Lieskovo-orechové keksy
Foto: surana
Alebo cookies. Pôvodne to bol recept, v ktorom sa cesto malo rozvaľkať a vykrajovať formičkou. Ale ja nie som práve vzor trpezlivosti. Cesto, ktoré Zobraziť celý popisAlebo cookies. Pôvodne to bol recept, v ktorom sa cesto malo rozvaľkať a vykrajovať formičkou. Ale ja nie som práve vzor trpezlivosti. Cesto, ktoré treba hodiny chladiť, vaľkať, vykrajovať... Na to mám nervy len na Vianoce. Na druhej strane, občas dobre padnú keksíky ku káve. A diakeksy z obchodov plné fruktózy, maltitolu a palmového tuku si neprosím. Čo s tým? Riešenie je jednoduché a elegantné - silikónové formičky.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Maslo vyšľaháme s erythritolom na krém. (Ak ste nezohnali práškový, pomeľte kryštálový na mlynčeku na kávu.) Zašľaháme tvaroh a vajce. Pridáme citrónovú šťavu.
- 2
Postupne prisypeme lieskovcovú múku. Vypracujeme cesto, akoby sme chceli vykrajovať keksíky.
- 3
Jedna poznámka: Lieskovcová múka je odtučnená, má veľa bielkovín a málo sacharidov - ale aj výraznú chuť. NEDÁ sa nahradiť pomletými lieskovcami (keďže v tých tuk je a cesto by malo úplne inú textúru). DÁ sa nahradiť mandľovou múkou, vtedy odporúčam kvapnúť trochu vanilky alebo inej príchute.
- 4
Silikónové formičky - rohlíčky, mušličky, pracičky, najlepšie však plytké, tak pol centimetra vysoké - naplníme cestom. Okraje oškrabeme stierkou, alebo otrieme. Naplnené formičky dáme na 30 minút do mrazničky.
- 5
Trúbu predhrejeme na 180 stupňov. Formičky vyberieme z mrazu, hneď dáme na plech a vložíme to trúby. Pečieme približne 15 - 20 minút (v závislosti na veľkosti a hĺbke formičiek). Mali by ostať trochu mäkké. Necháme vychladnúť.
- 6
Ešte jedna poznámka, lebo nie je šálka ako šálka. V mojich receptoch sú to 2 dcl (americké cups). V obchodoch dostať odmerky, ktoré sú na 1, 1/2, 1/3 atď šálky, stoja asi dve eurá, odporúčam kúpiť tie. A keď je v recepte 1 šálka múky, netreba tam tej múky natlačiť lyžicou čo najviac - proste vsypte múku a šálkou trochu potraste, aby sa usadila.
Tiež orechové sušienky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
erythritol je prírodné sladidlo (cukrový alkohol, ktorý sa vyrába kvasením kukuričného škrobu) pre diabetikov, ktoré vyzerá vyzerá a chutí podobne ako klasický biely cukor, je však menej sladké - tak 70% zo sladkosti normálneho cukru. Dá sa zohnať v biopredajniach alebo cez intenet.
Bývajú rôzne značky, s rôznym názvom aj cenou - Sukrin, Xuker, atď, preto som schválne dala "technický" názov.
Ja používam tento: www.slnecnica.sk/produkt/erythritol-light-100-premium-cu...
- existuje aj prášková verzia, tá je v ružovej dóze.