Foto: eviana
Inšpirácia zo stránky www.nahuby.sk. Recept vložený s láskavým súhlasom autora - môjho priateľa "Máčika" - odtiaľ Máčikovo... prečo Morové bude uvedené v závere receptu Zobraziť celý popisInšpirácia zo stránky www.nahuby.sk. Recept vložený s láskavým súhlasom autora - môjho priateľa "Máčika" - odtiaľ Máčikovo... prečo Morové bude uvedené v závere receptu :) Poznámka: Namiesto lievika trúbkovitého možno použiť aj iné huby, skvelé sú napr. mladé suchohríby.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
1 ks |
|
3 - 4 ks |
|
3 ks |
|
150 g |
|
100 g |
|
2 - 3 strúčiky |
|
1/2 hrsť |
|
1/2 PL |
|
podľa chuti |
|
|
|
štipka |
|
štipka |
|
250 g (alebo sušený) |
|
Postup
-
1
Lievik trúbkovitý je výborná jedlá huba, nádherne vonia a dá jedlu naozaj skvelú chuť... Fotografia zo stránky nahuby.sk - autor Jaroslav Malý.
-
2
Kura umyjeme a nasolíme zvonku a jemne aj z vnútra.
-
3
Pripravíme si suroviny na plnku - huby zalejeme vriacou vodou, mandle sparíme v mlieku, očistíme si cesnak...
-
4
Detail lievika medzi prstami... vľavo sušené lieviky, vpravo zaliate vriacou vodou.
-
5
Takéto vrecúška so sušeným Lievikom vraj dostať v Tescu.
-
6
Rohlíky nakrájame na cca 2 cm kolieska a namočíme ich mliekom - nie príliš aby nám nevznikla kašoidná hmota... ale aby zasa neboli ani suché. Sparené mandle si olúpeme.
-
7
Cesnak pokrájame, speníme cca 2 min na 100 g masla, pridáme posekané huby, zľahka podusíme. Huby nedáme všetky, zopár si ich necháme na záver - pred pečením pozasúvame kúsky húb kurčaťu pod kožu.
-
8
Do rohlíkov pridáme žĺtka, nasekané mandle, majorán, petržlenovú vňať, kurkumu, soľ a pár kvapiek (cca 1/2 PL) citrónovej šťavy. Bielka dáme do inej misy a vyšľaháme z nich tuhý sneh.
-
9
...pridáme zmes húb a cesnaku na masle
-
10
...suroviny zmiešame do kompaktnej masy
-
11
...na záver zľahka vmiešame sneh z bielkov - až nám vznikne krásna voňavá masa - pozor bielkový sneh nerozbiť, nech plnka zostane ľahučká a nadýchaná...
-
12
...plnkou naplníme čakajúce nasolené kurča - vyplníme brušnú dutinu a zvyšok plnky napcháme pod kožu na prsiach
-
13
..troška sa zahráme na chirurga - kura zošijeme, aby v rámci možností plnka z kurčaťa nevybehla... Do kože spravíme nožom malé zárezy, do ktorých napcháme zvyšné kúsk húb... čím viac tým lepšie. Kura dáme piecť na maslom vymastený pekáč, aj na neho položíme zopár plátkov masla a dáme ho piecť - na cca 40-50 min. pri teplote 200° - záleží od veľkosti kurčaťa - potom dopekáme - do chrumkava.
-
14
No a na záver sľúbené vysvetlenie prívlastku "Morové" - kurča totiž vyzerá ako keby zomrelo na bubinoznu formu moru - preto názov tohto jedla, ale je oveľa aromatickejšie a možno vhodné aj ako kanadský žartík .) A tá plnka... chrumkavosť mandlí, úžasná príchuť lievika... dokonalosť sama. A po upečení z trčiacich lievikov boli tie najchutnejšie "chipsy" aké som kedy jedla :) Jednoducho som sa s touto pochúťkou musela podeliť :)
milá@eviana , ešte pošepkaj mi, kde je možné kúpiť lievik trúbkovitý?:-)
dakujem za recept na túto úžasnú dobrotu.
@pusta milá čítaj správu odo mňa.
@sracz drahý , ak budeš chcieť zopár lievikov sušených Ti môžem poslať, aby si opáčil ako chutí "MMK", naozaj za to stojí :)
@mariamka , neobchádzaj lievičky, keď nájdeš, ber, sú naozaj úžasné, či do polievok, omáčok, k cestovinám, či mäsku - povkladám aj nejaké ďalšie lievikové recepty pre inšpiráciu.
@kimlo , nadšene s Tebou súhlasím... taká krkovička pečená s lievikmi nemá konkurenciu - recept niekedy vložím :)
@havino , nemecky sa lieviku povie priam morbídne "Totentrompete - trúba smrti" pretože kým boli klimatické pomery ešte OK, rastávali okola Sviatku zosnulých. Ale tento názov si fakt nezaslúžia... ďakujem za slová uznania aj hviezdičky, spravili mi obrovskú radosť... budem tlmočiť aj autorovi receptu Máčikovi, jemu patrí česť, ja len s vďakou ďalej šírim jeho skvelý recept :)
@tiginko , ďakujem za krásne slová uznania, až na duši zahriali :)
@afataga , namiesto lievika sa dajú skvelo použiť aj mladé masliačiky... aj s nimi je to veľmi fajné :)
@boxik , veru rok 2010 bol na lieviky nesmierne plodný... zišiel by sa ďalší taký lievikoštedrý rok :)
@tatranka milá, ďakujem za Tvoj milý komentár... od kucháročky Tvojho rangu nesmierne potešil :)
@caterina , nielen vyzerá, chutí ohromne :)
@mamatata , veru lieviček je vynikajúca jedlá huba a osvetu si naozaj zaslúži... keď budeš mať možnosť vyskúšaj - povkladám aj ďalšie recepty postupne, ktoré som robila s lievičkom. Ďakujem za komentár :)