Lodivod dunajský fotorecept

jody - fotkajody, 6. augusta 2012
Lodivod dunajský (fotorecept)
Foto: jody

Jedna z verzií ´námorníckeho mäsa´ ako mi odporúčala kolegyňa. Veľmi sýte. Skúste. :-)

15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

0,5 kg
1 ks
5 ks
1 dcl
1 hrsť
1 malý
2 ks
200 g
500 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zeler nasekáme na drobno, alebo postrúhame. Z mäsa nakrájame tenké rezníky, ja nevyklepávam.

    Lodivod dunajský (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso postupne poopekáme v horúcom tuku a odložíme na bok.

    Lodivod dunajský (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do výpeku šupneme zo tri nasekané cibule a poriadne opečieme. Ďalšiu cibuľu budeme potrebovať pod tarhoňu a ďalšiu na servírovanie.

    Lodivod dunajský (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prisypeme pokrájaný zeler a poopekáme.

    Lodivod dunajský (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vrátime mäso do hrnca, posolíme, poprášime hodnou dávkou čerstvo zomletého korenia, podlejeme vodou a dusíme.

    Lodivod dunajský (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tesne pred dokončením pridáme k zmesi hrášok, povaríme a šupneme tam ešte rajčinový pretlak. Nehustila som ničím.

    Lodivod dunajský (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na servírovanie budeme potrebovať nastrúhaný syr, postrúhané na tvrdo uvarené vajíčka a na drobno nasekanú cibuľu.

    Lodivod dunajský (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Naložíme tarhoňu, mäso so šťavou, na mäso nasypeme surovú cibuľku, navrstvíme syr a vajíčka.

    Lodivod dunajský (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Prajem dobrú chuť. :-)

    Lodivod dunajský (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

tilau
hm zaujímavé a určite chutné...ako všetky tvoje recepty :D
cistinka
Mám rada každé klasické jedlo na šťave, keď je podávané s tarhoňou. Námornícke mäso poznám trochu inak, ale aj tvoja verzia znie lákavo :-)
grandma
Recept vyzerá dobre, určite chutné, tarhoňu mám rada takže skúsim tento recept.
jody
@cistinka , našla som veľa verzií námorníckeho mäsa. Aká je tá tvoja?
rea1
tarhona so stavou. to by som si veru dala a ked je tam este zeler ... take ja rada. ak by som mohla to maso niekomu prelozit na tanier. vyzera to velmi dobre. :-)
cistinka
@jody ja robievam z hovädzieho mäsa nakrájaného na väčšie kocky prešpikované slaninou, základ zeleninový s pretlakom a ozdobujem tiež vareným vajcom. Ale všade sa robí ináč, už som tiež videla rôzne verzie...zrejme námorníci varili podľa toho, čo v ktorom prístave nakúpili...tvoj lodivod mal svoje zásoby a môj bol zrejme v iných vodách :-)))
valeri
vyzerá to chutne, však sú tam samé dobré veci, už je v KK
pala
musim vyskušat,vyzera to dobre.
sracz
Panenko Mária skákavá - Ježiško zlatý - máš to u mňa na veky i na furt @jody - hugom, dievčatko moje milé! Veď ja tento rcp, alebo aspoň jemu podobný, zháňam už roky rokúce. Jedávali sme takéto mäsko - porcia za 12, 50 Kčs, štyria kamaráti z VŠJŽ a ŽTU, v rokoch 1963÷1969 v Blave - nééé (???) v Slovenskej pivnici v uličke za dnešným Tescom (?), hneď za predjedlom zo spoločného "Slovenského taniera" vtedy za 24, 90 Kčs!!! Samozrejme, ja "macher a vagáň" košický Šrác, rcp som si nevypýtal, tak ako o niekoľko rokov neskôr už v Brne (H-Continentál) na "Šeňkýřský tymbál"! Robieval som ho a podnes robievam iba podľa mojich spomienok a mojich chutí! Vštepil som ich aj mojej dcérke Bábike Angelike, dnes zubnej lekárke v košickej FN, mimochodom rovnako m l a d e j ako Ty Jody_čku! Ale už budem len podľa Teba a až zavítam do našstva pod Tatrami, tak takto navarím aj u nej doma! Ďakujem a teším sa na ďalšie inšô a inšó!!!
jody
Mily @sracz , budem velmi rada, ak totoje ten recept,ktory hladas. Viem, co je to hladat recepty z detstva, jeden sa mi tu uz najst podarilo... :-)
cien
Zaujimavý receptík ukladám , máme velmi radi mäská na štave a tarhonu ešte viac :-)