Linecký želatínový koláčik s ovocím fotorecept

ailuj82 - fotkaailuj82, 22. júna 2011
Linecký želatínový koláčik s ovocím (fotorecept)
Foto: ailuj82

Suroviny

Cesto:
100 g
60 g
35 g
1 ks
štipka
1 KL
PLNKA:
1 ks
300 ml
4 PL
150 g
1 ks
1 ks /na 500ml tekutiny/
350 ml
100 ml
 /banány, čerešne, broskyne, jahody...
3 pl
 na ozdobenie




Postup

  1. 1

    Z múky, zmäknutého masla, cukru, žĺtku, soli a citrónovej kôry vypracujeme nelepivé cesto a odložíme do chladničky. Po hodine ho vyvaľkáme buď do tvaru kruhu, alebo na polovicu plechu. Upečieme na plechu vysltanom papierom vo vyhriatej rúre do svetlohneda. /200°C - 12 min/

    Linecký želatínový koláčik s ovocím (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V mlieku rozmiešame zlatý klas a uvaríme spolu s cukrom hustý puding. Ešte do horúceho pridáme nátierkové maslo a za občasného miešania necháme vychladnúť.

    Linecký želatínový koláčik s ovocím (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyšľaháme šľahačku v prášku s potrebným množstvom mlieka

    Linecký želatínový koláčik s ovocím (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a spojíme s vychladnutým pudingom. Odložíme do chladničky stuhnúť.

    Linecký želatínový koláčik s ovocím (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Limetkový sirup zmiešame s vodou a pridáme želatínu, ktorú spracujeme podľa návodu /v mojom prípade sa rozpúšťala 30 min v studenej vode a potom som ju zahriala asi na 60°C/ a necháme vychladnúť.

    Linecký želatínový koláčik s ovocím (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečené cesto dáme do formy príslušnej veľkosti /tortová, zapekacia, alebo si vyrobíme z tvrdého alobalu :)/ a uložíme naň nakrájané ovocie.

    Linecký želatínový koláčik s ovocím (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zalejeme vychladnutou želatínou a dáme stuhnúť do chladu.

    Linecký želatínový koláčik s ovocím (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pudingovú plnku preložíme do cukrárenského vrecka a nastríkame na stuhnutú želatínu.

    Linecký želatínový koláčik s ovocím (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na vrch uložíme piškóty a polejeme ovocným sirupom.

    Linecký želatínový koláčik s ovocím (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vrch ozdobíme nastrúhanou čokoládou a necháme v chlade stuhnúť aspoň hodinku.

    Linecký želatínový koláčik s ovocím (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

matased
veľmi zaujímavý postup má tento linecký koláčik a preto ma zaujal, ďakujem, ukladám....a máš to aj pekne nafotené
evanaaa
Ták a tu to je! Minule bola debata o tom, či sa môže maslo primiešať do horúceho pudingu, viaceré tu to neoporúčali, že sa to potom zrazí, alebo len pomazánkové? Vraj pudink sa má nechať vychladnúť a ako vidím, ide to aj do teplého. Čím to potom je, alebo je nejaká finta?
evanaaa
Ailuj, aj mne sa pozdáva tento nevšedný postup, zaujímavý receptík, ktorý aj dobre vyzerá.
3sandra3
ja si myslím, že nie je dobre dávať maslo do horúceho pudingu,,, naozaj sa s tým pudingom niečo stane, zostane redšie a viac také "tekavé"... no nesprávny výraz.... do horúceho pudingu dám iba kúsok masla, aby sa nevytvorila "šupka", a potom ostatné maslo pridám až po vychladnutí pudingu
marcy
nemám skúsenosti s natierkovým maslom....ale chuť a konzistencia plnky je hodnotnejšia,keď sa miešajú puding i maslo 82% pri izbovej teplote ....
evanaaa
Prepáč, trochu som to " počeštila". Takže nátierkové.
ailuj82
Ďakujem za komentáre. To nátierkové maslo neurobilo pudingu nič zlé :), ale dodalo mu takú dobrú chuť :D. Treba skúsiť...
astheart
@evanaa : Asi ti nerozumím..... promiň. Co jsi počeštila? Myslím si, že jsi si spletla máslo s pomazánkovým máslem (nátierkovým). Pomazánkové máslo je něco jiného, než máslo ,a proto se taky chová v krému docela jinak.
cica2
takýto som ešte nevidela, ale krásne sa ti vydaril!:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia