Špenátová torta
Špenátová torta

Machová torta s ovocím

denisaszendi - bez fotkydenisaszendi, 15. marca 2023
Machová torta s ovocím
Foto: denisaszendi

Suroviny

Korpus (2x):
4 ks
125 g čerstvý
50 g
100 ml
130 g
200 g (špaldová)
1 ČL
Krém:
1 bal. (Hole)
1 bal.
1 ks (kôra aj šťava)
2 bal.
Ovocie:
1-2 bal. čerstvé
1 -2 bal. čerstvé
1 malé bal.




Postup

  1. 1

    Umytý špenát zmixujem ponorným mixérom najprv s olejom a potom pridám teplú vodu.

  2. 2

    Žĺtky s polovicou cukru vymiešam mixérom do svetložltej nadýchanej peny, potom pridám špenátovú hmotu postupne nie naraz a šľahám neustále mixérom.

    Machová torta s ovocím - obrázok 2
  3. 3

    Mixérom vyšľahám bielky do tuhej peny, pridám druhú polovicu cukru a poriadne vyšľahám sneh.

  4. 4

    Špenátovú zmes vlejem do vyšľahaných bielkov, pomaly vmiešavam stierkou, potom pomaly vmiešam aj preosiatu múku so sódou bikarbónou tak, aby v ceste neboli hrudky.

  5. 5

    Tortovú formu (priemer 22 cm) nevymažem, ale na spodok pripevním pečiaci papier a vylejem cesto do formy. Pečiem pri 180 stupňoch, 40 minút. Moja rúra pečie pomalšie. Cesto je hotové vtedy, keď sa oddeľuje kraj cesta od tortovej formy a má hnedkastý nádych farba cesta. Keď korpus vytiahnem z rúry, počkám minimálne 5 minút a potom ho vyberiem z formy.

  6. 6

    Medzitým ako sa pečie korpus na tortu, pripravím aj druhé cesto. Čiže suroviny na cesto potrebujem 2 krát! Zúbkovým nožíkom orežem korpusy, aby boli zarovnané rovnomerne - tieto odrezky budú na konci tvoriť ozdobu - mach na torte. Oba upečené, vychladnuté korpusy prerežem na 2 kusy, dostanem 4 a tie budem plniť. Najprv nožíkom naznačím rez na korpuse, potom nitkou rozpolím korpusy.

  7. 7

    Hole smotanu s vanilkovými cukrami šľahám a keď je skoro tuhá, pridám pochúťkovú smotanu a vyšľahám to pekne spolu. Táto rastlinná smotana sa nezrazí, nerobí zle ak má niekto neznášanlivosť na mlieko. Pridám kôru z limetky a aj šťavu, premiešam opatrne stierkou. Túto plnku si v miske akoby rozdelím na 4 časti. 3 časti pôjdu na naplnenie korpusov a 1 na potretie bokov a vrchu torty.

  8. 8

    Prvý plát cesta potriem jednou štvrtinou krému, poukladám ovocie - robím kruhy ako letopočty na stromoch a trochu plnky dám aj na ovocie, aby ovocie bolo vnútri plnky, nie na vrchu, lebo potom sa ďalší plát cesta bude oddeťovať. Umiestnim ďalší plát, potriem lekvárom (nemusím) a natriem druhú štvrtinu plnky. Umiestnim tretí plát cesta a znova krém (tretiu štvrtinu) aj ovocie tak isto ako na prvý plát. Položím štvrtý plát a zvyškom krému zahladím tortu dookola ako aj vrch. Cesto, ktoré som odkrajovala teraz nalepím na boky aj vrch torty a dozdobím ovocím.

    Machová torta s ovocím - obrázok 8

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia