.
@julica ,asi si ma nepochopila. Tebe hviezdičkovanie nič nehovorí,ale sú tu veru jedinci,ktorí hodnotia podľa svojských pravidiel,nie si tu týždeň,aby si nevedela,že to tak je.Ak by každý hodnotil objektívne,nebolo by o čom teraz hovoriť. Ved si prelistuj pustine recepty a uvidíš,prečo má taký postoj k svojmu hodnoteniu,nejedná sa teraz konkrétne o tento recept,lebo fakt tie fotky za veľa nestoja a smotana sa zrazila,ale stane sa. Ja by som takto recept nedala,ale tak nie sme rovnakí:-) a pusta ešte aj prosíkala v poslednom bode o "neukameňovanie"... vzhľadom k tomu som ja recept ani nehodnotila:-)
@kukulienka71 , súhlasím s tebou.
mohla som uvariť znovu a úvodnú fotku zmeniť, ale nespravila som to, lebo si myslím, že je lepšie priznať chybu a môžu sa jej mnohí vyvarovať.
silne pochybujem, že kým budem fotiť mobilom, budú fotky kvalitné.
dakujem ti za tvoj postoj.
Ak nechces povedat dovody, nehovor ani, ze opovrhujes. Dovody nie su niecim, co vlastnis, co je tvoje. Ak ano, potom aj urazky su tvoje. Znevazujes hodnotu svojej osoby, to len tak. Prajem vsetkym vela spokojnosti a lasky, nemyslim to vobec ironicky. A uzivajte paprikase, kym mozete :)
@julica , nepochopila si, vysvetľovať nemienim. teba mám za inteligentnú ženu a predpokladám, že to aj vieš :-)
viem, že si nebola ironická.
aj tebe prajem všetko najlepšie, i všetkým slušným ľudom.
dakujem a pekný deň, veľa zdravia, krásne sviatky ti želkám.
@pusta - fantastické jedlo,niekedy som podobné varila často.Kuracie mäsko,nokerle a smotanu kyslú som dávala na už hotové mäsko na tanier. Manželová mama pochádzala z okr.Štúrovo .U nich to bolo najobľubenejšie jedlo. Je mi ľúto keď si ľudia ubližujú,veď je Veľkonočný čas. Ďakujem za pripomenutie.Tvoje recepty obdivujem.
@marta5 , už som si aj poplakala, nehanbím sa za to :-(
je to fantastické jedlo a vynikajúci recept madarskej kuchyne, až tak rozšírený a obľúbený, že ho varia široko-daleko a považujú ho mnohí za svoj vlastný i ked vedia, že to tak nie je :-)
napriek pokazenému finále vizuálne, čo však neubralo na chuti, a nekvalitným fotkám so sa rozhodla ho pridať, lebo je to skvelý recept, hovorím o recepte, nie o mne :-)
už som ho videla podávať aj tak, ako píšeš, s tou kôpkou hustej smotany na vrchu, najmä v lepších reštauráciách, ale aj doma.
je to pre mňa veľká česť, že obdivuješ moje recepty a veľmi ma to zaväzuje.
nech ubližujú, koľko chcú, na kvalite receptu tým nijako neuberú, za ostatné som si nepekne zlizla, očakávala som to. :-)
prajem Ti krásny a pohodový Veľkonočný čas :-)
dakujem za uznanie i ppovzbudenie :-)
@marta5 , myslím, že na "opitého Izidora" si si vybrala ozaj skvelý recept, piekla som ho môjmu priateľovi k narodeninám a vyjadril sa, že je to absolútna špica a ten mega plech zmizol rýchlosťou blesku :-)
a on hned tak niečo nepochváli, je nekompromisný :-)
veľmi som rada, že upečieš tento recept,poprosím, keby si dala vedieť, či aj vám chutilo :-)
teší ma, že moje recepty považuješ za skvelé a dakujem.
Myslim,ze kuraci paprikas je vynikajuce jedlo,perkelty a paprikase robievala moja babicka velmi casto.Su asi najcastejsou sucastou madarskej kuchyne.Varila a piekla vynikajuco.Skoro vsetky jedla sa"motali" okolo madarskej kucyne.A veru vynikajuca bola jej rajcinova kapusta.Prave tahane strudle,vsetky mozne polievky so smotanou a koprom.Korene mojej rodiny su v okoli Nitry.@pusta , urcite si chutne navarila.Aj mne sa tvoje recepty velmi pacia.
@daguska , áno, kurací paprikáš je vynikajúce jedlo, patrí medzi prím madarskej tradičnej kuchyne, ako aj iné paprikáše a perkelty. je rozšírený široko-daleko vo svete a mimoriadne obľúbeným jedlom. aj paradajková kapusta je vynikajúca, ach, a tie madarské polievky, ktoré spomínaš...a rôzne iné jedlá. :P
madarská kuchyňa je moja srdcovka, nedám na ňu dopustiť!!! nie je jediná moja obľúbená, ale určite je moja najmilšia :-)
pečie a varí sa v nej úžasne, chutí v celom svete, madari vedia, čo je dobré :-)
teší ma, že aj tebe sa moje recepty veľmi páčia, je to pre mňa nesmierna česť!
dakujem ti.
@kukulienka , človek niekedy robí aj "zbytočné" veci, ak sa mu zdajú správne. Vysvetlím: Ak po zverejnení, každý človek čaká na reakcie, a objaví sa ako prvé ani bodka ani čiarka v komentári, len jedna hviezdička (ako sa to stalo aj tu) tak si myslím, že to nemohol ten človek v dobrom, nuž mne nedá. Možno Tebe sa to nestalo, nevieš, ako to chutí. A na Tvoje upozornenie "si v menšine" odpovedám "Jen mrtvé ryby plavou s proudem" :-), ale ak toto gesto nejako poškodilo autorke, tak sa ospravedlňujem, @pusta Prepáč! Možno by Pusta privítala skôr kritiku, ktorej vie čeliť, ale to sa neodvažujem napísať, lebo tu mnoho ľudí nerozlišuje medzi samoúčelnou a konštruktívnou kritikou. Ak Ti niekto len tak, ako prvý komentár pod prvý pridaný recept fúkne čili do tváre (ozaj príjemné privítanie na vareche), len tak, že nemá čo robiť, tak ja sa nerozplačem - pošlem mu to čili späť! Verím, že mi rozumieš.
@pusta , ktorá by už mohla byť Tvoja obľúbenejšia kuchyňa, ako maďarská, s Tvojím nickom :-), ibaže by si to rozšírila na rakúsko-uhorská :-)))
milá@safran , dávam ti za pravdu. napr. len k fotkám, som si vedomá toho, že dobré foto predá aj menej dobré jedlo, dokonca nedbalo spracovaný recept alebo nekvalitný recept. všetci vedia, že fotím mobilom a fotky nie sú krásne a také ako jedlo v reáli skutočne je, povedzme, že sú nekvalitné, ale vidím tu aj oveľa nekvalitnejšie z mobilu od iných autorov, len tam a akýmsi zázrakom to každý prechádza mlčaním. len u mňa sa kritizuje hlava - nehlava, vždy a všetko, či to už opodstatnené je alebo nie je, často mám pocit, že je všetko zlé a najhoršie len preto, že je to odo mňa a tu mi chýba predovšetkým vyjadrenie k receptu samotnému ako takému, k jeho kvalite, tradičnosti, spracovaniu, zrozumiteľnosti, ev. originalite, prípadne, že TU je to čosi nové, nepoznané, netradičné ...a podobne.
mrzí ma, že hodnotia nie moju prácu, ale moju osobu, hoci ma nepoznajú, nič o mne nevedia, nikdy ma nevideli, nestretli, vôbec nevedia aká som, stále rozoberajú moje súkromie, o ktorom nič ani len netušia - aj to patrí do varenia a kritiky?
a najmä, ak sa vyjadrujú tí, čo na Varechu nikdy ničím neprispeli, len tu vykecávajú nezmysly a o varení prakticky nič nevedia, netvrdím, že každý z nich, ale väčšinou áno.
konštruktívnu a dobre mienenú kritiku viem prijať akceptovať a všeličo vylepšiť, pouvažovať o postupe, o spôsobe prípravy, vylepšení chuti, pridaní a ubraní surovín...a tak.
lenže s tým sa tu nestretávam, ale stretávam sa so zhaddzovaním, osočovaním, ponižovaním, ironiou, direktívami, ako sa mám správať, podotýkam, že mňa moji rodičia už raz vychovali a dobre, nikto ma neprevychová a ani to nikomu neprislúcha.
prijmem dobre mienené rady a slová, aj ked sú mi nie práve príjemné, ale uznaj, aký je to človek, ktorý vyjadrí svoju sympatiu, skôr antipatiu len anonymne hviezdičkou, resp znižovaním ich počtu a nedokáže otvorene obhájiť dôvod, prečo tak spravil , povedať svoj názor a stáť si za ním, vysvetliť a diskutovať?
čo spoločného má toto všetko s receptom?
tzv. "kritika" je v skutočnosti o tom, ako zasiahnuť a udrieť, lebo si nepochválil mňa, môjho priateľa, niečo v jeho recepte si neodsúhlasil, však ja ti za to ukážem a teraz ti dám, čo sa len do teba zmestí, budem si mädliť ruky a dobre sa zabávať...a moja skupinka, môj tábor tiež - hahahaha.
a potom, čo je na tom čudné, ak slušne odpoviem a podakujem tomu, kto ma pochválil, bol ku mne milý a čo je neslušné na tom, ak to vrátim sproste tomu, kto ku mne sprostý bol a urazil ma, ak sa s ním nebavím, ked niet o čom sa s ním dalej baviť...
toto je môj názor k celému a je mi jasné, že každému sa páčiť nebude a nemusí so mnou ani súhlasiť.
dakujem za pozornosť.
milá@safran , ako si sama povedala, jednoznačne je to madarská kuchyňa, je to moja srdcovka a to budem opakovať do svojej smrti bezo zmeny.
ale milujem predovšetkýn slovenskú klasiku, tradičnú slovenskú kuchyňu, nedám na ňu dopustiť!!!
zo svetových kuchýň je to práve francúzska kuchyňa, mám rada tureckú, balkánsku, arabskú kuchyňu i mnohé iné, venujem sa zahraničným kuchyniam.
a židovská kuchyňa tá ma teda dostala, priam ma fascinuje.
beriem aj tie nové, jednoduchšie povedané milujem každé dobré jedlo, ktoré ma osloví :-) rada sa o dobré recepty podelím s ostatnými.
varenie je jeden z mojich mnohých koníčkov.
Tak, aby som nebola ako všetci ostatní, k meritu veci: o receptoch by to tu malo byť! Mňa naviac prekvapil pomer mäsa a cibule. Mamička bola profesionálna kuchárka, volali ju variť na svadby a mimo naše mesto, ale už sa jej, žiaľ, nespýtam. Recept variť budem najskôr, ak prídu hostia v lete, sama sa ku mäsu už zrejme nevrátim. Kalocsai je vskutku naj, zelenú papriku krájam na pásiky a dávam viac, no a snažím sa variť sezónne, takže toto až naozaj v lete, keď budú aj čerstvé paradajky, napriek tomu, že už sa dovážajú tetrapackové talianske dobrej kvality. No, chápem, ak Ťa priateľ poprosil... tiež by som vyhovela. Toľko k receptu, @pusta.
@yogicek , hneď mi to napadlo, ako som komentár odpálila :-) oprava: v komentári o 9:53 beriem slovo "všetci" späť! stačí tak? vynasnažím sa v budúcnosti vyjadrovať pregnantne.
@safran ,veru aj mne sa stalo,že som ako prvú dostala jednu hviezdičku:-) a možno aj druhú,tretiu...čo ja viem?:-)Myslím si však,že tým,ked aj ja neobjektívne udelím puste 5* tu a teraz,nepomôžem jej,skôr naopak.Ona veľmi dobre vie,že plný počet udeliť z milosti nie je fér tak isto,ako udeliť 1 :-) Páči sa mi tvoj výrok o tých rybách,zapíšem si ho. Myslím,že ani ja neplávem s prúdom,raz som tu,raz tam,hľadám svoju vlastnú cestu a tempo a snažím sa o dodržanie určitých pravidiel,ktoré považujem za dôležité. Aj ked sklamanie nie je príjemné,treba sa otriasť a ísť ďalej. Pekný deň vám všetkým!
milá@safran , verím, že ťa ten pomer mäsa a cibule prekvapil, najmä ak je na Slovensku teraz všeobecne známy módny trend, že nie váhové ale objemové množstvo cibulle sa má dať.
lenže v madarskej tradičnej kuchyni to tak veru nie je, platí základné pravidlo, že koľko váži mäso, toľko váži i množstvo pridanej ciibule. toho váhového množstva sa naozaj netreba báť, lebo paprikáš či perkelt jednak zahustí a jednak dodá jedlu tú výnimočnú, typickú tradičnú a neopakovateľnú pravú chuť.
najlepšie spravíš, ak vyskúšaš najprv podľa seba, a potom aj takto, ako je v recepte, porovnáš a presvedčíš sa sama, aký významný a určujúci rozdiel to je.
dávam na toto množstva mäsa v sezone 1- 2 čerstvé zelené papriky pokrájané na prúžky a 3 - 4 čerstvé paradajky, zase záleží na ich veľkosti a najmä na váhe, teda zásada je 2x toľko paradajok ako zelenej papriky., mimo sezony 3 - 4 veľké PL domáceho leča plné iba zeleniny, nie šťavy.
tentokrát som čerstvé paradajky nemala, ani domáce lečo a čerstvú zelenú papriku len jednu veľkú, preto som ju nepokrájala na prúžky, ale len na polovice, množstvá som prispôsobila tak, aby zodpovedali tradičnému receptu, ich množstvá som uviedla pravdivo v recepte.
takto sa varila tradičná madarská kuchyňa u nás doma, u mojej starej mamy i ostatnej veľkej veľmi rozvetvenej rodiny.
len pre istotu som si pozrela teraz aj veľmi vzácnu kuchársku knihu pána Károlya Gundela, kde je to uvedené rovnako a nedivím sa, že zhodne, jeho slávna a svetoznáma reštaurácia Gundel v Budapešti varí tak isto už 150 rokov, lebo varí tradičnú madarskú kuchyňu a nie módnu, hoci má aj celú škálu moderných jedál.
len na doplnenie paprikáš alebo perkelt má o niečo viac šťavy a o niečo redšej ako má guláš a madarský tokáň má mať o niečo menej šťavy.
nevarila som to tak, lebo ma požiadal o to môj priateľ, ale varila som to tak preto, lebo chcel tradičný madarský paprikáš a takto sa varí paprikáš v tradičnej madarskej kuchyni. samozrejme som mu rada vyhovela :-)
ak som niečo nezodpovedala alebo máš dalšie otázky spokojne sa spýtaj znovu, rada ti odpoviem :-)
@Pusta , múdry človek sa učí celý život, doteraz som dávala rovnaké množstvá cibule len do gulášu, vyskúšam v lete, keď sa zhŕknu tí, po svete roztratení, tieto recepty milujú. Páči sa mi porovnanie medzi paprikáš/perket, guláš a tokáň - samozrejme :-)
S tým priateľom sme si nerozumeli, keď ma priatelia požiadajú v decembri o dobrú bryndzu, zoženiem najlepšiu, akú viem a nebudem sa vyhovárať, že až v máji, tak som to myslela. Teda, že ja varím perkelt aj paprikáš v lete, zo zeleninou tak, ako píšeš vyššie, ale keby chceli v januári - tak hocikedy. Už si rozumieme?
@safran , samozrejme, že som pochopila, len som nemala možnosť zohnať čerstvé sezonne a to je zase o chuti, myslím tým doma dopestované v záhrade, nie kúpené v obchode.
