Laskonky zo žĺtkovým krémom fotorecept

elysa - fotkaelysa, 16. novembra 2013
Laskonky zo žĺtkovým krémom (fotorecept)
Foto: elysa

Prednedávnom so si kúpila šablónu na laskonky. Tieto som piekla podľa priloženého receptu.

40 minút
príprava
35 minút
na 150 °C

Suroviny

5 ks
300 g
1 PL
75 g
Krém:
5 ks
150 g
1 ks
250 g




Postup

  1. 1

    Nad parou vyšľaháme bielky s kryštálovým cukrom, necháme chvíľu ochladnúť. Jemne primiešame pomleté orechy a polohrubú múku.

    Laskonky zo žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na plech dáme papier na pečenie. Šablónu položíme na papier, nanesieme sneh, stierkou rozotrieme a prebytok snehu zotrieme.

    Laskonky zo žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme vo vyhriatej rúre na 150°C asi 15 minút, potom rúru stíšime na asi 90 a pečieme ešte asi 20 minút. Upečené necháme vychladnúť. Vychladnuté stiahneme z papiera, otočíme naopak.

    Laskonky zo žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Žĺtky, práškový a vanilkový cukor vyšľaháme vo vodnom kúpeli do zhustnutia, necháme vychladnúť.

    Laskonky zo žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny.

    Laskonky zo žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Postupne zašľaháme vychladnutý žĺtkový krém. Krémom naplníme cukrárenské vrecko z ozdobnou špičkou.

    Laskonky zo žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Krém nastriekame na každú druhú laskonku.

    Laskonky zo žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Spájame spolu po dve- jednu s krémom, jednu bez krému.

    Laskonky zo žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Uložíme na tácku a necháme v chladničke pred podávaním stuhnúť.

    Laskonky zo žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

zuzkabluzka
jeej, krasne ich mas, aj ja mam formu asi od leta, este som ju nevyuzila, vies, ze si ma navnadila?
luss44
krásne vyzerajú, laskonky som ešte nikdy nepiekla, a pritom to vyzerá dosť jednoducho... musím zohnať takú formu a vyskúšať, recept si uložím
elef
parada,mam novu formu na laskonky,skusim podla teba:)dakujem
eviana
@elysa , Ty provokatérka... ale ich máš krásne, ja laskonky milujem a tieto Tvoje sú fakt neodolateľné... neznášam keď do krému dávajú arašidy, ale tento Tvoj varený źĺtkový krém musel byť lahodný :) Joooj... veľká veľká výzva pre mňa, obávam sa, že na Vianoce ich robím podľa Teba :) mňam :)
klaudia968
máš ich krásne aj ja mám šablónu už dlhšie , ale ešte som sa neodhodlala ju použiť asi je najvyšší čas.
slavka11
tiez ich vyskusam ale spravne hmota beze je iba bielka cukor a orechy muky ani zrnko. Tak ju skusim vynechat. A ten krem bude isto dobry vyskusam ho aj v nejakej torticke
mesiar50
Laskonky máš pekné a iste aj chutné.Aj mne sa ten krém pozdáva.Rcp.ide do kk.Ďakujem
anene
Včera som robila s karamelovým krémom. Vydarili sa.
mariamka
no toto je parada, tiez som este nepiekla laskonky, ale ked to vidim, nevyzera to az tak zlozito, samozrejme na pohlad :) sablona super vychytavka, a zltkovy krem mi pripomina klasicky kosickovy, ten je vyborny , a foto vravi za vsetko, skvela praca @elysa
irkaba
Vyzerajú lákavo, ukladám do KK a na Vianoce vyskúšam. Už sa na to teším.
babkamt
Tiež mám túto formu na laskonky. Tvoje sú veľmi vydarené. U nás sa po nich len tak zaprášilo. Verím , že aj u vás :-)
Ja som dávala iný krém.Dobre je potrieť formu pred formovaním olejom. Vtedy sa pekne dajú vybrať z formy. Tiež som sa to dozvedela až neskôr tu na Vareche. Dúfam , že sa neurazíš za túto moju radu.


 varecha.pravda.sk/recepty/laskonky-fotorecept/24771-recep...
ebaka
Laskonky si na dcérinej svadbe obľúbila moja japonská nevesta.Odvtedy si nevie predstaviť,že by ich neochutnala v každej cukrárni.Jej ostatná dovolenka u nás jej priniesla sklamanie,lebo laskonky už ,,nie dobré".Preto si ma potešila receptom. Práve tieto jej chutili.Naučím sa ich piecť a potom aj ju,je šikovná.Šablonu kúpim dvojmo.Krásny fotopostup,zrozumiteľný.Plnka ako si ju ja pamätám z ,,mládí".
nikola166
laskonky som ešte nikdy nerobila.. máš ich krásne.. dávam 5* a ukladám :)
elysa
ďakujem Vám všetkým :), ja tiež musím skoro všetko skúsiť, a tento krém chválili aj synovia... šablónu dostať bežne v domácich potrebách, aj v rôznych veľkostiach... @babkamt áno potierala som jemne olejom, je to písané aj na šablónach, len neolejujte aj papier, s tým nemám dobrú skúsenosť, laskonky sa z papiera pekne odlepia... a Tvoj recept už som uložila, lebo čokoláda je u nás vždy vítaná...
medovnicek
hoď po mne aspoň jednu:), narobila si mi obrovskú chuť, laskonky mám veľmi rada
paeva
tiež mám už dávnejšie formu, ale pomerne menšie otvory, doteraz som nenabrala odvahu vyskúšať a upiecť laskonky, napriek tomu ,že ich máme radi. ešte nechám formu uležať, ked naberiem odvahu, tak sa pochválim.
mimka946
su jednoduche ale este som nepočula o muke v hmote na laskonky,no asi vam chutili nabuduce skuste bez nej.A ta plnka radsej skuste karamelovy krem ako obyčajny žltkyvy,asi tolko k tomu receptu.
jamarlen
krém je kvalitný, ale keď ti vyčítajú múku v ceste, ja pridám, že pravý krém má byť s kúskami karamelu, v ceste nie orechy, lež lieskovce….:)

tvoje sú istotne dobručké, z kvalitných surovín. určite lepšie než s kókusom a kokosom, ako predávajú….
danielcacka
laskonky zbožňujem a ako písala ebaka tie z cukrárne to už nie je ono, mám pocit, že si tú šablónu kúpim a pustím sa do toho, nevyzerá to až tak zložito..
elisticka
so sablonkou je to sikovno urobene uz ju mam 2 roky a rada ich robim .. hned je po nich na kazdej oslave .. iba plnku menim podla nalady :-)
elysa
ďakujem za nahliadnutie a aj chutné linky... dobrých receptov a rád nikdy nie je dosť... @mimka946 ja som cukrár-amatér, a ako som písala robila som podľa receptu na šablónu, môžem Ťa ubezpečiť, že tej múky je tak málo, že je bezpredmetné sa o nej aj baviť, pre nás žĺtkový krém nie je obyčajný, robila som ho prvý krát a už viem, kde ho použijem najbližšie- toľko k Tvojmu komentu...:))
steffik
šablonu mám asi 2 roky ,ale som nemala čas ani odvahu ich urobiť. ďakujem určite vyskúšam.
tasarita
Mňaaam, vyzeraju úžasne! V živote som nerobila, ale vyzerá to celkom ľahko tak by som skúsila na meniny do roboty... len sa chcem spýtať, koľko Ti ich vyšlo? Sa mi zdá byť tých surovín akosi málo.
elysa
@tasarita áno, nie sú tak zložité, ako sa zdajú...neviem Ti presne odpovedať, vyšlo ich asi okolo 20, teraz som robila v piatok, ale s iným krémom, zo 6 bielkov a viac orechov som dala, minule mi vyšlo 25- to myslím už zlepených,a teraz mám nový šľahač- a vyšlo mi 35 zlepených, ale záleží aj na ako veľké laskonky máš formu... ako sa do nich pustíš- nech sa Ti vydaria...
tasarita
Hlásenie, ako to dopadlo... nie sú síce výstavné ako tie tvoje, no kolegovci chvália a aj ja som sa pri príprave "nažrala" :D Vyšlo nám ich (manžel chcel velice pomáhať) až 40ks nezlepených z receptu podľa teba. Prvý plech nám ale zhorel :-/ Nevadí, nato že sme kuchári amatéri to vyšlo uspokojivo. Takže ďakujem za dobrý receptík.
elysa
@Paploska (21.2.2016 08:19)
krásne ich máš, mňam, musím zasa niekedy urobiť, krásny večer prajem....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia