Linecký tvarohovo-jablkový koláč fotorecept
Foto: olinecka
Jemný chuťou, nenáročný na prípravu, zvládne aj začiatočník.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto linecké: | |
300 g |
|
150 g |
|
150 g |
|
1 ks väčšie |
|
1/2 bal. |
|
1 bal. |
|
2 PL |
|
Jablková plnka: | |
1-2 PL (podľa chuti) |
|
3 PL |
|
4-5 ks väčšie |
|
Tvarohová plnka: | |
500 Gremolata: |
|
3 PL |
|
1 hrsť |
|
1 bal. |
|
2 PL (podľa chuti) |
|
z 1 citróna |
|
Na posypanie koláča: | |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny na linecké cesto.
-
2
Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, vanilínový cukor, zmäknutý tuk pokrájané na menšie kúsky, prášok do pečiva, kyslú smotanu a vajce.
-
3
Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme do chladničky stuhnúť aspoň na 2 hodiny.
-
4
Príprava surovín na plnky.
-
5
Jablká umyjeme, nastrúhame, pridáme cukor, mletú škoricu a premiešame. Tvaroh dáme do misky, pridáme cukor, vanilkový puding, kôru z citróna, hrozienka a premiešame. Cesto dáme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti -väčšiu a menšiu, viď foto. Menšiu časť vložíme do mrazničky, aby cesto bolo tuhé.
-
6
Väčšiu časť rozvaľkáme do tvaru kruhu, formu okrúhlu 30 cm vymastíme maslom. Cesto prenesieme do formy pomocou valčeka, vidličkou popicháme.
-
7
Nanesieme tvarohovú plnku, jablká vyžmýkame a rozložíme na tvarohovú plnku.
-
8
Navrch nastrúhame menšiu časť cesta.
-
9
Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 40-45 minút do zlatista.
-
10
Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.
Jablká si aj ošúpala?
Nie sú jablká ošúpene, umyté a nastruhané.
Ošúpané jablka sú jemnejšie.