Tvarohový koláč
Linecký tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Jemný chuťou, nenáročný na
prípravu, zvládne aj začiatočník.
30 minút príprava |
40-45 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny na linecké cesto.
- Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, vanilínový cukor, zmäknutý tuk pokrájané na menšie kúsky, prášok do pečiva, kyslú smotanu a vajce.
- Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme do chladničky stuhnúť aspoň na 2 hodiny.
- Príprava surovín na plnky.
- Jablká umyjeme, nastrúhame, pridáme cukor, mletú škoricu a premiešame. Tvaroh dáme do misky, pridáme cukor, vanilkový puding, kôru z citróna, hrozienka a premiešame. Cesto dáme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti -väčšiu a menšiu, viď foto. Menšiu časť vložíme do mrazničky, aby cesto bolo tuhé.
- Väčšiu časť rozvaľkáme do tvaru kruhu, formu okrúhlu 30 cm vymastíme maslom. Cesto prenesieme do formy pomocou valčeka, vidličkou popicháme.
- Nanesieme tvarohovú plnku, jablká vyžmýkame a rozložíme na tvarohovú plnku.
- Navrch nastrúhame menšiu časť cesta.
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 40-45 minút do zlatista.
- Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.