Maďarské halušky ako príloha (fotorecept)

Autor receptu: pusta

V Madarsku sú veľmi obľúbené halušky ako príloha k mäsám, upraveným na šťave, perkeltom či k paprikášom Tiež sa môžu podávať ako samostatné jedlo, sú známe ako tvarohové halušky s údenou slaninkou a kyslou smotanou. Bakoňské bravčové plátky sa servírujú výlučne s týmito haluškami. Recept som vybrala z kuchárskeho webu No Salty. Ich príprava je jednoduchá a rýchla. Na vareche je mnoho receptov na halušky, ale ani jeden nie je identický s týmto.

4
porcie
10 minút
príprava
4 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy som dala múku a premiešala som ju so soľou.
  2. Pridala som do múky iba jedno vajce, lebo som robila len polovičnú dávku, kedže dnes sme boli len dvaja.
  3. Priliala som toľko vody, aby vzniklo redšie cesto. Nesmie sa vypracovať, lebo by sa ťahalo, len zľahka premiešať a nechala som ho postáť, kým mi zovrela v hrnci osolená voda na varenie halušiek - cca 3 litre.
  4. Ked už voda riadne vrela - "bublala", som cesto dala do haluškovača, cez ktorý som ho rýchlo pretláčala do vody.
  5. Pretlačené halušky som premiešala, aby sa neprichytili na dno hrnca. Ked vyplávali na povrch, ešte som ich povarila 3 - 4 minúty ...
  6. Uvarené halušky som scedila, opláchla studenou vodou a...
  7. ...dala do jenskej misy, dlhšie ich udrží teplé, omastila som ich olejom, aby sa nezlepili. Teraz boli pripravené na podávanie.