tiež sa učím, a stále, lebo veľa, veľmi veľa toho ešte neviem - ako sa to vraví?, že človek sa učí do smrti :DDD
dakujem za odpoved, jasne, že si rozumieme :-)
Prajem Ti pekný deň :-)
nechcem tu nikoho obhajovať, ale recepty by sme mali hodnotiť podľa kvality a nie podľa osoby ktorá recept zverejnila...ja som rodený slovák, mám veľmi rád tú klasickú slovenskú kuchyňu, ale taktiež mám veľmi blízko k madarskej kuchuni, nakoľko moja babička bola rodená madarka a varila tie najlepšie jedla aké som kedy jedol...a to nie som sám...pred mnohými rokmi som čítal článok o návšteve anglickej kráľovnej a princa Philipa v Madarsku, kde princ Philip podotkol:/pochodili sme celý svet, boli sme pohostení najlepšími jedlami, aké si môžete predstaviť, ale tak ako v Madarsku sme nikde nejedli..../čo som týmto chcel povedať? zamyslite sa....@pusta , sose torogy azzal hogy mit mondanak, de azzal, hogy ki mongya.....5*****kellemes húsvety unnepeket kívanok.....Všetkým varecháčom prajem príjemné Veľkonočné sviatky.
@pusta ,k tvojmu receptu: mňa tento vyobrazený druh smotany minule zradil,takisto sa mi zrazila kelová omáčka od nej. Ja nepoužívam spôsob vyrovnávania teploty,jedlo mi vrie,prilejem smotanu kľudne aj z chladničky a nebýva zrazená.Myslím,že v obchodoch tieto krabičkové smotany neskladujú ako čerstvé,mám také podozrenie,že aj moja mohla byť nie najčerstvejšia,aj ked dátumovo bola. Odvtedy používam len čerstvú šľahačkovú smotanu,dnes som ju liala z chladničky do vriacej brokolicovej polievky a nič sa nezrazilo! Okrem toho šľahačková smotana dodá lahodnejšiu chuť,ja ostávam pri nej;-)
@tassiedevil , tak toto sa mi stalo v živote len zriekakedy, aby rodený Slovák takto hovoril, teda dole klobúk pred tebou!!!
je veľmi pozoruhodná tvoja zmienka o článku, kde sa princ Philip pri návšteve anglickej kráľovnej Alžbety II. v Madarsku, takto úžasne vyjadril o madarskej kuchyni, iste vedel , o čom hovoril a nebola to len púha diplomacia, on a kráľovná mali tú česť byť pohostení svetovo vychýrenou vynikajúcou madarskou kuchyňou a ochutnali ju na tvári miesta. :-)
to hovorí samo za seba!
dakujem za tvoj zaujímavý a hodnotný príspevok i za 5*
Nagyon is igazad van, azzal törődöm ezen túl, hogy ki mondja :-) köszönöm.
Kellemes szép békésteli húsvéti ünepeket kívánok neked és kedves családodnak is :-)
želám krásne Veľkonočné sviatky všetkým milým a slušným varecháčom!
@tassiedevil , tak tieto tvoje komentáre sú to najkrajšie, čo sa kedy na vareche objavilo. Som fakt nadšený a som veľmi hrdý, že máme na opačnej strane zemegule takých rodených Slovákov. Ty si proste diamant, ktorý rodná hruda kryje, a nikdy nezhnije. Želám ti príjemné sviatky!
@kukulienka71 , asi budeš mať pravdu, toto sa mi stalo so smotanou na varenie po prvýkrát, už som ju použila aj predtým, ale bola v pohode.
tak veľmi m to mrzelo, že som ihned povedala toto aj priateľovi, aby ju už radšej nepoužíval, lebo takto zradila. som rada, že si to potvrdila. ja kupujem Rajo sladkú smotanu 33%-tnú, nie tú v krabici, ale v okrúhlych vysokých v kelímkoch á 250 ml - tzv. šľahačku, vždy ju dávam priamo z chladničky a všetko v poriadku, ako ty píšeš a chuť jedla je oveľa lepšia ako s kupovanou kyslou smotanou, oveľa jemnejšia a nezrazila sa mi ešte nikdy a to bez vyrovnávania teplôt.
dokonca sa mi už opakovane aj stalo, že som ju našla dlho zabudnutú v chladničke a jej konzistencia bola hustá ako u kyslej smotany, nie pôvodne tekutá ako býva na šľahanie šľahačky, použila som ju priamo po vybratí, nezrazilla sa, nechala som len raz prevrieť a chuť bola úžasná. odvtedy túto sladkú smotanu nechávam zámerne skysnúť a používam k vôli vynikajúcej chuti práve do takýchto jedál, bol to pred mnohými rokmi môj úplne náhodný objav.
dakujem, že si sa podelila o svoju skúsenosť a vedomosti, možno aj preto malo význam uverejniť recept, ktorý po estetickej stránke síce nevyšiel ako mal, na chuti to neubralo, ale takto sa aspoň varecháči dozvedeli, prečo sa tak stalo a ktorá smotana je aká a na čo je dobré, vhodné a kedy a v čom ju treba použiť.
myslím si, že o tomto majú byť konštruktívne diskusie pod receptom, netreba sa báť ísť s kožou na trh :-)
@kukulienka , Ty si čítala Tolstého "neprotiviť sa zlu násilím"? alebo to máš od prírody? Neviem, aké máš zamestnanie, ale celkom slušný mediátor by z Tebe bol :-)
@pusta , je nad slnko jasné, kto tu máva chilli zástavou, len že aj teatrálne odíduvší sa nestačím čudovať, dokonca som citovaná? žasnem :-)
@safran , toto nepotrebuje už žiaden další komentár odo mňa, súhlasím s tebou :-)
Prajem všetkým milým a slušným nerýpavým Varecháčom krásne Veľkonočné sviatky :-)
Mal som chut na paprikas, ale to uvodne foto zabilo moje chutove bunky :D A poslednym komentom v madarcine nerozumiem. Mohla by si to aspon prefotit, lebo recept sa zda dobre napisany.
Tak tento receptík odkladám do KK. Podobne ho robím aj ja, ale tá cibuľa ma dostala. V tomto pomere som doteraz robila iba divinu. Keď som bola malá, jedla som v Maďarsku kurací paprikáš, ale ten bol taký dobrý, že si to pamätám takmer 50 rokov. Určite bol robený podľa tohto receptu. A domáce halušky musia byť. V najbližších dňoch varím.
uz som si povedal,ze na vas nebudem reagovat,ale toto mi neda.
clovek s normalnym pudom sebazachovy by sem takuto mazanicu jednoducho nedal,nakolko si musi uvedomit,ze ide s kozou na trh.

k receptu:
pisete-Ak sa rozhodnete si tento paprikáš pripraviť, nezabudnite na vyrovnanie teploty šťavy a smotany, aby sa nezrazila, nech Váš Madarský kurací paprikáš je proste dokonalý, aký má naozaj byť.
no,tu mame ukazku,ako sa viac uz smotana zrazit neda.pritom stacilo mäso vybrat a prejst stavu pon.mixerom.
Ten pomer cibule a mäsa skôr sedí ku kotlíkovému gulášu, aj to skôr objemovo ako hmotnostne. Takisto pomer čerstvej papriky a paradajky by mal byť 2:1. Mäso dávam priamo až na cibuľovo-paprikový základ, pričom by sa nemalo dusiť, ale jemne pražiť, podlievať jemne až keď sa začína prichytávať o spodok.
Výsledná chuť by mala byť určená nie množstvom cibule, ale kombináciou chutí kvalitnej mletej červenej papriky a mäsa. Ináč mi dáva zapravdu aj citovaný Károly Gundel - Kis magyar szakácskonyv, r.v. 1984, Corvina kiadó, str. 48,49. Ináč "peace", každý má svoje postupy :-)
Komentáre od autorky receptu:
@Marika9 , áno, máš pravdu, kto ochutná tento madarský paprikáš, ten nezabudne na jeho chuť ani po 50 - tich rokoch :-) pomer cibule a mäsa je tu typický. dakujem za uloženie a vyskúšanie :-)
@Sebesto , vrelo súhlasím :-)
@Katarina64 , to ma nesmierne teší a nech ti tento paprikáš vždy chutí :-) dakujem za dobrú správu :-)
Dobrý deň. Varila som podľa Vás paprikáš a chlapi si ho nevedeli vynachváliť.
Recept bol výborne napísaný a veľmi mi to pomohlo. Ďakujem a veľa šťastia aj v ďalších receptoch.
Ps: s tou smotanou sa netrápte. Mňa vždy nevydarené veci naučia ešte viac.

Pridaj komentár k receptu: