Lokše fotorecept

nathaliez12 - bez fotkynathaliez12, 31. augusta 2011

Po dlhom čase som dostala chuť na niečo slovenské :)

7
porcií
45 minút
príprava
3 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
6 PL
1 ks
2 KL
40 g




Postup

  1. 1

    Dáme si uvariť zemiaky

    Lokše (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uvarené zemiaky si ošúpeme, postruháme alebo pomelieme a posolíme.

    Lokše (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme vajíčko

    Lokše (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    6 PL múky a soľ

    Lokše (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z uvedených surovín si vypracujeme cesto

    Lokše (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ktoré rozdelíme na kúsky

    Lokše (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Medzitým si dáme roztopiť maslo

    Lokše (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravíme si panvicu a pečieme :)

    Lokše (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Upečené lokše potrieme roztopeným maslom

    Lokše (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dobrú chuť :)

    Lokše (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

evanaaa
Lokše, tie sú výborné na slano, aj na sladko, ak by som ich robila slané, napr. k husacine, tak by som ich potierala masťou, sladké maslom, ale aj tie niekto potiera masťou. Ja mám radšej slané.
evas13
Aj ja a najradšej len mastené. Priam ma priťahujú, čo sú také pekné.
ketty3811
to by som si hneď dala.na slano ,mňam,mňam.Ešte že ich nevidí môj manžel,hneď by som mu ich musela urobiť.:-)
ancicka
Lokše-cigániky,tak sme ich volali a takto ja ich vždycky volám.Ked sme mali kuchynskú piecku na drevo,tak sme ju vyčistili a pieklo sa na platní.Máme ich radi na sladko,maslo spražené a osladené.už som ich dávnejšie nerobila, dakujem za pripomenutie.
3sandra3
my robievame lokše tiež na platničke, nasucho,,, až potom omastíme, alebo natrieme džemom s makom ... takto sú fantastické
ola111
Mňam,lokše...,ja ich mám najradšej potreté len masťou,najlepšie
kačacou,to je dobrota.
kuchticka
Konecne viem co su LOKSE!!!. Po nasom zemiakove placky. Nikdy som nevedela ako si mam lokse predstavit. Ked chcem aby boli sytejsie pridam do cesta trochu tvarohu, k tomu ako prilohu nejaku varenu alebo dusenu zeleninu a je to vyzivny obed.
anina43
dávno som ich nerobila, neviem prečo, ale lokše nám najviac chutia v jeseni a v zime, s horúcim čajom z lipového kvetu alebo ako priloha k pečenej kačke alebo pri stretnutí rodinky či dobrých priateľov, v tom pripade s vareným voňavým vínkom
renama
Ja robím lokše často, najmä keď sa mi zvýšia zemiaky, moje dieťa ich miluje a musím priznať aj ja. Jedávame ich len na slano :)
@kuchticka u nás sú lokše z varených zemiakov a placky zo surových. No iný kraj iný mrav ;)
marienka44
@Renama ,Ty si odbornicka na lokse. :-). Pytam sa, ma ist do cesta na lokse aj vajicko? Podla mojich znalosti nie. Dakujem za odpoved.
elekra
@marienka44 , niekde sa vajíčko dáva, niekde nie. Ja osobne dávam aj jedno vajce. A tiež lokše milujeme celá rodina, máme ich radi radšej na slano.
tatranka
Krásny kopec lokší. Ja upečiem hus a prídem k tebe na návštevu.Čo ty na to?Pekný foto-postup.
renama
@marienka44 u nás vajíčko nedávame a sú chutné, treba vyskúšať, ale ja som bola v tom, že vajíčko sa nedáva................takto ma to učila moja babka :)
duschko
Musim vyskusat ako s vajickom, tak bez. Ukladam do mkk.
evia
veľa otázok a pochváľ, ja sa tiež pridávam a chcem sa spýtať na čom si ty piekla tieto parádne lokšíky, lebo píšeš, že na panvičke, ale na obrázku sa mi to zdá akési iné?
orchidea
Lokše som ešte nikdy nerobila, som rada že sa tu objavil recept a môžem ich konečne vyskúšať.
mejinka
Ja do takýchto lokší vajíčko nedávam! Keď sú lokše upečené, potieram ich roztopeným maslom. Potom urobím praženicu a ňou plním lokše (ako palacinky s džemom). Takto sa lokše (bandurkovo pagáče) jedli a jedia v okrese Bardejov. Mňam!
tothka
Ja robievam lokše s vajíčkom v ceste a na suchej teflonovej panvici, resp. na dvoch, ktoré zvyknem za každou druhou lokšou očistiť od suchej múky, aby sa neprepalovala a upečené ich potieram obyčajne kačacou masťou. Ako príloha je klasicky pečená kačica a knedľa zo zemiakového cesta. Už sa chystám, na budúcu nedeľu pripravím, deti prídu s gratuláciou, takže dve kačičky už čakajú v mrazničke. A tie tvoje veru vyzerajú lákavo, určite ste si prsty oblizovali.
frona
staré gazdinky vravievali, že do lokší nedávať vajce, lebo stvrdnú. Držím sa ich rady a ozaj je to pravda. Moja svokra ma naučila ešte upečené lokše dať do misky,zabaliť do utierky a následne do deky,aby sa "uparili." Potom sú ešte mäkšie..... och veru by som si dala aj s kačkou aj so spareným makom....mňam,mňam
dajda
Robim aj ja lokše na suchej panvici po každej očistim panvicu utierkou a vajičko nedavam
hubarka35
no milé žienky,dakujem za receptik...lokše som musela doma pekávat-ked moja mama robila aj vyše 150ks,a mna porážalo pri sporáku..ale nemám receptik,vdaka vám už mám...vajce mama tuším nedávala,potierali sa len domacou mastou...a piekli sme ich na plotnach štyroch naraz...mám doma len jednu-hehe..a po celej obyvačke na stole i na gauči boli biele plachty kam mamina ukladala vygulané lokše-vyzeralo to u nás ako v mlyne....a viem že zas babka po upečení ihned lokšu omočila do vody-ale rýchlym tahom-šup tam-šup von-to asi tak zmývala múku z lokší-zbytočnú...neviem-myslím si.a výborné boli potom potreté cesnakom a pripečené...či makové na sladko i s slivkovým lekvárom.uha ale mám chut ist dat varit zemáky,a zitra lokšíky robit.
smejko6
Aj ja robievam Lokše presne ako Ty:):):) a sú velmi fajnučké:):)
marcy
varím gruľky,zajtrajší sychravý večer si spríjemníme ....u nás budú bez vajíčka,na slano s cesnakovým maslom,aj na sladko s trstinovým cukrom a bielou kávou,ďakujem za tip...mňááám
jozka2
do cest nedavam vajicko,opekam na suchej plati a cesto nesmie byt huste ale ani riedke po upeceni omastit maslom,ukladat na seba a zakryt utierkou aby nevychladli/mne nikdy nemaju casu vychladnut/ a podavat so zakysankou ,kyslym mliekom alebo kefirom,velmi to vonia domovom.
jozka2
ak sa da vajicko do cesta po upeceni nie su take jemne
jozka2
frona ma pravdu este zakutat do deky ak stihnu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia