Pečený losos
Pečený losos

Losos a restovaný ružičkový kel s reďkovkami fotorecept

sracz - fotkasracz, 25. septembra 2018
Losos a restovaný ružičkový kel s reďkovkami (fotorecept)
Foto: sracz

Ďalší z mojich receptov „do plaviek“, aj keď nám leto máva z jachajúceho rýchlika. Ľahko stráviteľné, nízkokalorické, rýchlo a jednoducho pripravené jedlo, navyše s Zobraziť celý popisĎalší z mojich receptov „do plaviek“, aj keď nám leto máva z jachajúceho rýchlika. Ľahko stráviteľné, nízkokalorické, rýchlo a jednoducho pripravené jedlo, navyše s celosvetovo požadovanou Ω3, predstavuje aj táto zostava. Beží už 40. rok, kedy som sa, ďakujúc mojemu milému a váženému priateľovi a „šéfovi“ Ing. Milanovi Šulovi naučil piť „nesladeného turka“. Tak podobne to bolo aj s klasickými prílohami k mäsám, kedy som si rýchlo zvykol na čisto zeleninové na čele s ružičkovým kelom a petržlenom.

2-4
porcie
15 minút
príprava
25-30 minút
na 200-210 °C

Suroviny

500-600 g červená
800-1000 g
podľa chuti
podľa chuti
6-8 PL
6-8 PL
500-600 g (filety)




Postup

  1. 1

    Zostava jednoduchá, príprava jednoduchá a rýchla, výsledok chuťovo i zdravotne výborný. Do veľkého pekáča som vložil umyté a na ¼ ÷ 1/8 pokrájané červené guľaté reďkovky,

    Losos a restovaný ružičkový kel s reďkovkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pridal na ½ a ¼ pokrájaný ružičkový kel, posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením (čMČK). Hnevá ma, že som vo „švungu” tempa prípravy zabudol na mletý turmeric, ktorý práve v kombinácii s čMČK, vytvára priaznivé podmienky pre žalúdočnú a črevnú microklímu. Pokrájanú a okorenenú zeleninu som pokvapkal 2÷3 PL olivového oleja, rukami jemne premiešal.

    Losos a restovaný ružičkový kel s reďkovkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na plechu som ružičky kelu poobracal reznou stranou nadol, pretože nám chutia opečené a

    Losos a restovaný ružičkový kel s reďkovkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vložil na 10÷12´ do rúry s teplotou 200÷210 °C (420 °F). Potom som plech vybral, zeleninu v ňom pomocou kuchynskej „lopatky“ poobracal, na povrch porozkladal „hoblinky“ z asi 2÷3 PL masla a vrátil do vyhriatej rúry dopiecť aj v druhom „polčase“.

    Losos a restovaný ružičkový kel s reďkovkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Než sa príloha jemne ochladila na príjemnú „konzumačnú teplotu“, pripravil som filety z lososa: na panvici s „emulziou“ z 2÷3 PL olivového oleja a 2÷3 PL masla, som po 2÷3´ na jednej aj druhej strane opiekol filety posypané soľou a čMČK podľa chuti, začal som kožou nadol a priebežne ich polieval horúcim výpekom.

    Losos a restovaný ružičkový kel s reďkovkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto vyzerali po „polčasovej výmene strán“,

    Losos a restovaný ružičkový kel s reďkovkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    hneď za horúca na tanier, filet ozdobiť vňaťkou fenikla a plátkom citróna a dobrú chuť!

    Losos a restovaný ružičkový kel s reďkovkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Časť úrody jednotlivých druhov štipľavých papričiek už dozrela a teraz ich v tieni suším.

    Losos a restovaný ružičkový kel s reďkovkami (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

mirop
ten losos, sam o sebe tucna ryba, plavajuci v tuku mi moc do plaviek nepasuje... ja radsej na gril alebo do rury
sracz
... môžem súhlasiť iba v tom prípade, že kupuješ lososa z nórskej farmy. "Divoký", chytený vo voľnej prírode, sám o sebe tučný "na betón" nie je! Mám s ním skoro 20 ročné skúsenosti! Ďakujem za koment, prajem dobrú chuť a veľa tvorivých síl do ďalších Tvojich kuchárskych aktivít! BMCPaNS!
trencanka
Mam jeden dobry vyskusany napad. Ja ked peciem zeleninu, tak korenie vzdy rozmiesam v tuku, ktory budem pridavat na zeleninu. V tuku sa vzdy chute korenia uvolnia. Tak isto robim aj do zalievok na salaty. Vzdy korenie najskor v tuku rozmiesam .
1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia