Liptovské zemiakové šialence
šéfkuchár hotela Strachanovka v Liptovskom Jáne, 17. septembra 2010
Foto: Pravda - Ivan Majerský
Postup
-
1
Očistíme cibuľu, pokrájame ju na drobno a na masti opečieme do sklovita. Očistíme zemiaky, najemno postrúhame (alebo môžeme zmixovať). Očistíme cesnak, prelisujeme alebo nadrobno posekáme. Zmiešame zemiaky, cibuľu (aj s tukom), cesnak, majorán, korenie a soľ. Môžeme pridať krúpy, vajce a podľa potreby zahustiť múkou, zmes by mala byť trochu hustejšia ako na zemiakové placky/babu.
- 2
Naplníme do čriev – rovnako ako jaternice – a urobíme „jaterničky" vo veľkosti podľa svojej obľuby. Na zakončení jaternice je lepšie črevo zaviazať na uzlík, ako špajdliť.
- 3
Varíme v mierne osolenej vode asi 20 minút, po vybratí necháme vychladnúť. Na záver šialence opečieme na panvici alebo v rúre na masti do zlatista ako jaternice.
- 4
NÁŠ TIP: V prípade, že do zemiakových šialencov pridávame krúpy, črevá neplníme na doraz, aby pri varení, keď krúpy naberú vodu, nepopraskali.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ale teraz ked "nezabijame" nemame ani creva.... Vie niekto poradit ako na to ?
Výborné sú aj keď do nich pomelieme primerané množstvo vareného (akože "odpadu") mäska zo zabíjačky.
teraz v obchode ich dostať pod názvom liptovske droby,aj tie kupujem, lebo to mame velmi radi