Machová torta s ovocím
Foto: denisaszendi
Suroviny
Korpus (2x): | |
4 ks |
|
125 g čerstvý |
|
50 g |
|
100 ml |
|
130 g |
|
200 g (špaldová) |
|
1 ČL |
|
Krém: | |
1 bal. (Hole) |
|
1 bal. |
|
1 ks (kôra aj šťava) |
|
2 bal. |
|
Ovocie: | |
1-2 bal. čerstvé |
|
1 -2 bal. čerstvé |
|
1 malé bal. |
|
Postup
-
1
Umytý špenát zmixujem ponorným mixérom najprv s olejom a potom pridám teplú vodu.
- 2
Žĺtky s polovicou cukru vymiešam mixérom do svetložltej nadýchanej peny, potom pridám špenátovú hmotu postupne nie naraz a šľahám neustále mixérom.
- 3
Mixérom vyšľahám bielky do tuhej peny, pridám druhú polovicu cukru a poriadne vyšľahám sneh.
- 4
Špenátovú zmes vlejem do vyšľahaných bielkov, pomaly vmiešavam stierkou, potom pomaly vmiešam aj preosiatu múku so sódou bikarbónou tak, aby v ceste neboli hrudky.
- 5
Tortovú formu (priemer 22 cm) nevymažem, ale na spodok pripevním pečiaci papier a vylejem cesto do formy. Pečiem pri 180 stupňoch, 40 minút. Moja rúra pečie pomalšie. Cesto je hotové vtedy, keď sa oddeľuje kraj cesta od tortovej formy a má hnedkastý nádych farba cesta. Keď korpus vytiahnem z rúry, počkám minimálne 5 minút a potom ho vyberiem z formy.
- 6
Medzitým ako sa pečie korpus na tortu, pripravím aj druhé cesto. Čiže suroviny na cesto potrebujem 2 krát! Zúbkovým nožíkom orežem korpusy, aby boli zarovnané rovnomerne - tieto odrezky budú na konci tvoriť ozdobu - mach na torte. Oba upečené, vychladnuté korpusy prerežem na 2 kusy, dostanem 4 a tie budem plniť. Najprv nožíkom naznačím rez na korpuse, potom nitkou rozpolím korpusy.
- 7
Hole smotanu s vanilkovými cukrami šľahám a keď je skoro tuhá, pridám pochúťkovú smotanu a vyšľahám to pekne spolu. Táto rastlinná smotana sa nezrazí, nerobí zle ak má niekto neznášanlivosť na mlieko. Pridám kôru z limetky a aj šťavu, premiešam opatrne stierkou. Túto plnku si v miske akoby rozdelím na 4 časti. 3 časti pôjdu na naplnenie korpusov a 1 na potretie bokov a vrchu torty.
- 8
Prvý plát cesta potriem jednou štvrtinou krému, poukladám ovocie - robím kruhy ako letopočty na stromoch a trochu plnky dám aj na ovocie, aby ovocie bolo vnútri plnky, nie na vrchu, lebo potom sa ďalší plát cesta bude oddeťovať. Umiestnim ďalší plát, potriem lekvárom (nemusím) a natriem druhú štvrtinu plnky. Umiestnim tretí plát cesta a znova krém (tretiu štvrtinu) aj ovocie tak isto ako na prvý plát. Položím štvrtý plát a zvyškom krému zahladím tortu dookola ako aj vrch. Cesto, ktoré som odkrajovala teraz nalepím na boky aj vrch torty a dozdobím ovocím.
Tiež torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu