Máčikovo *Morové* kurča

eviana - fotkaeviana, 28. septembra 2013
Máčikovo *Morové* kurča
Foto: eviana

Inšpirácia zo stránky www.nahuby.sk. Recept vložený s láskavým súhlasom autora - môjho priateľa "Máčika" - odtiaľ Máčikovo... prečo Morové bude uvedené v závere receptu Zobraziť celý popisInšpirácia zo stránky www.nahuby.sk. Recept vložený s láskavým súhlasom autora - môjho priateľa "Máčika" - odtiaľ Máčikovo... prečo Morové bude uvedené v závere receptu :) Poznámka: Namiesto lievika trúbkovitého možno použiť aj iné huby, skvelé sú napr. mladé suchohríby.

5-7
porcií
15 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks
3 - 4 ks
3 ks
150 g
100 g
2 - 3 strúčiky
1/2 hrsť
1/2 PL
podľa chuti
štipka
štipka
250 g (alebo sušený)




Postup

  1. 1

    Lievik trúbkovitý je výborná jedlá huba, nádherne vonia a dá jedlu naozaj skvelú chuť... Fotografia zo stránky nahuby.sk - autor Jaroslav Malý.

    Máčikovo *Morové* kurča - obrázok 1
  2. 2

    Kura umyjeme a nasolíme zvonku a jemne aj z vnútra.

    Máčikovo *Morové* kurča - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si suroviny na plnku - huby zalejeme vriacou vodou, mandle sparíme v mlieku, očistíme si cesnak...

    Máčikovo *Morové* kurča - obrázok 3
  4. 4

    Detail lievika medzi prstami... vľavo sušené lieviky, vpravo zaliate vriacou vodou.

    Máčikovo *Morové* kurča - obrázok 4
  5. 5

    Takéto vrecúška so sušeným Lievikom vraj dostať v Tescu.

    Máčikovo *Morové* kurča - obrázok 5
  6. 6

    Rohlíky nakrájame na cca 2 cm kolieska a namočíme ich mliekom - nie príliš aby nám nevznikla kašoidná hmota... ale aby zasa neboli ani suché. Sparené mandle si olúpeme.

    Máčikovo *Morové* kurča - obrázok 6
  7. 7

    Cesnak pokrájame, speníme cca 2 min na 100 g masla, pridáme posekané huby, zľahka podusíme. Huby nedáme všetky, zopár si ich necháme na záver - pred pečením pozasúvame kúsky húb kurčaťu pod kožu.

    Máčikovo *Morové* kurča - obrázok 7
  8. 8

    Do rohlíkov pridáme žĺtka, nasekané mandle, majorán, petržlenovú vňať, kurkumu, soľ a pár kvapiek (cca 1/2 PL) citrónovej šťavy. Bielka dáme do inej misy a vyšľaháme z nich tuhý sneh.

    Máčikovo *Morové* kurča - obrázok 8
  9. 9

    ...pridáme zmes húb a cesnaku na masle

    Máčikovo *Morové* kurča - obrázok 9
  10. 10

    ...suroviny zmiešame do kompaktnej masy

    Máčikovo *Morové* kurča - obrázok 10
  11. 11

    ...na záver zľahka vmiešame sneh z bielkov - až nám vznikne krásna voňavá masa - pozor bielkový sneh nerozbiť, nech plnka zostane ľahučká a nadýchaná...

    Máčikovo *Morové* kurča - obrázok 11
  12. 12

    ...plnkou naplníme čakajúce nasolené kurča - vyplníme brušnú dutinu a zvyšok plnky napcháme pod kožu na prsiach

    Máčikovo *Morové* kurča - obrázok 12
  13. 13

    ..troška sa zahráme na chirurga - kura zošijeme, aby v rámci možností plnka z kurčaťa nevybehla... Do kože spravíme nožom malé zárezy, do ktorých napcháme zvyšné kúsk húb... čím viac tým lepšie. Kura dáme piecť na maslom vymastený pekáč, aj na neho položíme zopár plátkov masla a dáme ho piecť - na cca 40-50 min. pri teplote 200° - záleží od veľkosti kurčaťa - potom dopekáme - do chrumkava.

    Máčikovo *Morové* kurča - obrázok 13
  14. 14

    No a na záver sľúbené vysvetlenie prívlastku "Morové" - kurča totiž vyzerá ako keby zomrelo na bubinoznu formu moru - preto názov tohto jedla, ale je oveľa aromatickejšie a možno vhodné aj ako kanadský žartík .) A tá plnka... chrumkavosť mandlí, úžasná príchuť lievika... dokonalosť sama. A po upečení z trčiacich lievikov boli tie najchutnejšie "chipsy" aké som kedy jedla :) Jednoducho som sa s touto pochúťkou musela podeliť :)

    Máčikovo *Morové* kurča - obrázok 14

Diskusia k receptu

tiginko
veľmi pekný recept, ešte krajší postup. "Trubky" som ešte neskúšala, robievam podobné plnky, buď s hydinovou pečeňou, alebo so šampiňónmi, táto voňavá verzia určite stojí za vyskúšanie. Si šikovné žieňa @eviana :-)
afataga
lievik poznam, je to morovo dobra huba :-), ale nerastu kazdy rok a ja huby kupovat nebudem a nebudem :-), takze aj kurca s morovou hubou plnkou musi byt morovo morove :-)
boxik
Lievik bol doslova premnožený v daždivom roku 2010 , vtedy som ho mal aj nasušený aj v mrazáku a hodí sa najmä do tmavých omáčok.Aj toto kurča môže byť prudko jedlé.
tatranka
Krásny,voňavý recept-kuraťa.Rada by som sa ponúkla,hoci aj názov,morového kuraťa by ma miatol.Ohromne spracovaný recept. Vstupná fotografia,lákavá.
mamatata2
Prekrásny recept a vďaka aj za osvetu o lieviku, poznám ho len z videnia, ale vôbec som netušila, že je to jedlá huba.
izabella929
fúúúha, tak tento hríb veru nepoznám, ale vyzerá krásne.-)) tvoje kurča vyzerá báječne.-)
pusta
maxi kurča, ale maxi vynikajúce, ani ten mor mi tam neprekáža :D, perfektne spracovaný recept s nádhernou fotodokumentáciou. palec hore a klobúk dole :-))))) 5***** po zásluhe letí...
milá@eviana , ešte pošepkaj mi, kde je možné kúpiť lievik trúbkovitý?:-)
dakujem za recept na túto úžasnú dobrotu.
mariamka
to je teda macek :) priznam , tiez som lieviky v lese obchadzala, aj ked teoreticky som vedela, ze su jedle, to kura si vypchala a upiekla skvele! nadherny recept, postup, cele jedna basen :)
sracz
... už ho vidím na svojom tanieri, aj keď s druhom húb budem musieť improvizovať, milá @evianalebo "kurátenko" na bársako, má u mňa vždy a "furt na voľno, teda zelenú"!
sracz
... hej a ešte niečo! Šarlach, osýpky a "somársky kašeľ" som absolvoval už v rannom detstve a podľa zákona som bol očkovaný aj proti "TPT = týfu, paratýfu a tetamu", takže dáky mor je pre mňa čajovým odvarom! -:)))
kimlo
Lievik zbieram odjakziva, je to vsestrana huba najma k masitym jedlam... 5*
kimlo
"Vsestranna" ...linquisti by ma ukamenovali...
havino
ja vidím lievik a počujem o ňom prvý krát, ani moji hubári asi nepoznajú, ukážem, objasním im či videli, pekný recept, pekný postup 5*
eviana
Moji drahí priatelia varecháči, všetkým veľké ďakujem za milé komentáre, spravili ste mi veľkú radosť.
@pusta milá čítaj správu odo mňa.
@sracz drahý , ak budeš chcieť zopár lievikov sušených Ti môžem poslať, aby si opáčil ako chutí "MMK", naozaj za to stojí :)
@mariamka , neobchádzaj lievičky, keď nájdeš, ber, sú naozaj úžasné, či do polievok, omáčok, k cestovinám, či mäsku - povkladám aj nejaké ďalšie lievikové recepty pre inšpiráciu.
@kimlo , nadšene s Tebou súhlasím... taká krkovička pečená s lievikmi nemá konkurenciu - recept niekedy vložím :)
@havino , nemecky sa lieviku povie priam morbídne "Totentrompete - trúba smrti" pretože kým boli klimatické pomery ešte OK, rastávali okola Sviatku zosnulých. Ale tento názov si fakt nezaslúžia... ďakujem za slová uznania aj hviezdičky, spravili mi obrovskú radosť... budem tlmočiť aj autorovi receptu Máčikovi, jemu patrí česť, ja len s vďakou ďalej šírim jeho skvelý recept :)
eviana
@izabella929 , lievik je dosť zaznávaná, ale naozaj výborná jedlá huba, ak budeš mať možnosť vyskúšaj, neobanuješ :) Ďakujem za pochvalu môjho kurčaťa, veľmi si ma potešila :)
@tiginko , ďakujem za krásne slová uznania, až na duši zahriali :)
@afataga , namiesto lievika sa dajú skvelo použiť aj mladé masliačiky... aj s nimi je to veľmi fajné :)
@boxik , veru rok 2010 bol na lieviky nesmierne plodný... zišiel by sa ďalší taký lievikoštedrý rok :)
@tatranka milá, ďakujem za Tvoj milý komentár... od kucháročky Tvojho rangu nesmierne potešil :)
@caterina , nielen vyzerá, chutí ohromne :)
@mamatata , veru lieviček je vynikajúca jedlá huba a osvetu si naozaj zaslúži... keď budeš mať možnosť vyskúšaj - povkladám aj ďalšie recepty postupne, ktoré som robila s lievičkom. Ďakujem za komentár :)





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia