Maďarský guláš s českými nokerlami

andys - fotkaandys, 22. marca 2014
Maďarský guláš s českými nokerlami
Foto: andys

...pomaly varený v keramickom hrnci. Nemusíte sa zaň hanbiť ani pred svokrou ;)

6-8
porcií
10 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

Suroviny na guláš:
1 kg
3 - 4 ks
3 PL
1 - 2 ks
1 ks
3 ČL
1 ks
Suroviny na nokerle:
750 g
2 ks




Postup

  1. 1

    Najprv si nachystáme cibuľu a mäso. Hovädzie predné nakrájame na väčšie kocky. Cibuľu očistíme a nakrájame - na objem rovnaké množstvo ako máme mäsa. Cibuľu opražíme na masti do zlatista. Ja som použila keramický hrniec, ktorý dobre drží teplo (obrázok k bodu 3.)

  2. 2

    Pridáme paradajky - lúpané v konzerve (ideálne je použiť čerstvé lúpané, ale v tomto ročnom období som zvolila konzervu) a dusíme, kým sa neodparí šťava.

  3. 3

    Pridáme mletú papriku a to najhlavnejšie - mäso. Osolíme a restujeme, kým sa nezatiahne. Na záver pridáme čerstvú nakrájanú papriku a jednu čili papričku (tiež nakrájanú na drobno). Podlejeme trochou vody a dusíme na miernejšom ohni - nemal by prestať vrieť - asi 3 hodiny. Guláš občas podlejeme a premiešame.

    Maďarský guláš s českými nokerlami - obrázok 3
  4. 4

    Ako prílohu si pripravíme české "nokerle" - z polohrubej múky, 2 vajec, soli a vody vypracujeme stredne husté cesto. Halušky hádžeme do vriacej osolenej vody, kde ich varíme cca 10 minút. Dobrú chuť :)

    Maďarský guláš s českými nokerlami - obrázok 4

Diskusia k receptu

alex37
,,,guláš vzera vyborne, nokerle nemusím, ale to už je môj problém :-)*****
elekra
Mňamkovský gulášik, ale u nás sa bude variť až keď maród vyzdravie...
Podaril sa Ti, vyzerá skvelo a určite aj tak skvelo chutil.
kredenc
Nerozuimiem, prečo sú tie nokerle české. Presne podľa takého receptu sa varili v našich rodinách pred 70 rokmi v Brezne, Kremnic i na Zemplíne.
boxik
@kredenc
Určite sa nevarili u vás také nokerle ako v tomto recepte, napríklad moju mamu by ani vo sne nenapadlo zhánať kvôli nokerlám morskú soľ.
1x frezia
concord
@andys
Neohuruj nás tu s bombastickými názvami ala české nokerle. Sú to obyčajné madarsko-slovenské halušky ako príloha k perkeltu, kurčati na smotane. Viem že češi ku každému gulášu podávajú knedle(ktoré sa naučili variť od Bavorov, ale to si už dnes nepriznajú) a na vrch každého guláša dávajú surovú cibuľu a nepodávajú k tomu tvoje nokerle.
andys
:) Milý @concord , ďakujem za komentár. Prepáč, že som si dovolila sem vniesť niečo z našej domácej kuchyne. Nabudúce sa zariadim podľa Teba.
daguska
Veruze sa nemusis hanbit,pekne si navarila.Uz tu bola debata na temu,ci su halusky madarske,alebo slovenske,myslim,ze chutne jedlo sa pozna hned.Klasika nikdy nesklame,hlavne ked je varena s laskou.A moja svokra by ti veru zavidela.
andys
@daguska i ostatní, ďakujem za komentáre :) @pusta , Tvoj recept je krásne prepracovaný, @kredenc , my tie nokerle máme doma ako české jedlo.
daguska
Mimochodom,@andys , zaujal ma tvoj recept na masovy hreben,ale potrebny syr nezozeniem,mas nejaky iny tip? A tiez,ako dopadol detox?Mam ho v plane...
elekra
@concord , a Ty čím ohuruješ? Svojimi dvomi receptami aj to nie vlastnými? Keď sa Ti tu nepáči tak sem nelez.
andys
@daguska , nite môžeš nahradiť klasickými korbáčikmi alebo i oštiepkom či pareničkou. Detox na prekvapenie dopadol výborne, počas kúry išli dolu 4 kg, naštartoval sa metabolizmus a potom pri bežnej (aj keď trochu striedmejšej) strave ďalšie tri a pekne sa to drží. A zdravotne sa cítim lepšie ako za mladi ;)
daguska
Tvoj recept,@andys , urcite vyskusam.A ten detox tiez,mozno aj mne sa vrati mlade rocky.
concord
@elekra
Máš už 58 tak seď tíško v kútiku a užívaj si menopauzu a nevyrývaj tu zbytočne, uvar apíkovi čajík a pozeraj Búrlivé víno, lebo očividne ti maďarská kuchyňa nič nehovorí.
andys
@concord , prosím, aby si neurážal užívateľov v diskusii k mojim receptom. Keď si povkladáš svoje recepty s fotografiami, môžeš si u seba v diskusii robiť čokoľvek. V Tvojom veku by si už mohol vedieť, ako sa máš správať na verejnom fóre a hlavne k ženám. Ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia