Liptovské zemiakové šialence

Autor receptu: redakcia

Postup

  1. Očistíme cibuľu, pokrájame ju na drobno a na masti opečieme do sklovita. Očistíme zemiaky, najemno postrúhame (alebo môžeme zmixovať). Očistíme cesnak, prelisujeme alebo nadrobno posekáme. Zmiešame zemiaky, cibuľu (aj s tukom), cesnak, majorán, korenie a soľ. Môžeme pridať krúpy, vajce a podľa potreby zahustiť múkou, zmes by mala byť trochu hustejšia ako na zemiakové placky/babu.
  2. Naplníme do čriev – rovnako ako jaternice – a urobíme „jaterničky" vo veľkosti podľa svojej obľuby. Na zakončení jaternice je lepšie črevo zaviazať na uzlík, ako špajdliť.
  3. Varíme v mierne osolenej vode asi 20 minút, po vybratí necháme vychladnúť. Na záver šialence opečieme na panvici alebo v rúre na masti do zlatista ako jaternice.
  4. NÁŠ TIP: V prípade, že do zemiakových šialencov pridávame krúpy, črevá neplníme na doraz, aby pri varení, keď krúpy naberú vodu, nepopraskali.