Liptovské zemiakové šialence

Marek Petho
šéfkuchár hotela Strachanovka v Liptovskom Jáne, 17. septembra 2010
Liptovské zemiakové šialence
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Suroviny

1 kg
3 ks stredne veľké
1 hlávka
100-200 g
1 ks
 na zahustenie




Postup

  1. 1

    Očistíme cibuľu, pokrájame ju na drobno a na masti opečieme do sklovita. Očistíme zemiaky, najemno postrúhame (alebo môžeme zmixovať). Očistíme cesnak, prelisujeme alebo nadrobno posekáme. Zmiešame zemiaky, cibuľu (aj s tukom), cesnak, majorán, korenie a soľ. Môžeme pridať krúpy, vajce a podľa potreby zahustiť múkou, zmes by mala byť trochu hustejšia ako na zemiakové placky/babu.

  2. 2

    Naplníme do čriev – rovnako ako jaternice – a urobíme „jaterničky" vo veľkosti podľa svojej obľuby. Na zakončení jaternice je lepšie črevo zaviazať na uzlík, ako špajdliť.

  3. 3

    Varíme v mierne osolenej vode asi 20 minút, po vybratí necháme vychladnúť. Na záver šialence opečieme na panvici alebo v rúre na masti do zlatista ako jaternice.

  4. 4

    NÁŠ TIP: V prípade, že do zemiakových šialencov pridávame krúpy, črevá neplníme na doraz, aby pri varení, keď krúpy naberú vodu, nepopraskali.

Diskusia k receptu

francoise
My tieto "sialence" volame "droby" a do plnky pridame oprazenu slaninku.
používateľ nemá avatar
mb
mb
pekny nazov ;)... ja to poznam pod nazvom goja
evanaaa
Nech je názov akokoľvek " šialený ", toto jedlo by som si hneď dala. Ale nemám črevá, ani plničku. Ako malá, som kedysi podobné jedla, ano, bola to gója, ako spomína mb, len trochu ináč robená. Ale tento spôsob plnky ako " placky" ma viac láka.
3496_1273988640 - profilový obrázok
ipo
ipo
Je to takmer na 100% rómska goja, okrem vajca a namiesto baraních čriev sa používajú hrubé bravčové črevká. Nech sa volá akokoľvek je to veľmi chutné jedlo.
egreska
my tu na Liptove volame droby z hrubých bravčových čriev a šialence z tenučkých baraních -oboje výborné ked su dobre urobené ale tie tenučke sú delikatesa :-))
cinkla
Kde sa daju zohnat crievka, ak ich nemate "z domu " ?
cinkla
Totiz nasa mamicka robila tuto pochutku vzdy pri zabijacke...
Ale teraz ked "nezabijame" nemame ani creva.... Vie niekto poradit ako na to ?
slavicek
Ak sa do sialencov pridaju krupy,tak to uz nie su sialence,takze sialence zasadne bez krupov a bez VAJCA,to v ziadnom pripade a ked su upecene do chrumkava,nemaju chybu
dedoivan
Rada pre" cinklu". Klobásové črievka môžeš kúpiť v každej klasickej mäsiarni v balení po 10 m,budto nasolené,alebo mrazené. Cenu neviem,ale stáli 3 Sk/m.Tak" HURÁ" na Liptovské zemiakové šialence.
digi
Slavicek má pravdu i keď si myslím, že vajce škodu nenarobí. Droby plním väčším lievikom a pomáham si koncom drevenej varešky.
Výborné sú aj keď do nich pomelieme primerané množstvo vareného (akože "odpadu") mäska zo zabíjačky.
kobran
Keď už pridáme aj krúpy, je vhodné najprv ich uvariť (ako ryžu), potom nie sú problémy s ich napučaním. Pri zabíjačke sme takto robili jaternice.
havino
joj, krásne sú, tak toto jedlo, my voláme pukáče, má to povod od jednej susedskej rodiny, kde bolo 9 deti,asi preto,že sa jedli do popuku, neviem fakt, robievam ich do dnes mojím deťom máme to velmi radi,len ja do zemiakovov dávam pomlete škvarky,koreniny, bez vajec a na take malinke zahustenie lyžicu struhanky, plním bravčove črevá tak do poly, lebo varenim oni napučia a potom sa peču
teraz v obchode ich dostať pod názvom liptovske droby,aj tie kupujem, lebo to mame velmi radi
turistka
Pomaly, ale isto začínajú klíčiť zemiaky, tak niektorý deň túto pochúťku urobím, mám ale bravčové črevá. Ako dieťa som 1x droby jedla u susedov a tie boli plnené v baraním črevách, plávali v pekáči a boli červenučke a ako voňňňňňňali, túto dobrotu robila ich stará mama.
turistka
@p án Marek Petho, tak dnes robím po našom droby, práve sa mi pomaly obvárajú , bude ich dosť. Len sú v bravčových črevách, tak uvidím, dala som i trošku pomletých škvariek.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia