Máčikovo *Morové* kurča

Autor receptu: eviana

Inšpirácia zo stránky www.nahuby.sk. Recept vložený s láskavým súhlasom autora - môjho priateľa "Máčika" - odtiaľ Máčikovo... prečo Morové bude uvedené v závere receptu :) Poznámka: Namiesto lievika trúbkovitého možno použiť aj iné huby, skvelé sú napr. mladé suchohríby.

5-7
porcií
15 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Lievik trúbkovitý je výborná jedlá huba, nádherne vonia a dá jedlu naozaj skvelú chuť... Fotografia zo stránky nahuby.sk - autor Jaroslav Malý.
  2. Kura umyjeme a nasolíme zvonku a jemne aj z vnútra.
  3. Pripravíme si suroviny na plnku - huby zalejeme vriacou vodou, mandle sparíme v mlieku, očistíme si cesnak...
  4. Detail lievika medzi prstami... vľavo sušené lieviky, vpravo zaliate vriacou vodou.
  5. Takéto vrecúška so sušeným Lievikom vraj dostať v Tescu.
  6. Rohlíky nakrájame na cca 2 cm kolieska a namočíme ich mliekom - nie príliš aby nám nevznikla kašoidná hmota... ale aby zasa neboli ani suché. Sparené mandle si olúpeme.
  7. Cesnak pokrájame, speníme cca 2 min na 100 g masla, pridáme posekané huby, zľahka podusíme. Huby nedáme všetky, zopár si ich necháme na záver - pred pečením pozasúvame kúsky húb kurčaťu pod kožu.
  8. Do rohlíkov pridáme žĺtka, nasekané mandle, majorán, petržlenovú vňať, kurkumu, soľ a pár kvapiek (cca 1/2 PL) citrónovej šťavy. Bielka dáme do inej misy a vyšľaháme z nich tuhý sneh.
  9. ...pridáme zmes húb a cesnaku na masle
  10. ...suroviny zmiešame do kompaktnej masy
  11. ...na záver zľahka vmiešame sneh z bielkov - až nám vznikne krásna voňavá masa - pozor bielkový sneh nerozbiť, nech plnka zostane ľahučká a nadýchaná...
  12. ...plnkou naplníme čakajúce nasolené kurča - vyplníme brušnú dutinu a zvyšok plnky napcháme pod kožu na prsiach
  13. ..troška sa zahráme na chirurga - kura zošijeme, aby v rámci možností plnka z kurčaťa nevybehla... Do kože spravíme nožom malé zárezy, do ktorých napcháme zvyšné kúsk húb... čím viac tým lepšie. Kura dáme piecť na maslom vymastený pekáč, aj na neho položíme zopár plátkov masla a dáme ho piecť - na cca 40-50 min. pri teplote 200° - záleží od veľkosti kurčaťa - potom dopekáme - do chrumkava.
  14. No a na záver sľúbené vysvetlenie prívlastku "Morové" - kurča totiž vyzerá ako keby zomrelo na bubinoznu formu moru - preto názov tohto jedla, ale je oveľa aromatickejšie a možno vhodné aj ako kanadský žartík .) A tá plnka... chrumkavosť mandlí, úžasná príchuť lievika... dokonalosť sama. A po upečení z trčiacich lievikov boli tie najchutnejšie "chipsy" aké som kedy jedla :) Jednoducho som sa s touto pochúťkou musela podeliť :)