Orechové laskonky
Orechové laskonky

Orechové laskonky s ovocným krémom

Dominika Onofrejová
Domčine laskonky, 9. júla 2022
Orechové laskonky s ovocným krémom
Foto: Pravda - Ivan Majerský
60 minút
príprava
15 minút
na 140 °C

Suroviny

Orechové snehové cesto:
80 g
50 g
90 g
115 g
Krém:
36 g
60 g
100 g
30 g (alebo espresso)




Postup

  1. 1

    Orechové snehové cesto: Bielky s kryštálovým cukrom vložíme do misy šľahača. Do hrnca nalejeme vodu a nad parou sústavne miešame bielky s cukrom, kým nemajú 70 °C (použijeme cukrársky teplomer). Následne ihneď presunieme do šľahača a vyšľaháme na najvyšších otáčkach na tuhý sneh.

  2. 2

    Orechy s práškovým cukrom pulzne rozmixujeme v sekáčiku (food processore), pozor, nemixujeme dlho, aby z nich nevzniklo orechové maslo. Zmes silikónovou stierkou jemne vmiešame do snehu.

  3. 3

    Plech vystelieme papierom na pečenie a položíme naň silikónovú formu na laskonky. Formu na laskonky potrieme servítkou s olejom, aby sa čo najmenej cesto usádzalo na forme. Stierkou cesto nanášame a rozotierame po forme na laskonky. Uhladíme a prebytočné cesto jemne stiahneme tortovou stierkou. Formu opatrne nadvihneme a takto opakujeme, kým neminieme všetko cesto. Ak máme v kuchyni príliš teplo, plech čakajúci na rúru dáme do chladničky, inak sa bude cesto roztekať.

  4. 4

    Pečieme v rúre vyhriatej na 140 °C asi 15 minút.

  5. 5

    Krém: Bielky miešame nad parou s cukrom, kým nedosiahnu 70 °C (použijeme cukrársky teplomer), potom ihneď presunieme do šľahača a šľaháme na tuhý sneh. Znížime otáčky a po kúskoch vmiešame zmäknuté maslo. Následne na najvyšších otáčkach vyšľaháme do zamatového krému. Chvíľu sa môže zdať ako zrazený, to sa však zmení. Do krému primiešame ovocné pyré (napr. malinové) alebo espresso. Krém preložíme do cukrárskeho vrecka a naplníme ním laskonky.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia