Low carb krekry v dvoch variáciách

aszabka - bez fotkyaszabka, 11. januára 2016
Low carb krekry v dvoch variáciách
Foto: aszabka

Ľanové a mandľové krekry..

Suroviny

60 g
40 g
20 g
1 ČL
80 g
70 g
1 ks
60 g
1 - 2 ČL
1 - 2 ČL




Postup

  1. 1

    Prichystáme si suroviny, ktoré potrebujeme, plus náradie a náčinie (kávový mlynček, váhu, kuchynskú stierku, papier na pečenie, fólia na pečenie, valček, plech). Ľanové semienka pomelieme na kávomlynčeku na prach, môžeme s nimi hneď pomlieť aj soľ a bylinky. Ak ostanú nejaké semienka celé, to nie je na závadu.

  2. 2

    Ľanové krekry: Vsypeme so misy, pridáme celý sezam a strúhaný parmezán. Ono sa to zdá, že toho bude málo, ale bude ich za celý plech. Ja som tentokrát pridala červenú kápiu naloženú v soli, asi 1 kávovú lyžičku, teda soli som ubrala. Všetko zalejeme vodou, platí pravidlo, že na jednu dávku ľanových semien, pol dávky vody. Mne sa osvedčilo dolievať ďalšiu vodu, ak nie je cesto dosť mokré, ale opatrne..Zmiešame obyčajnou lyžicou a uťapkáme povrch v mise, cesto by malo byť roztierateľné, ale kompaktné. Necháme chvíľu postáť, 10 minút asi, nech sa semienka napijú vody. No a potom masu vyložíme na plech s fóliou na pečenie. Fólia na pečenie je lepšia, bežne sa mi v začiatkoch stalo, že krekry z papiera potom nešli dolu. Celú masu na fólii teda stierkou rozotrieme (robievam to na kuchynskej linke bez plechu, fóliu si pridržiavam, aby sa neposúvala) na takmer takú veľkosť, ako je plech, hore dole 1-2 cm od krajov. Trpezlivosť nie je na škodu, pretože masa sa trochu rozchádza pri roztieraní, nič sa nedeje, treba to prejsť stierkou iným smerom a ono sa to opäť spojí. A keď po 10 minútach "stierkovania" má cesto 5 mm vrstvu (ak je to 7 mm, nevadí :) , treba potom prispôsobiť čas pečenia) , fóliu preložíme na plech a dáme upiecť do vyhriatej rúry na 170-180 stupňoch 10 minút. Po 10 minútach ho vyberieme, krájačom na pizzu ho narežeme na také veľké štvorčeky, aké chceme a dáme ho piecť ešte na 15- 20 minút. Treba si odsledovať priblližný čas na svojej rúre. Upečené krekry majú byť suché a pri vyberaní do misy by sa mali nalámať s puknutím. Ak to tak nie je, pomôžem dopečeniu tak, že ich opatrne rozdelím a dám opäť na krátku chvíľu do rúry. Toľko :) a potom chrumkáme počas dňa, dávam si k nim lyžičku kokosového oleja, sú vynikajúce.. približné kalorické hodnoty tejto dávky: 28 g bielkovín - 16 g sacharidov - 50 g zdravých tukov.

  3. 3

    Mandľové krekry: Mandľovú múku si kupujem cez eshop, nie sú to ale pomleté mandle, s tými skúsenosť nemám, neviem, aké by bolo cesto. Mala som už svetlú múku, no tentokrát mám tmavšiu. Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme cesto. Je dosť mastné, ale to musí byť. Preložíme na fóliu na pečenie a prikryjeme papierom na pečenie, vyvaľkáme na veľkosť plechu, ono sa to dá, len treba chcieť :) . Opäť na 5 mm hrúbku. Hneď kolieskom na pizzu pokrájame, po predpečení by to nešlo, ako u tých predchádzajúcich ľanových. Dáme upiecť do vyhriatej rúry na 170-180 stupňoch 20 minút. Po upečení nalámeme...a máme vystaráno na týždeň :D Mne viac chutia tieto mandľové, no ľanové majú omega mastné kyseliny v lepšom pomere, takže?.. kompromis :) približné kalorické hodnoty tejto dávky: 53 g bielkovín - 17 g sacharidov - 110 g zdravých tukov..

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia