Tvarohový koláč

Linecký tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Jemný chuťou, nenáročný na prípravu, zvládne aj začiatočník.

30 minút
príprava
40-45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny na linecké cesto.
  2. Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, vanilínový cukor, zmäknutý tuk pokrájané na menšie kúsky, prášok do pečiva, kyslú smotanu a vajce.
  3. Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme do chladničky stuhnúť aspoň na 2 hodiny.
  4. Príprava surovín na plnky.
  5. Jablká umyjeme, nastrúhame, pridáme cukor, mletú škoricu a premiešame. Tvaroh dáme do misky, pridáme cukor, vanilkový puding, kôru z citróna, hrozienka a premiešame. Cesto dáme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti -väčšiu a menšiu, viď foto. Menšiu časť vložíme do mrazničky, aby cesto bolo tuhé.
  6. Väčšiu časť rozvaľkáme do tvaru kruhu, formu okrúhlu 30 cm vymastíme maslom. Cesto prenesieme do formy pomocou valčeka, vidličkou popicháme.
  7. Nanesieme tvarohovú plnku, jablká vyžmýkame a rozložíme na tvarohovú plnku.
  8. Navrch nastrúhame menšiu časť cesta.
  9. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 40-45 minút do zlatista.
  10. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.